5 lecții despre succes de la campionul Roger Federer

Roger Federer este un geniu al tenisului. „The Swiss Maestro”, așa cum l-au numit comentatorii sportivi, s-a născut pe 8 august 1981 în Basel, Elveția. Părinții săi, Robert și Lynette, au lucrat toată viața pentru o companie farmaceutică. Mama era imigrantă din Africa de sud, iar tatăl elvețian. Roger Federer a crescut în Basel și la numai 8 ani a intrat într-un program de tenis pentru juniori, iar într-o zi a plâns fără oprire pentru că eroul copilăriei sale Boris Becker a pierdut finala Wimbledon din 1988 în fața lui Stefan Edberg. 

Pentru Federer tenisul înseamnă viață, iar câștigul era motivația. Astăzi, marele campion are în palmares nu mai puțin de 20 de turnee de Grand Slam, dar și câteva lecțiile pe care le putem învăța de la el: 

1. Fii umil

După ce a câștigat Australian Open anul trecut, Federer a declar într-un interviu că ar fi fost o mare realizare pentru el și dacă ar fi ajuns în sferturi. Elvețianul venise în Australia după o pauză lungă și o luptă cu accidentările, așa că știa că succesul nu vine atât de ușor. 

De altfel, munca pentru a atinge cea mai mare performanță este cheia carierei sale. Acesta a declarat de multe ori că a rămâne la acest nivel este incredibil de greu – este mai ușor să ajungi în vârf decât să te menții aici. Mai mult decât atât, Roger Federer ne învață și că trebuie să fii conștient că poți învăța ceva nou oricând, chiar dacă informațiile pot fi din afara terenului de tenis, cum ar fi din discuțiile pe care le are cu soția sau cu cei patru copii.

Citește și: 10 sfaturi de la Oprah care te vor ajuta în carieră

2. Profită de orice oportunitate ți se arată

La același Grand Slam specialiștii au analizat cum Roger Federer și surorile Williams reușesc să supraviețuiască amenințărilor venite din partea celorlați jucători de top din circuit. Și una dintre explicațiile cu care și elvețianul a fost de acord a fost aceea că suprafața de joc rapidă de pe terenurile din Melbourne Park îi avantaja. Acesta era de părere că generațiile cu experiență sunt mai obișnuite cu astfel de suprafețe în comparație cu tinerii din tenis. Și ce a făcut Roger Federer aici? A văzut o oportunitate și a profitat de ea, câștigând turneul. 

3. Respectă-ți adversarul

„I fear no one, but respect everyone / Nu îmi este teamă de nimeni, dar îi respect pe toți”, spunea Roger Federer. 

Elvețianul este bine cunoscut pentru respectul pe care îl are față de adverarii săi. Și, asemenea multor altor jucători profesoniști de tenis, alege de fiecare dată să evidențieze calitățile acestora atunci când îi întâlnește pe teren. Iar relația sa cu Rafael Nadal este deja una foarte cunoscută. Adversari de-a lungul a peste zece ani, cei doi se respectă pe teren și sunt buni prieteni în afara lui. Se susțin și se apreciază reciproc. Iar succesul amândurora a fost nu de puține ori dependent de activitatea celuilalt. Așa că, anul trecut, atunci când s-au întâlnit în finala de pe Melbourne Park, la final, după ce elvețianul a câștigat meciul a zis: „There are no draws in tennis but if there was, I would have been happy to draw and share it with Rafa, really / Știu că nu există egaluri în tenis, dar dacă ar exista, aș fi fost foarte fericit să avem acest rezultat astăzi și să împart trofeul cu Rafa”.

Citește și: 7 lecții de la Steve Jobs care ți-ar putea schimba viața profesională

4. Fii mereu în ofensivă

În 2014, elvețianul spunea într-un interviu pentru The Telegraph cât este de important să nu lași pe altcineva să-ți dicteze jocul, fie că este vorba despre un meci sau despre o carieră întreagă. Tu trebuie să fii mereu cel care ia deciziile în viața ta. 

5. Fii pregătit pentru succes

Atunci când îți dorești ceva cu adevărat trebuie să fii pregătit pentru asta. Iar mintea trebuie să fie antrenată la fel precum corpul. Uneori antrenorii, familia, prietenii îți vin în ajutor. Însă, de cele mai multe ori, atunci când ești pus în fața unei decizii importante, tu trebuie să fii cel care ia hotărârea, acționează. Așa că Federer este de părere că trebuie să fii mereu pregătit pentru acest moment.