3 teste de personalitate care să te ajute să găsești omul potrivit pentru echipa ta

Aptitutinile, experiența profesională și calificările sunt factori esențiali atunci când angajezi un om în echipa ta, însă pentru toate acestea te bazezi pe CV, scrisoare de intenție sau interviul propriu zis. Aceste informații sunt relativ ușor de aflat și analizat. De aceea, pentru a te asigura că alegi candidatul potrivit, îți recomandăm să introduci în procesul de recrutare încă un pas: testul de personalitate. Acesta te poate ajuta să-ți dai seama dacă omul la care te gândești este sau nu alegerea potrivită pentru echipa din care va face parte, dar și pentru cultura organizațională în care trebuie să se integreze cât de repede. 

Un candidat poate să aibă toate aptitutinile necesare pentru job. Poate să aibă o experiență profesională strălucitoare. Și cu toate astea, să nu fie potrivit pentru compania ta – să aibă un alt stil de lucru, să nu se integreze în ierarhia organizațională sau, pur și simplu, să nu fie coechipierul potrivit pentru viitorii săi colegi. De aceea, pentru a fi sigur că ai ales omul potrivit, gândește-te înainte să începi procesul de recrutare la un profil pentru acesta. Iar atunci când îi chemi la interviu, roagă-i să completeze un test de personalitate. Noi îți recomandăm trei astfel de teste care să te ajute în alegerile pe care le faci pentru echipa ta: 

Testul de personalitate Myers-Briggs

Acest test trece candidatul printr-o serie de întrebări, rugându-l să aleagă dintre două răspunsuri. Versiunea europeană a testului are 88 de întrebări, cea americană are 93, iar timpul de completare ar trebui să fie de aproximativ 10-15 minute. Rezultatele testului determină ce fel de persoană este cel care o completează (de la analist, la logician, de la arhitect la comandant): 

 1. Extrovert sau Introvert – în funcție de modul în care relaționează cu ceilalți oameni 
 2. Senzație sau Intuiție – în funcție de modul în care caută informații
 3. Gândire sau Emoție – în funcție de modul în care iau decizii
 4. Judecată sau Percepție – în funcție de modul în care se rapotează la lumea înconjurătoare

De exemplu, un candidat poate să fie extrovert, să se folosească de intuiție pentru a-și căuta informații, de emoție pentru a lua decizii și de judecată atunci când îi analizează pe ceilalți. Astfel de oameni pot fi liderii care să-i inspire pe colegi, lucrând foarte aproape de aceștia. 

Există 16 tipuri de personalitate care rezultă din acest test, iar în funcție de rezultatul obținut poți să-ți dai seama dacă omul ales se încadrează sau nu în echipa ta. Iar marile companii, în special de peste ocean, îl folosesc ca primă resursă în procesul de recrutare – multe dintre ele, alegându-și oamenii doar în funcție de rezultatele acestui test. 

Citește și: Cum ar trebui să arate procesul de recrutare în viitor?

Testul întrebărilor deschise

Poate că nu este un test propriu-zis, însă acest tip de întrebări ar trebui folosite în orice interviu de angajare. Faptul că sunt întrebări deschise îi oferă angajatului posibilitate să fie sincer, să se deschisă și să îți arate exact ce fel de om este. Presiunea unui interviu de angajare va scădea, iar candidatul își poate arăta personalitatea. Câteva exemple de întrebări:

 1. Cum te descriu prietenii?
 2. Cum reacționezi în cazul conflictelor de la locul de muncă?
 3. Care sunt pasiunile tale?
 4. Îți place să socializezi în afara biroului?
 5. Care sunt hobby-urile tale?

Asigură-te, însă, că dezvolți un set de întrebări care să răspundă profilului pe care l-ai creat a priori interviului. De exemplului, dacă îți dorești un om serios care să fie responsabil și să muncească, atunci cel mai probabil candidații care vor răspunde că sunt foarte sociabili și că le place să iasă deseori în oraș cu colegii de birou ar putea să nu intre pe lista scurtă a job-ului. 

The Caliper Profile

Acest ultim test îl provoacă pe candidat să citească un grup de declarații și să decidă cu care este de acord cel mai mult. Rezultatul acestuia va arăta care sunt aptitudinile pe care le va folosi cel mai mult în timpul job-ului, încadrându-se în zone precum: 

 1. Empatie
 2. Aservitate
 3. Mediculozitate

Acest test este foarte util pentru a-ți da seama care sunt motivele pentru care cineva face o anumită acțiune. Îți poate arăta care sunt rolurile care i se potrivesc cel mai bine acestuia. Și, mai ales, cât de bine se poate integra în echipa ta.