5 sfaturi care o să te ajute să rămâi concentrat. Plus un exercițiu de 20 de minute care să-ți limpezească mintea

În special atunci când lucrezi de acasă și nu ești obișnuit cu acest stil de viață, poate fi destul de greu să rămâi concentrat. Iar atunci când ai pe listă foarte multe task-uri, lucrurile devin din și mai haotice. Așa că ai nevoie mereu să te gândești la tine și la ce poți face pentru a fi mai productiv, mai organizat și mai sănătos.

De la alegeri simple pe care să le faci atunci când îți începi ziua, până la decizii mai importante care pot implica și schimbarea stilului de lucru, mai jos găsești cinci sfaturi care te vor ajuta să rămâi mai concentrat și mai eficient. 

1. Închide notificările și pune telefonul pe silențios

De fiecare dată când ți se aprinde telefonul atenția ta a fost schimbată de la lucrurile importante. Gândește-te la câte minute ai pierdut. Așa că, sfatul nostru: închide notifările telefonului și ale calculatorului, doar așa vei putea rămâne concentrat.

2. Lucrează la un singur task odată

Poate te vezi ca un om care este foarte bun la multitasking, dar să știi că cea mai bună stategie este să lucrezi la un singur task odată. Nu mai lucra la 4 lucruri de odată pentru că nu vor face decât să-ți fie o distracție inutilă. O să fie prea multe și nu ai nevoie să pierzi atât de multă energie degeaba. Concentrează-te pe un singur lucru și du-l la bun sfârșit impecabil. Atunci vei simți satisfacția reușitei. 

3. Nu lucra lângă telefon

Foarte greu, știm. Dar la fel ca atunci când îți închizi notificările, faptul că alegi să nu ai telefonul lângă tine înseamnă să eviți distracțiile inutile. Și în momentul în care poți să te duci să-l verifici vei simți bucuria surprizelor. Evită tentațiile, doar așa vei putea rămâne concentrat. Și alege recompensele care o să vină imediat după muncă.

4. Fă o pauză și niște exerciții de relaxare

Ai nevoie de o pauză din când în când. Trebuie să-ți relaxezi mușchii. Așa că, din când în când ridică-te de pe scaun și fă câteva exerciții. Dacă poți face o plimbare în aer liber ar fi minunat. 

5. Comunică verbal cu colegii cu care lucrezi

Clar este mult mai simplu să schimbi mesaje într-un Slack sau pe un mail. Iar ședințele sunt de cele mai multe ori inutile. Însă, uneori este important să vorbești cu colegii tăi pentru a te înțelege mai bine. Dacă vrei poți alege doar un telefon scurt pentru a clarifica lucrurile. Nu trebuie să fie o întâlnire face to face sau o ședință prin video conferință.

Citește și: Lucrezi de acasă? Poți să fii mai productiv, iar angajatorul trebuie să te sprijine

BONUS: rămâi concentrat cu un exercițiu de 20 de minute care o să-ți limpezează mintea

Lasă întrebările de genul „ce s-ar întâmpla dacă”, lasă grijile și toate gândurile care îți consumă încontinuu energia și nu te lasă să dormi. Pentru momentele când simți că ai nevoie de ceva care să te ajute să-ți limpezești mintea, filosoful Alain de Botton ne oferă un exercițiu simplu pe care îl numește „philosophical meditation / meditație filosofică” și pentru care ai nevoie doar de 20 de minute. 

Exercițiul lui De Botton este simplu. Stai jos, ia o foaie și un pix și notează cele trei întrebări de mai jos: 

  • De ce sunt supărat în acest moment? 
  • De ce sunt îngrijorat în acest moment? 
  • Ce mă face curios sau ce mă entuziasmează în acest moment? 

Și acum încearcă să răspunzi la fiecare dintre ele. Nu e nevoie să te gândeși prea mult, scrie ce îți vine prima dată în minte. Apoi continuă și cu alte întrebări derivate din cele de sus care să te ajute să-ți limpezești și mai mult mintea, lista completă a propunerilor lui De Botton poate fi găsită aici.

După ce vei face acest exercițiu vei putea să gândești lucrurile mai în profunzime, să vezi contextul unei probleme și să nu te mai lași cuprins de griji sau gânduri negative. În fiecare zi ai motive să fii entuziasmat, bucuros și încrezător. Trebuie doar să fii conștient de ele. 

Ai grijă de tine. Concentreză-te doar pe lucrurile importante. Limpezește-ți mintea. Iar dacă aveți nevoie de orice sfat din zona resurselor umane, suntem aici.

we do HR. Let’s build together.