5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte să-ți schimbi cariera

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face cineva care vrea să își schimbe cariera este aceea de a lua această decizie fără să analizeze foarte bine noul domeniu. 

Dacă te chinui la locul de muncă actual și visezi să-ți transformi pasiunea în meserie, însă fără să știi exact ce înseamnă această reconversie profesională, atunci o să îți fie la fel de greu în viitor. Fără o cercetare riguroasă înainte, o schimbare în de cariera nu poate să aibă succes. Și nici așa nu există garanția succesului.

Cu toate astea, dacă te-ai hotărât că trebuie să faci o schimbare de cariera, îți recomandăm să începi procesul cu cei cinci pași de mai jos. Cu perseverență, încredere și puțin noroc, viața ta se poate schimba în bine. Trebuie doar să îți dorești și să fii dispus să muncești pentru asta.

1. Înainte de a-ți schimba cariera, urmează un curs de perfecționare

În trecut oamenii se pregăteau mult mai mult pentru un job. Iar diplomele erau câștigate prin multă muncă. Astăzi, companiile nu mai pun atât de mult preț pe studii, ci pe experiențe care, de cele mai multe ori, sunt ușor permutabile. Tocmai de aceea reconversia profesională este mai ușor de făcut. Dezvoltarea de noi aptitudini înseamnă fie să stai pe lângă un coleg care te poate învăța, fie să încerci să fii autodidact și să urmezi, poate, niște cursuri online. Aici poți găsi o listă de cursuri online GRATUITE pe care le poți face pentru a câștiga mai mult.

2. Citește cărți, articole sau bloguri despre profesia respectivă

Curios să vezi dacă ți se potrivește sau nu domeniul în care îți dorești să profesezi în viitor? Atunci poate ar trebui să începi să citești puțin despre el. Sigur o să găsești pe internet bloguri ale unor oameni care lucrează în domeniul respectiv. Ar trebui să te intereseze, de asemenea, articole despre schimbările, trendurile sau problemele cu care se confruntă acesta. Dar și cărți sau articole despre povești de succes de aici. 

Orice informație te va ajuta. În plus, toate acestea te pot ajuta să pui întrebările cu adevărat importante în cadrul interviurilor de angajare.

Citește și: Cum poți să îți schimbi job-ul într-o companie în care lucrezi?

3. Înscrie-te în grupuri de social media și participă la evenimente din domeniu

Dacă simți că ți-ai găsit locul, atunci încearcă să afli cât mai multe lucruri despre cum este acest domeniu în realitate. Află cât de greu este noul context profesional în care te vei află și, mai ales, cum sunt oamenii de aici. Iar cel mai ușor este să faci asta în social media. Intră în grupuri profesionale de pe Facebook sau împrietenește-te cu anumiți oameni din domeniu pe Linkedin. 

De asemenea, poți căuta anumite evenimente dedicate pentru a afla, în primă instanță, care sunt subiectele cele mai importante ale momentului sau cine sunt cei mai mari actori implicați (companii, specialiști, mentori). Apoi, alege anumite evenimente (sigur există unele gratuite, pentru început) la care să participi și pune mare accent pe socializare. 

Citește și: 3 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să iei decizia să faci o schimbare în carieră

4.  Înainte de a-ți schimba cariera, vorbește cu oameni care lucrează în acest domeniu

Oricât de multe bloguri ai urmări și în oricât de multe grupuri de Facebook ai intra, tot nu vei reuși să îți faci o idee completă asupra domeniului de lucru. Realitatea profesională cu care te vei confrunta este posibil să fie departe de cea ilustrată în media. De aceea este important să cunoști oameni care lucrează de ceva timp aici. Să vorbești cu ei, să le ceri sfaturi și să le afli problemele, nemulțumirile, dar și realizările. 

Recomandarea noastră ar fi să reușești să ai 10 întâlniri cu oamenii din domeniu. Acesta ar fi un număr suficient cât să îți faci o imagine cât mai reală asupra modului în care poate să arate viitorul tău profesional. Încearcă să îți pui pe hârtie toate subiectele pe care vrei să le discuți – de la echilibrul viața profesională – viața personală, la programele folosite sau oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le au.

5. Caută informații despre salariile din domeniu și despre condițiile de lucru din orașul sau țara în care vrei să te muți

Iar în final, caută informații despre nivelul salarial din domeniul de lucru. Încearcă să-ți setezi corect așteptările și să afli informații nu doar despre salarii, ci și despre pachetele de beneficii pe care le oferă companiile din acest domeniu – Glassdoor poate oferi informații utile pe acest domeniu. Ai putea să cauți, de asemeenea, pe aceste site-uri de specialitate și review-uri ale angaților sau ale oamenilor care au fost acolo în procesul de recrutare. 

Nu în ultimul rând, în cazul în care îți dorești un job în străinătate, poți consulta sfaturi din articolul „Ce ar trebui să știi înainte să aplici la un job în străinătate”. Ține cont de faptul că salariile pot fi foarte diferite de la o țară la alta și chiar de la un oraș la altul. Și ia în considerare și costul vieții din fiecare loc. De aceeea, înainte să iei o hotărâre în acest sens, ar fi bine să consulți un site care să îți ofere o imagine despre nivelul vieții de acolo – aici un exemplu

…….

Dacă ești hotărât să faci o reconversie profesională și simți că ai nevoie de consiliere din partea unor experți în resurse umane sau ai orice întrebare pentru noi, te invităm să ne cunoaștem.