3 reguli care te vor ajuta să iei chiar și cele mai grele decizii

Ți s-a întâmplat vreodată să stai minute în șire până să comanzi? Să te uiți la toate felurile de mâncare pe care le-ai putea avea și să nu reușești deloc să te decizi? Să te gândești chiar că mai bine le-ai comanda pe toate? Dacă răspunsul este afirmativ atunci sigur ai fost pus într-o astfel de situație și în alte contexte, altele decât gastronomice. 

Ne pierdem foarte mult timp și energie până să luăm decizii. Chiar și cele mai puțin complicate situații ne pot pune mari bătăi de cap. Dar ce putem face? Cum alegem pe cine demitem. Cum alegem ce investiții să facem. Cum hotărâm care este cel mai bun mod de a începe o conversație sau un discurs. Și lista întrebărilor pare să fie mereu deschisă. 

Dar cum putem să fim eficienți. Să câștigăm timp. Și să rezolvăm mai ușor chiar și cele mai complicate decizii pe care trebuie să le luăm. Peter Bregman, CEO al Bregman Partners, vorbește în cartea sa “Four Seconds” despre câteva reguli pe care le-am putea aplica în aceste situații. 

Metoda 1: folosește-și obiceiurile pentru a reduce oboseala deciziilor. 

Ideea este că dacă reușești să îți creezi anumite obiceiuri – de exemplu, la prânz mănânci doar pui cu salată sau dimineața te trezești și te duci la sală – atunci nu mai trebuie să piezi timpul gândindu-te ce să alegi în anumite contexe – ce să mănânci la prânz sau ce să faci cu timpul de dimineață. Această metodă merge pentru deciziile de rutină, predictibile.

Metoda 2: pentru deciziile mai puțin predictibile folosește o gândire de tipul dacă / atunci. 

Cum te poate ajuta această metodă? Să spunem că în ședințe oamenii au mereu tendința de a se întrerupe. Poți folosi regula de mai sus pe modelul următor: dacă o persoană este întreruptă de două ori în timpul discursului, atunci vei interveni. În acest fel, vei știi mereu că într-o anumită situație trebuie să acționezi într-un anumit fel. Un automatism care o să te ajute să iei deciziile mai repede. 

Citește și: Ce ar trebui să știi înainte să aplici la un job în străinătate

Metoda 3: folosește un timer.

Ce faci atunci când situațiile nu sunt atât de simple ca mai sus? Atunci când trebuie să răspunzi la o contra ofertă, atunci când investițiile dau înapoi, atunci când sunt reduceri bugetare sau noi achiziții, atunci când trebuie să faci o schimbare în echipă? Timpul acela de decizii care pot să dureze săptămâni sau chiar ani până sunt luate. În care cântărești la nesfârșit argumentele negative cu cele pozitive. În care aștepți o soluție care să vină din exterior. Și care nu pot fi rezolvate cu niciuna dintre cele două reguli despre care am vorbit mai devreme. Ei bine, pentru acestea folosește un timer. 

Poate că nu există nicio decizie bună. Atunci decide ce să faci într-un timp maxim pe care îl acorzi acestei situații. Poți practica cu o decizie mai ușoară care să nu te afecteze foarte mult. Însă, ține minte: avantajul acestei reguli este acela că timpul câștigat poate să fie chiar mai important decât eventualele pierderi pe care le-ai avea prin decizia luată.  


Dacă ai nevoie de o schimbare în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.