Ai aplicat pentru un job? Cum ar trebui să urmărești evoluția aplicației tale

Ai investit deja foarte mult timp în căutarea unui job – ai făcut research, ai găsit exact companiile pentru care ai vrea să lucrezi, ți-ai făcut CV-ul și ești mulțumit de el, te-ai pregătit pentru momentul interviului și ești convins că ai să reușești. Atunci, ești pregătit să faci pasul cel mare. Completează cu atenție aplicația online pentru job-ul dorit, trimite CV-ul și scrisoarea de intenție – realizate special pentru acest job. Și acum, așteaptă!

Dar nu așa oricum … încearcă să fii proactiv. Gândește-te că sunt zeci, sute de alți oameni care au aplicat exact pentru același job ca și tine. Probabil că oamenii de la resurse umane sunt deja super încărcați, încercând să răspundă fiecăruia în parte. Însă asta nu înseamnă că nu poți să faci și tu un follow up, în cel mai profesionist și prietenos mod posibil. În realitate, de acest lucru ar putea să se lege exact succesul aplicației tale. Așa că, atunci când urmărești evoluția acestei situații, ar fi bine să ții cont de două sfaturi: 

Sfatul 1: arată-le cât de interes ești de acest job  

Dacă pentru job-ul respectiv există și o adresă de mail pentru aplicare, poate ar fi bine să ții cont de asta. După aproximativ o săptămână de la trimiterea aplicației, pregătește un mail scurt pentru confirmarea primirii acesteia. În acest fel, vei avea ocazia să le arăți cât de mult îți dorești această oportunitate.  

Dacă a mai trecut o săptămână și nu ai primit niciun răspuns, atunci poți să mai trimiți încă un mail scurt (1-2 paragrafe) în care să subliniezi interesul real pentru job-ul respectiv și să îi întrebi care ar trebui să fie pașii următori în procesul lor de recrutare și selecție. 

Ai putea folosi acest al doilea mesaj pentru a accentua modul în care consideri că aptitudinile și calitățile tale te ajută să fii un candidat serios pentru job-ul respectiv. Poți, în acest moment, să le arăți și cum ai putea să rezolvi o potențială problemă pe care ar putea-o avea compania. Însă, încearcă să ții această propuneri cât mai scurtă posibil (1-3 propoziții). Scopul tău este acela de a trezi interesul acestora – creând o legătură între modul în care vei tu lucrurile și cum îi poți ajuta să îți întărească punctele lor mai puțin forte. 


Citește și: Cum ar trebui să răspunzi la întrebările de angajare?


Sfatul 2: arată-le cât de potrivit ești pentru job-ul respectiv

Dacă atunci când ai aplicat nu exista o adresă de mail, atunci ai nevoie să fii puțin mai creativ. Încearcă să cauți pe site-ul companiei un nume care ar putea să aibă legătură cu departamentul în care se regăsește job-ul pentru care ai aplicat. Apoi, caută o adresă de mail a acestuia și urmărește pașii de follow-up pe care i-am prezentat mai sus, menționând evident job-ul pentru care ai aplicat. Fii deschis și explică de ce i-ai scris lui – însă, ai grijă la modul în care vei scrie acel mesaj, important este să nu dai senzația că aștepți un răspuns din partea lui, trebuie să dai doar să accentuezi interesul pe care îl ai pentru acel job.   Indiferent de modul în care urmărești evoluția aplicației tale, ține minte că trebuie să fii cât mai profesionist. Scopul tău este acela de a le arăta acestora cât de mult îți dorești să lucrezi în echipa lor. Și, mai ales, cât de potrivit ești pentru job-ul respectiv. Însă, de fiecare dată trebuie să fii pregătit să părăsești drumul acela și să cauți o altă oportunitate. Rămâi mereu pozitiv, ceea ce nu va face doar căutarea pentru job-ul dorit ă fie mai ușoară, ci și te va ajuta să fii mai încrezător în forțele proprii pe toată dura acestui proces care poate să nu fie deloc simplu