5 filme despre succes la care ar trebui să te uiți

Toată lumea visează să aibă succes. Să aibă o carieră înfloritoare. Să le fie apreciată muncă. Și să simtă că job-ul le aduce satisfacție. Iar pentru asta, avem nevoie să știi cum au făcut-o alții înainte noastră. Și unde să ne găsim modelele mai ușor dacă nu în filme. 

Așa că vă invităm să vă uitați la cinci povești cinematografice care nu doar că o să vă încurajeze să visați, dar o să vă dea și speranță că orice vis ați avea, poate fi atins. Iată recomandările noastre:

1. Pursuit of Happyness 

O poveste adevărată despre un om care a crezut atât de mult în produsele pe care nu reușea să le vândă, încât a ajuns să își piardă casa, soția și toți banii. A rămas doar el și fiul său. Singuri. 

Însă nu aceasta este lecția pe care ne-o dă filmul. Ci faptul că ar trebui să învățăm din lucrurile pe care acesta este dispus să le facă pentru a-și învinge situația. Acceptă o slujbă neplătită, luptându-se pentru un singur post cu foarte mulți oameni. Învață în condiții foarte grele. Și reușește, arătându-i celui mic că dacă îți dorești, poți să reușești. O poveste puternică care te pune să te gândești mai bine la:

  • ce îți dorești vs. ce ești dispus să faci pentru a le atinge
  • care sunt problemele de care să te plângi vs. cum arată probleme reale din întreaga lume (chiar și doar lumea de business). 

2. Catch Me If You Can

O poveste adevărată despre ce înseamnă să fii un om fals, un impostor – un tânăr care nu a terminat nici liceul, ajunge să păcălească pe toată lumea că este ba pilot, ba doctor, ba avocat. Însă ce este foarte interesant în acest film și în viața lui Frank Abegnale Jr. este faptul că tipul reușește să obțină atât de multe lucruri într-un mediu atât de dinamic, de periculos și de stresant. Dacă este legal sau nu modul în care o face, Frank reușește să devină un om de afaceri chiar de succes. Problema aici este dacă ești dispus să faci toate aceste lucruri, doar pentru succes. Gândește-te bine ce îți dorești și vrei să faci pentru a obține asta. 

3. Wolf of Wall Street

O poveste despre un om care reușește să ajungă foarte repede de la a avea nimic, la a avea totul … și mult peste. Un film despre perseverență. Dar mai ales despre ce înseamnă cultura organizațională dintr-o companie și cât de important este să știi înainte să ajungi într-un loc cum se gândește acolo și ce își dorește organizația. Pe de altă parte, filosofia lui Belfort “Don’t take no for an answer / Nu accepta niciodată un nu” poate fi interesantă, mai ales pentru oamenii de vânzări. 


Citește și: 10 cărți pe care ar trebui să le citești înainte să îți dai demisia

4. Shawshank Redemption

Probabil unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile spune povestea unui bărbat care reușește în ciuda tuturor condițiilor precare și, mai ales, după ce este închis după ce greșit a fost acuzat că a omorât-o pe soția care îl înșela. În închisoare, Andy ajunge să se împrietenească cu ceilalți oameni. Reușește să facă ce poate mai bine dintr-o situație incredibil de grea. Și atinge reușite pe care nimeni nu le (mai) credea posibile. 

5. Forrest Gump

Cine nu a văzut Forrest Gump? Probabil că vom primi puține răspunsuri negative, însă cât de frumos este acest film! Povestea unui om simplu, cu cele mai bune intenții, care ajunge, într-un mod total întâmplător, să aibă foarte mult succes. Câștigă medalii. Devine jucător profesionist de ping-pong. Aleargă. Și devine un model pentru toată lumea de peste ocean. 

De ce este atât de important acest film? Pentru că îți arată că nu trebuie să fii nici vreun geniu, nu trebuie să faci nici lucruri extrem de mari, nu trebuie să fii nici dur sau exigent, trebuie doar să încerci. Și o să reușești.