8 modalități prin care poți seta limite la locul de muncă: idei care o să-ți schimbe viața

Îți aduci acasă probleme de la birou. Răspunzi la mailuri atunci când ești acasă pe canapea. Te ridici de la masă atunci când sună telefonul de muncă. Iar ziua de muncă nu se mai încheie de mult la finalul programului. Cum facem ca toate acestea să nu fie mai mult decât niște excepții? Cum facem să ne setăm limite la locul de muncă? Cum facem să spunem STOP?

Atunci când ne punem limite o facem pentru a ne proteja prioritățile, convingerile, principiile. Să ne protejăm sănătatea. Îi lăsăm pe alții să ne cunoască și să înțeleagă care sunt lucrurile pe care le acceptăm și care sunt acțiunile care ar trebui să se schimbe pentru ca noi să ne simțim confortabili și în siguranță. Însă, atunci când trebuie să ne setăm limite la locul de muncă, intervine îngrijorarea: ce o să spună șeful, oare o să-mi afecteze relațiile cu colegii, oare o să-mi taie din salariu sau o să îmi pierd jobul. 

Realitatea este că, a impune limite nu ar trebui să ne afecteze nici cariera, nici reputația. Din contră. Atunci când setăm limite reușim să fim mai liberi, mai încrezători, mai eficienți, mai productivi. Scăpând de lucrurile care ne stresează, putem să fim mai deschiși în relațiile cu colegii, cu clienții sau cu managerii. Iar acesta lucru nu va face decât să aducă mai multă calitate muncii noastre. Prin urmare, cum ne setăm limite la locul de muncă? 

Idei care o să-ți schimbe viața: care sunt cele mai eficiente 8 modalități prin care poți seta limite la locul de muncă?

1. Respectă limitele celorlalți

Respectul este fundamental. Atât cel pe care ți-l dorești din partea celorlalți, cât mai ales cel pe care îl oferi celor din jur. Așa că, respectă întotdeauna barierele impuse de ceilalți pentru că doar așa le vor accepta și ei pe ale tale. 

2. Recunoaște-ți calitățile

Învață să-ți accepți calitățile și să ceri cu convingere și încredere ca ele să-ți fie recunoscute și de ceilalți. Inclusiv salarial. Laudă-ți reușitele și învață să te respecți – mănâncă sănătos, fă sport, stai hidratat, fii echilibrat.

3. Cunoaște-ți limitele

Dacă vrei ca ceilalți să îți respecte limitele este important ca tu să ți le conștientizezi primul. Gândește-te care îți sunt prioritățile. Pune accent pe lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine și întreabă-te de multe ori înainte să faci ceva cu care nu te simți confortabil.

Citește și: 5 aplicații care te vor ajuta să fii mai productiv

4. Fii curajos și asigură-te că ești văzut și apreciat

Este important să fii pregătit să-ți discuți rolul în companie. Poate o să vină o vreme când valorile și prioritățile tale să fie diferite de ale managerului sau ale clientului. Învață să comunici și nu pleci la drum cu prezumții greșite. Fii deschis și încearcă să accepți părerile și recomandările celorlalți. 

5. Negociază și învață să găsești soluții

Atunci când ai nevoie să îți rezolvi o problemă, fii dispus să găsești soluții, să faci compromisuri și să vezi alternative. Poate că, de exemplu, ai putea să lucrezi seara sau în week-end dacă ai nevoie ca în timpul zilei să îți ajuți copilul la școală. Încearcă să negociezi și să găsești eficient soluții pentru problemele pe care le întâmpini. Fii deschis și sincer atunci când vorbești despre ele.

6. Învață să spui NU

Atunci când simți că trebuie să tragi linie și să accentuezi că nu ești de acord cu o anumită problemă, învață să-ți explici clar motivele. Gândește-te de mai multe ori atunci când cineva te pune să faci o acțiune greșită, ineficientă, imorală sau chiar ilegală. Caută alternative. Și, evident, învață să spui NU.

7. Fii onest și perseverent

Învață să fii cel mai bun avocat al tău, fă-o cu onestitate, rigoare și perseverență. Ține cont de toate realizările pe care le-ai avut. Subliniază-ți rolul pe care ți l-ai câștigat în companie. Cere feedback și evaluare. Iar atunci când este timpul să impui anumite limite, fă-o cu încredere și curaj. 

Nu lăsa excepțiile de la limitele impuse să-ți dicteze viața la locul de muncă. Consecințele ar putea fi foarte grave. În schimb, explică limitele impuse și fii perseverent în a le respecta. 

8. Ia-ți timp pentru tine și nevoile tale

În final, încearcă să-ți respecți timpul. Fii deschis și convingător atunci când comunici orele de muncă (și bine ar fi să nu muncești în afara acestora). Atunci când ești în pauza de masă, lasă mailurile, telefoanele și mesajele. Iar când pleci în vacanță, încearcă să te deconectezi total.


Dacă ai nevoie de o schimbare în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.