5 întrebări pe care să ți le pui pentru a afla dacă ești mulțumit de viața de profesională

Viața noastră profesională este de cele mai multe ori plină de suișuri și coborâșuri. De altfel, mai bine de 40% dintre angajați sunt interesați să facă o schimbare în carieră. De aceea, cea mai mare provocare este să găsim exact momentul potrivit pentru a alege un alt drum. Și pentru asta este nevoie să ne punem constant întrebările potrivite pentru a afla dacă suntem sau nu mulțumiți de viața noastră profesională și dacă alegerile pe care le facem sunt sau nu corecte. 

Iar pentru a afla dacă suntem sau nu încântați de cariera noastră vă lăsăm mai jos cinci întrebări la care ar fi bine să vă găsiți răspunsurile. Și să reveniți la ele din timp în timp, poate chiar în fiecare an. 

Unde vreau să fiu peste cinci ani?

Oricât de grea poate părea această întrebare este oportunitatea să fiți creativi, dar și onești cu voi înșivă. Ce vă doriți cu adevărat de la cariera și de la viața voastră? Aceasta este prima întrebare la care trebuie să încercați să răspundeți. Iar apoi, după ce știți răspunsul la aceasta, ar trebui să vă întrebați cum puteți obține lucrurile acestea și dacă actualul loc de muncă vă poate ajuta în acest sens. Iar dacă răspunsul aici este „nu”, atunci a venit timpul să luați o decizie complicată și să vă răspundeți la următoarele trei întrebări de mai jos: 

  • De ce fel de slujbă am nevoie?
  • Am nevoie să-mi adaptez și să-mi dezvolt anumite abilități?
  • De cât timp am nevoie înainte de a pleca din actualul loc de muncă?

Mă mai bucur atunci când merg la birou?

Te mai entuziasmezi atunci când ajungi la birou? Mai ești încântat de proiectele la care lucrezi? Dacă nu, atunci poate a venit timpul să te gândești la o schimbare în carieră. A munci nu înseamnă doar a fi productiv sau a câștiga bani, înseamnă și a fi fericit sau entuziasmat. Iar pentru asta uneori ai nevoie de o schimbare. Însă aceasta poate să vină chiar și în cadrul aceleiași companii, vorbește cu managerul tău și încearcă să îți găsești locul.

Citește și: Cum poți să îți schimbi job-ul într-o companie în care lucrezi?

Mai sunt implicat la locul de muncă? 

Ar fi bine să vă întrebați asta mai des pentru că dacă începi să nu te mai simți confortabil sau eficient, atunci ar trebui să te gândești la o schimbare. Dacă simți că ai nevoie de altceva, nu mai amâna decizia pentru că îți faci un deserviciu. Nu îți fie teamă de o schimbare a locului de muncă sau chiar de o reconversie profesională, aceata poate veni cu noi provocări și cu multe lucruri noi de învățat.

Abilitățile mele încep să fie peste cerințele actualului loc de muncă? 

J.T. O’Donnell, foundatoarea și CEO WorkItDaily, este de părere că aceasta este una dintre cele mai importante întrebări la care trebuie să-ți răspunzi. Aceasta susține că dacă nu își dezvolți abilitățile odată la doi ani, atunci nu evoluezi profesional și ai nevoie de o schimbare. 

O’Donnell spune, de asemenea și că angajații care nu evoluează profesională, care nu sunt promovați sau care nu primesc un nou rol în trei ani, trebuie să se gândească urgent la o schimbare. Mai mult decât atât, aceasta îi încurajează pe cei care nu găsesc posibilitatea să evolueze la locul de muncă să o facă în afara biroului sau să ia decizia plecării către o companie care îi va ajuta să evolueze profesional.

Citește și: 3 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să iei decizia să faci o schimbare în carieră

Care este rolul pe care îl are viața profesională în stilul de viață pe care ți-l dorești pentru viitorul tău?

După ce ți-ai răspuns la întrebările de mai sus, ar fi bine să te gândești la ce stil de viață îți dorești pentru viitor. Dacă îți dorești să petrecei mai mult timp cu familia, dacă vrei ca la 5-6 să fii acasă, atunci ai nevoie de un anumit job. Dacă, în schimb, nu te deranjează să ai serile sau chiar week-endurile pline de proiecte, atunci poți să te orientezi către alte joburi. 

Este important să te decizi ce stil de viață vrei să ai și apoi să vezi care este rolul pe care îl joacă viața profesională, mai ales dacă simți că aceasta nu este chiar în cea mai bună perioadă în acest moment.

…….

Dacă după ce ți-ai răspuns la întrebările de mai sus ai ajuns la concluzia că ai nevoie de consiliere în carieră sau ai orice întrebare pentru noi, te invităm să ne cunoaștem.