5 despre mitul echilibrului dintre viața personală și cea profesională

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Aceasta este dorința pe care o auzim de multe ori în timpul interviurilor de angajare. Motivul pentru care mulți angajați își dau demisia. Și beneficiul pe care multe companii îl menționează în anunțurile de angajare. Și cu toate astea, acest echilibru este controversat. De cele mai multe ori, mitul acesta este atât … doar un mit.

În pofita tuturor miturilor din acest domeniu, nu trebuie să te trezești la 5 dimineața pentru că ai auzit că asta fac oamenii de succes. Aceasta a fost alegerea lor, dar nu trebuie să fie și a ta dacă nu ești o persoană matinală. Mitul trezitului devreme este doar atât … un mit.

De asemenea, poate că ai auzit că echilibrul vine odată cu faptul că nu mai trebuie să lucrezi peste program. Fals. Poate că vei avea nevoie de asta pentru a-ți îndeplini un obiectiv. Și după o perioadă în care munca a fost pe primul lor, familia îți va fi prioritatea. 

Fiecare dintre noi trebuie să își găsească lucrurile care sunt cele mai importante în acel moment. Și să ne facem viața în funcție de ele. Indiferent de mitul din spatele acestora care ne spune alte lucruri.

Și ca să vă dați seama că nu există ideea de echilibru dintre viața personală și cea profesională, dezbatem mai jos cinci dintre cele mai întâlnite mituri despre acest mult râvnit concept al balanței dintre viața carieră și familie sau prieteni:

Mitul #1: Cea mai importantă dorință este aceea a găsirii echilibrului

În mod clar cel mai întâlnit mit despre acest subiect este și cea mare mare minciună. Pe scurt, nu există așa ceva. Oricât de mult ai încerca să găsești această balanță, vor exista momente în care munca va intra peste viața personală și invers. 

Dacă am fi sinceri cu noi am accepta că și în momentele în care plecăm de la birou exact la finalul programului luăm cu noi o parte din muncă, poate trebuie să răspunzi la un mail, să își consulți calendarul ca să știi dacă poți sau nu să îți programezi o întâlnire sau pur și simplu să te gândești la o cum trebui să rezolvi o anumite situație. Gândește-te doar câte idei nu ți-au venit la micul dejun, în baie sau în pat înainte să adormi. 

Și atunci dacă acest echilibru nu există, care este soluția? Meeta Vengapally, founder și CEO la Garnysh, vorbește despre integrare. Acesta susține că nu ar trebui să ne gândim la o separare a celor două compartimente, ci, din contră, acestea ar trebui să fie privite ca alcătuind un întreg. Altfel spus, Vengapally susține că poți să urmărești un meci de fotbal și, în același timp, să îți vină o idee despre cum să rezolvi o problemă pe care să o notezi într-o notiță pe telefon. 

O altă variantă este cea a lui Jeff Bezos, șeful de la Amazon, care într-un interviu pentru Thrive Global, vorbește despre armonie. Acesta consideră că ar trebui să înlocuim cuvântul echilibrul cu armonie pentru că primul are tendință să implice un compromis strict, ori în viață nu ar trebui să fii nevoit să faci asta. 

Mitul #2: Viața trebuie să fie compartimentalizată

Un alt mit pe care îl auzim tot mai des este acela că viața trebuie să fie împărțită 50-50, iar tu să îți petreci jumătate din timp muncind și jumătate acasă. Sau poate să o ai împărțită în perioade de 8 ore (acasă-birou-acasă). Cu alte cuvinte, viața noastră ar trebui să arate cam așa: opt ore la birou, opt ore somn și opt ore le ai alocate pentru activități sociale. Ideea este că oricât ți-au programa viața după aceste orare, nu vei reuși. Vor exista zile în care vei sta 10 ore la muncă. Dar și zile în care nu vei avea ce să faci la birou și vei munci doar 2-3 ore. 

Așa că, în loc să îți dorești să îți împarți viața, mai bine ți-ai aloca timpul în funcție de priorități. Dacă ești în fața unui proiect cu deadline foarte scurt, atunci probabil că o să trebuiască să pui munca pe primul lor și să-i aloci mai multe ore din zi. În schimb, atunci când ai terminat ce aveai de făcut, fă-ți timp pentru tine și pentru a sărbători alături de prieteni și familie. 

#3: Pot să am totul

Chiar și atunci când ți-ai făcut un program clar în care ai reușit să încluzi și mersul la sală și o întâlnire cu prietenii, dar și un proiect terminat la birou, tot ai fost nevoit să renunți la ceva. Nu mai ai timp să mergi la filmul despre care vorbește toată lumea. Și nici să pui mai mult focus pe creșterea business-ului în care ești implicat. În viață, oricât de mult ne-am dori, nu putem avea totul. Sau cel puțin nu în același timp. Iar lucrul acesta ni-l spune și Oprah Winfrey

Mitul #4: Răspunsul pe care îl cauți se numește time management 

Chiar dacă acesta poate fi util, este, în același timp, cu concept depășit. Cele mai multe tehnici de manageriere a timpului au fost create înainte ca noi să avem mijloacele tehnologice de astăzi, cele care ne ajută să fim conectați 24/7. Așa că, în zilele noastre devine aproape imposibil să poți să te rupi total de distracțiile din exterior. Mai ales dacă te afli într-o poziție de conducere devine aproape imposibil să poți să dispari complet. Și atunci soluția este să știi să-ți împarți timpul și energia pe lucrurile care contează în acel moment.

#5:Flexibilitatea este dorința pe care o au cei mai mulți dintre angajați

Este adevărat că mulți dintre angajați, cu precădere cei din Generația Millennial, își doresc să aibă flexibilitate la locul de muncă. Și cu toate astea, pentru mulți nu acesta este cel mai important lucru. În locul flexibilități, pentru ei este mai important să știe că fac o muncă importantă care, nu doar că are un sens, ci și care le este recunoscută – dar mai multe despre acest subiect puteți să citiți în articolul 75% dintre tinerii din Generația Millennial spun că acest lucru i-a ajutat să fie promovați în carieră

Echilibrul este important în fiecare echipă. Însă, mai presus de acesta este faptul că le arăți care este rolul lor în cadrul companiei, că le recunoști munca depusă și că le înțelegi nevoile. De aceea, flexibilitatea poate fi importantă, însă va fi de fiecare dată surclasată în topul cerințelor angajaților de recunoștiință. 


Citește și: Ai grijă de angajații tăi: 4 modalități prin care să le arăți aprecierea