10 lucruri pe care să le faci înainte să-ți dai demisia

De cele mai multe ori atunci când vrei să îți dai demisia și să pornești pe drumul propriu, te oprești la primul pas: ideea. De unde îți găsești inspirația pentru a găsi cea mai bună variantă pentru un business propriu? Oare este sau nu ideea câștigătoare? Oare ești sigur de reușită? De cele mai multe ori, însă, a avea o idee bună nu este suficient. Pentru asta ai nevoie să îți faci un plan de bătaie bine gândit, să îți găsești oamenii cei mai buni care să te ajute, să ai toate cunoștiințele de care ai nevoie, toate resursele și, cel mai probabil, o perioadă destul de lungă de timp în care să muncești. O să fie greu. Trebuie să fii perseverent, implicat și dedicat. Dar, într-un final, toată această muncă o să dea roade, iar tu vei fi, în sfârșit, fericit. 

Însă, până să te dedici 100% afacerii tale, o să ai nevoie, cel mai probabil, de o perioadă în care să lupți pe două fronturi. Așa că, în timp ce ai job-ul tău full-time, îți facem o listă cu 10 lucruri la care să te gândești înainte să îți dai demisia și pe care să le îndeplinești pentru drumul tău către succesul afacerii personale:

1. Analizează-ți foarte bine ideea de a-ți da demisia.

Fă o analiză a pieței în care îți dorești să intri. Vorbește cu oamenii care crezi că ar putea face parte din publicul tău țintă, află ce le place și ce nu, cum gândesc, cum trăiesc, cu acționează în diferite situații. Și, de asemenea, analizează-ți puțin competiția – există? dacă nu, află de ce, dacă da, atunci vezi cum lucrează și ce rezultate au.

2. Asigură-te că ți-ai depus toate actele pentru ca business-ul tău să fie legal și pentru a-ți proteja produsul, numele și brandul.

3. Dacă tot îți știi numele și ai făcut primii pași pentru a-ți contrui brandul,  asigură-te că ai și o adresă web – cumpără-ți domeniul și începe să lucrezi la site, e-mail-uri.

4. Fă-ți un cont și un card bancar pentru firmă

Cel mai probabil la început o să-ți folosești cardul personal, dar dacă vrei să fii cu adevărat profi, crează-i firmei tale și o idenditate bancară. Până la urmă te pregătești să îți dai demisia și să îți faci un viitor pe cont propriu.

Citește și: 10 cărți pe care ar trebui să le citești înainte să îți dai demisia

5. Acum că ai început să lucrezi la site, construiește-ți o prezență și pe social media

Crează-ți o pagină de Facebook, un cont de Twitter sau de Instagram, o pagină de LinkedIn sau un cont de Youtube. Poți, de asemenea, să îți faci în site și o zonă de blog în care să vorbești despre lucrurile importante din domeniul business-ului tău. Ai grijă să alegi, însă, doar canalele care au sens pentru domeniul tău de activitate. Și încearcă să fii relevant în tot ce faci. Ține cont de faptul că tânăra generație, în special puștii din Generația Z sunt extrem de interesați de mesajele pe care companiile le au în social media. 

6. Începe să-ți construiești brandul pentru afacerea ta (brand, identitatea de brand, slogan etc)

7. Vorbește cu oamenii din domeniul tău de activitate, încearcă să găsești oameni care să fie interesați de afacerea ta – investitori, echipă, consultanți.

8. Dacă este necesar, construiește-ți un plan de business și analizează foarte bine nevoile financiare pe care le ai sau le vei avea.

Poate să nu fie în acest moment o nevoie de finanțare, dar cu siguranță dacă îți dorești ca business-ul tău să aibă succes, o să ai nevoie de ajutor în viitor. 

9. Fă-ți o analiză asupra cheltuielilor persoanale … viitorul sună scump

Ca orice tânăr antreprenor, începe prin a strânge cureaua. Redu toate costurile neimportante și concetrează resursele financare pentru a porni visul pe care îl ai. Un start-up poate să fie destul de scump, fii pregătit pentru acest drum. 

10. Și la final, fă un mock-up și o prezentare pentru produsul tău și începe să vorbești despre visul tău cu toată lumea – investitori sau potențiali clienți.