3 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să iei decizia să faci o schimbare în carieră

Ți se întâmplă să vii la birou dimineața și să te gândești la cum ar fi fost viața ta dacă ai fi luat-o pe alt drum? Dacă ai fi ales altceva pentru cariera ta? Dacă ai fi studiat altceva? Aceleași întrebări le-a avut și Karen Elizaga, autoarea cărții “Find Your Sweet Spot”. Trăia în New York și lucra ca avocat într-o corporație, atunci când, îngropată în acte și documente, a luat decizia că, după 13 ani, viața sa nu era între cei patru pereți din acel birou.

Își dorea să trăiască printre colegi. Să învețe lucruri noi. Să vorbească cu oamenii. Însă, Elizaga nu apuca deloc să facă toate acestea. Povestește, în cartea sa, cum, de cele mai multe ori, stătea singură în birou și, deși ura conflictele, trebuia să negocieze și să rezolve situații dificile. Atunci și-a dat seama că viața pe care o avea, nu o mulțumea. Povestește că a început să-și scrie pe o foaie punctele forte și cele slabe. Și revelația a venit. Și-a dat demisia și astăzi este coach, ajutându-i pe alții să își schimbe viața. Iar pentru a face asta, Elizaga ne provoacă, întâi de toate, să ne răspundem la următoarele trei întrebări:

1. Singurul motiv pentru care te duci la birou este salariul de la final / început de lună?

Evident că toți trebuie să trăim din ceva, iar salariul este foarte important. Însă Elizaga este de părere că acesta nu ar trebui să fie motivul cel mai important pentru care ne alegem serviciul.

2. Te plângi în permanență de viața ta profesională?

Dacă te trezești în fiecare dimineață cu gândul că ai vrea să fii în oricare altă parte a lumii, făcând orice altceva, decât să te duci la birou, atunci în mod cert este ceva în neregulă cu job-ul pe care îl ai.

3. Ai rezultate slabe în munca pe care o faci?

De cele mai multe ori, performanțele tale îți arată dacă alegerea pe care ai făcut-o în viață este sau nu una potrivită. Elizaga este de părere că dacă ar trebui să faci acel job, atunci ar trebui să fii și foarte bun la el, dacă nu ești, atunci nu este ce trebuie pentru tine.


Citește și: Te gândești la un job remote? Iată cum ar trebui să te prezinți la un interviu de angajare


Acum că știi care sunt întrebările cheie, îți lăsăm câteva momente să te gândești la ce răspunsuri poți să-ți dai. Iar dacă acestea sunt toate “DA”, atunci este cazul să te gândești la o schimbare. Și pentru această schimbare, îți recomandăm următoarele trei etape importante:

1. Începe prin a te cunoaște

Înainte să iei o hotărâre, încearcă să pui pe hârtie, așa cum a făcut-o și Elizaga, care îți sunt punctele forte și care sunt cele slabe, ce lucruri îți place să faci și ce urăști. Iar după ce faci această analiză despre tine, poți începe să cauți care sunt domeniile care îți pot satisface cele mai multe puncte din cele pe care le-ai scris pe hârtie.

2. Nu te gândi la cât timp ai irosit

O să te gândești, probabil, cât timp ai pierdut prin toate școlile pe care le-ai făcut, prin toate companiile prin care ai lucrat, toate acestea într-un domeniu care nu era pentru tine. Câți bani ai investit într-un viitor care nu era al tău. Însă, gândește-te dacă mai vrei să faci toate aceste eforturi și în următorii 20-30 de ani. Așa că, ia toate lucrurile pe care le-ai învățat în această perioadă și încearcă să le folosești în viitorul care ți se potrivește și pe care ți l-ai ales acum.

3. Schimbare nu este mereu răspunsul potrivit

Analizează foarte bine înainte să acționezi. Nu ai vrea să mai iei încă o dată o decizie pe care să o schimbi peste câțiva ani. Momentul acesta este foarte important pentru tine, nu neapărat din perspectiva resurselor financiare sau emoționale de care ai nevoie, ci pentru satisfacția pe care o cauți în viitorul pe care ți l-ai ales.

Ideea unei schimbări poate să fie una foarte seducătoare. Însă, uneori, poate că doar o schimbare de abordare este suficientă. Poate că lucrurile pe care le cauți le poți obține doar printr-o modificare a programului de lucru, o resetare a listei de priorități, un echilibru între viața personală și cea profesională. Așa că, întoarce-te puțin la lista pe care ai făcut-o mai devreme și analizează bine lucrurile înainte să iei o decizie atât de importantă.  

Iar dacă ai luat hotărârea să îți schimbi cariera, atunci ar trebui să apelezi la un specialist care să te sfătuiască în carieră și care să te ajute să îți găsești job-ul potrivit. Pentru asta, te așteptăm să lucrăm împreună. Ne poți scrie un mail la adresa [email protected], ne poți suna la numărul de telefon +40742 225 443 sau ne poți face o vizită la sediul nostru din strada Grigore Alexandrescu nr. 7, sector 1, București (ca să ne găsești ușor, îți lăsăm și un punct de reper: Piața Victoriei). Te așteptăm să schimbăm împreună viitorul.