5 mituri despre oamenii de resurse umane pe care ar fi bine să nu le crezi

Care sunt cele mai întâlnite mituri despre oamenii de resurse umane? Atunci când te afli în căutarea unui nou job ești dispus să faci orice. Să-ți completezi CV-ul. Să începi să socializezi în continuu. Și să începi să-ți exersezi răspunsurile pentru interviurile de angajare. Însă, există un lucru care te-ar ajuta cu adevărat în aceată căutare: să lucrezi cu un expert.

Consilierea în carieră poate să îți aducă informațiile, experiența și inspirația necesară pentru a face cea mai bună alegere pentru viitorul tău profesional. Tocmai de aceea, mai jos îți oferim câteva motive pentru care aceasta ar fi cea mai bună alegere: 

Mituri despre oamenii de resurse umane: Orice om de resurse umane mă poate ajuta în carieră.  

Adevăr: Ar fi bine să găsești un om care să fie specializat pe domeniul tău. 

Atunci când ai nevoie de un sfat despre ce ținută să alegi pentru un anumit eveniment, ceri ajutorul prietenului care este pasionat de fashion. Și aici, ai nevoie de un om care să fie specializat pe domeniul tău. De altfel, chiar dacă în mare noțiunile sunt aceleași, oamenii de resurse umane sunt specializați pe anumite industrii. Tocmai de aceea, ar trebui atunci când îți alegi partenerul care să te consilieze în carieră să te gândeși la expertiza acestuia în domeniul tău de interes.

Citește și: Cum îți schimbi job-ul? 5 pași către o schimbare de succes în viața profesională

Mit: Este jobul consilierului în carieră să te ajute să-ți găsești job.

Adevăr: Aceștia te ajută să găsești drumul profesional potrivit și să te pregătești pentru jobul ales. 

Omul de resurse umane care te va consilia îți va oferi toate informațiile, toate trucurile care să te ajute în drumul tău profesional. Și, de cele mai multe ori, acestea vor fi suficiente pentru a te ajuta să primești jobul la care visezi. Însă aceștia nu lucrează ca recrutori pentru o anumită companie, așa că nu sunt nevoiți ca la finalul întâlnirii voastre să îți ofere un job. Deși, este adevărat, că se poate întâmpla ca după ce consilierea profesională să se încheie să existe și câteva recomandări de job-uri pe care să le primești. Dar acesta ar fi un bonus, se poate întâmpla să aibă astfel de informații care să vină mânușă pe situați ta, însă în niciun caz nu este o obligativitate din partea consilierului.

Citește și: Care sunt beneficiile pe care și le doresc angajații care lucrează remote?

Mituri despre oamenii de resurse umane: Experților le pasă doar de bani.

Adevăr: Pornesc la drum cu cele mai bune intenții.

Reputația este mult mai importantă decât banii. Și, de cele mai multe ori, aceasta este și adevărata motivație pentru care oamenii de resurse umane sunt dispuși să îți ofere consiliere. 

De altfel, același lucru se întâmplă și atunci când aceștia devin consilieri pentru companii – atunci va fi prioritar pentru ei să găsească oamenii potriviți pentru rolurile din companie și nu să obțină comisionul agreat. 

Mit: Vei primi mai puțini bani dacă lucrezi cu un consilier în resurse umane.

Adevăr: În realitate situația va fi chiar contrară!

În niciun caz. Lucrând cu un consilier în carieră vei putea știi exact care sunt condițiile financiare din piață. Poți să-l întrebi, de asemenea, despre situația din anumite companii. Astfel încât să știi exact ce nivel de așteptări să ai. 

Pe de altă parte, chiar dacă vei ajunge să obții un job cu ajutorul unui recrutor angajat de o companie, pachetul tău salarial nu este afectat. Comisionul perceput de omul de resurse umane este raportat la nivelul tău salarial, așa că nu este în niciun caz în favoarea lui ca salariul tău să aibă mai puține zerouri. 

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte să-ți schimbi cariera

Mituri despre oamenii de resurse umane: Nu sunt oamenii de resurse umane cei care îți citesc și îți modifică CV-ul. 

Adevăr: Ei sunt cei care îl creează. 

Acesta este rolul consilierii în carieră: să ai la final un CV profesionist cu care să îți poți comunica exact experiența și dorințele tale. Chiar dacă pare greu de crezut că acest lucru se poate întâmpla și în 2020, consilierul în carieră cu care vei lucru va gândi absolut fiecare cuvânt pe care îl folosește în CV-ul tău.