7 întrebări pe care să le folosești în timp ce faci networking

Atunci când te gândești la o schimbare în carieră știi cât de importantă este partea de networking. Mai ales atunci când nu cunoști foarte multe lucruri despre domeniul în care îți dorești să lucrezi, ai nevoie să vorbești cu oameni care au experiență și să înveți de la aceștia toate secretele industriei. Cine știe, poate în urma unor astfel de întâlniri ajungi chiar să primești o ofertă de muncă.

Oricare ar fi rezultatele unor evenimente de socializare, important este să știi ce urmărești și să rămâi cu informațiile cu adevărat importante. Însă, abordarea unui străin poate să fie intimidantă. Așa că, data viitoare când te afli într-o astfel de situație, poți să folosești cele șapte întrebări de mai jos:

1. Întrebări pentru networking: Ce te aduce pe aici?

Pe cât de simplă, pe atât de utilă. Această întrebare poate să te ajute să spargi gheața unei convorbiri, arătând că ești interesat de interlocutorul tău, nu doar că ai nevoie de ceva de la el. În acest fel vei putea începe o conversație din care să înveți foarte mult pentru că, cel mai probabil, acesta îți va întoarce întrebarea, oferindu-ți posibilitatea de a-ți urmări adevăratele intenții.

2. Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu / pentru această companie?

După ce vei fi aflat deja mai multe informații despre persoana cu care vorbești și despre istoricul lor profesional, este timpul să îi adresezi întrebări despre momentele de început. În acest mod vei putea obține informații valoroase care să te ajute în perioada ta de început în această industrie, companie sau job. Însă nu uita să-ți arăți interesul și entuziasmul în timpul acestei întâlniri. O impresie bună acum sigur te va ajuta în viitor.

Citește și: Cum ar trebui să răspunzi la cele mai plictisitoare și mai des întâlnite întrebări dintr-un interviu de angajare

3. Întrebări pentru networking: Având în vedere experiența ta în această industrie, ce părere ai despre X?

Întreabă acum despre un anumit moment specific din istoria industriei în care îți dorești să lucrezi – despre legislație, trenduri, o știre recentă sau o controversă – în acest fel îi vei arăta interlocutorului că ești informat. Prima impresie contează întotdeauna, așa că este foarte important ca într-o astfel de situație să arăți că îți cunoști domeniul. Și nu uita, din nou, să arăți interes și să te concentrezi pe lucrurile pe care încearcă să ți le comunice interlocutorul tău, poți afla foarte multe informații utile pe care să le folosești în viitor.

4. Cum poate să ia cineva decizii în compania în care lucrezi?

Poate că obiectivul final al unei întâlniri de socializare este acela de a-ți găsi un job, însă a întreba direct despre asta nu te-ar ajuta absolut deloc. Cu toate astea, nu trebuie să eviți subiectul, ci doar să îl tratezi într-un mod delicat. Astfel, poți vorbi despre oportunitățile din compania respectivă, să-ți manifești interesul pentru a lucra în acest domeniu și, cine știe, dacă ești norocos poate auzi o veste bună.

Citește și: 3 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să iei decizia să faci o schimbare în carieră

5. Întrebări pentru networking: Având în vedere cariera de până acum, ce ți-ai fi dorit să fi făcut diferit în primii ani ai vieții tale profesionale?

Aceasta ar fi o întrebare perfectă atunci când interlocutorul tău este experimentat. În acest fel, îl vei încuraja să împartă cu tine câteva informații, experiențe sau învățăminte din cariera lui impresionantă. Nu te feri să întrebi asta, de cele mai multe ori, în astfel de situații oamenilor le place să îi îndrume pe ceilalți și să îi sfătuiască. 

6. Ce îți place să faci în timpul liber? 

Astfel de momente de socializare există pentru a dezvolta relații de viitor, iar o astfel de întrebare te-ar putea ajuta să arăți că nu ești interesat doar de un job, de niște contacte sau de niște sfaturi. Vei demonstra interes real pentru persoana cu care vorbești, iar acest lucru te va ajuta să creezi o relație adevărată cu acesta. Cine știe, poate în acest fel aflați că aveți pasiuni comune.

Citește și: 20 de întrebări pe care ai putea să le folosești cu succes la interviurile de angajare

7. Întrebări pentru networking: Cum putem păstra legătură și după această întâlnire?

Nu în ultimul rând, nu uita de această întrebare, altfel întâlnirea a fost degeaba. De multe ori oamenii oferă cărți de vizită, dar uită să ceară la rândul lor. Așa că, nu încheia conversația fără să știi cum poți comunica ulterior cu interlocutorul tău. 

În plus, ține cont de faptul că această întrebare este mult mai personală și mai eficientă decât una de genul pot să am „cartea ta de vizită”. Aici îi întrebi despre cum poți să ții legătură într-un mod real, nu doar să fii un alt contact în portofelul lor de cărți de vizită – o idee ar fi să vă împrieteniți chiar atunci pe social media. 

Dacă simți că ai nevoie de consiliere în carieră sau dacă ai nevoie de alte informații, te invităm să ne cunoaștem.