5 lecții despre leadership de la Barack Obama

Indiferent de inclinațiile politice, toată lumea este de acord că Președintele Barack Obama este un lider care știe cum să vorbească astfel încât să bifeze toate lucrurile de pe agenda publică. Și, probabil cel mai important lucru, știe cum să facă astfel încât ideile la care ține să se îndeplinească. În timpul celor două mandate a reușit să implementeze reforma în sănătate, a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex, iar Statele Unite ale Americii sunt mai puțin dependente astăzi de petrolul din țările străine. Asta ca să vorbim doar despre cele mai controversate subiecte de peste ocean. Cum a reușit? Simplu, Barack Obama este un lider adevărat căruia nu i-a fost frică să atingă subiecte controversate. Cum a făcut asta? Ghidându-se după cinci principii simple pe care le regăsim mai jos:

1. Asumă-ți riscuri

Barack Obama este un maestru al oratoriei. Toată lumea i-a apreciat discursul pe care l-a ținut la Sandy Hook Elementary School după evenimentul criminal regretabil în care au fost uciși 20 de copii între 6 și 7 ani. A  vorbit la îmormântarea senatorului Daniel Inouye. A avut o elogie extrem de apreciată despre Nelson Mandela. 

Poate că nu îți mai amintești ce a spus la aceste evenimente, dar sigur îți amintești cum a cântat “Amazing Grace”. Ce ar trebui să învățăm de aici? Faptul că nu i-a fost frică să se expună, să își arate vulnerabillitatea. 

Evident că Barack Obama nu este vreun mare cântăreț, dar a avut puterea și curajul să își accepte vulnerabilitatea și să arate lumii întregi cum este omul Barack Obama. Și-a asumat un risc și a creat un moment magic în care a reușit să transmită mesajul pe care și l-a dorit. Luându-ți aceste riscuri personale, le arăți oamenilor cât de mult îți pasă de mesajul pe care vrei să îl comunici și de oamenii pentru care te lupți.

Citește și: 10 sfaturi de la Oprah care te vor ajuta în carieră

2. Învață să vorbești cu “noi” în loc de “eu”

Indiferent că vorbește despre moartea lui Osama bin Laden sau despre Honorable Reverend Clementa Pinckney, Barack Obama știe să folosească mereu “noi” sau “al nostru”. Și chestia asta nu ține doar de politică. Un lider adevărat știe să își aducă echipa aproape și pune mare preț pe puterea indendității colective din rândul acesteia. Un lider adevărat, așa cum este Barack Obama, știe cât de importantă este diferența dintre a spune “noi” în loc de “eu”.

3. Ai încredere în schimbare

Sloganul de campanie a lui Barack Obama era “change we can believe in / schimbarea în care credem”. A crede în schimbare este fundamental pentru misiunea unui lider. Indiferent de cauza pe care o suporți, dacă nu ai încredere că lucrurile se pot schimba, fii convins că nu vei reuși să o realizezi și nu vei putea convinge oamenii să te urmeze. Un lider adevărat arată cât de mult crede în lucrurile despre care vorbește, pune pasiune în mesajele politice, sociale, de business pe care le transmite și astfel are putere în fața celor care vor să îl contrazică.

Citește și: 7 lecții de la Steve Jobs care ți-ar putea schimba viața profesională

4. Vorbește cu oamenii, dar fă-o mereu pe limba lor

În 2008, Barack Obama a fost declarat Marketer of the Year by Advertising Age. Atunci a câștigat primele alegeri, iar în campania de acum zece ani echipa sa comunica folosind tool-uri prin care să poate suna mii de oameni direct de pe calculator, avea o prezență pe social media extrem de bine gândită și de eficientă, folosea video-uri, talk shows, web cameras. Ce să mai, era peste tot, dar de fiecare dată folosind mesajele potrivite pentru targetul căruia i se adresa. Cum a câștigat primele alegeri? Printr-o comunicare excesivă. Dar de fiecare dată a făcut-o cunoscându-și audiența și oferindu-i un discurs special creat pe limba ei.

Citește și: 7 lecții de la Bill Gates care ți-ar putea schimba viața profesională

5. Fă ca orice final să fie un început

Atunci când ești un lider care are foarte multe mesaje de transmis cum reușești să duci la bun sfârșit totul? După ce termină cu succes o anumită misiune, Barack Obama are o vorbă “This was a good day for America. Let’s get back to work / Astăzi a fost o zi bună în America, acum să ne întoarcem la lucru”. Ce face aici Obama? Sărbătorește finalul glorios prin anunțarea unui alt început … la fel de glorios.