Ai emoții atunci când vorbești în public? 5 trucuri care te vor ajuta să scapi de ele

Frica de vorbit în public este una dintre cele mai întâlnite. Oamenii o consideră chiar mai importantă decât cea în faţa morţii. Aceasta îţi poate afecta nu doar viaţa profesională, ci şi pe cea personală. Dar ce îți tot povestim noi aici, cu siguranţă ai trecut prin situaţii de acest fel. Așa că știi cât de important este să o poți struni. Și pentru asta există câteva trucuri care să te ajute să scăpi de emoţii … lucruri pe care le poţi face pentru a nu mai fi atât de tensionat, de nervos, pentru ca palmele să nu îţi mai transpire atunci când îţi auzi numele, pentru ca stomacul să nu te mai doară la gândul că va trebui să vorbeşti în faţa unor oameni. Poți urmări sfaturile pe care ni le dă Chris Anderson sau poți citi sfaturile de mai jos. 

Frica de a vorbi în public este reală. Tocmai de aceea trebuie să știi câteva trucuri care să te ajute să ții o prezentare foarte bună:

1. Antrenează-te înainte să ţii prezentarea

Înainte de acest eveniment important, trebuie să te pregătişi, iar pentru asta te poţi înregistra în timp ce repeţi prezentarea. În acest fel te vei obişnui cu vocea ta şi nu o să mai fie o surpriză pentru tine atunci când vei începe să vorbeşti. 

2. Concertează-te pe modul în care respiri

Dacă vei face acest lucru, vei putea să te relaxezi. Încearcă să respiri calm şi astfel de vei putea concentra pe ritmicitatea pe care vrei să i-o dai prezentării. Exerciţiile de respiraţie te ajută să reduci stresul şi să vezi lucrurile cu mare claritate. 

Citește și: 7 lecții de la Bill Gates care ți-ar putea schimba viața profesională

3. Susţine prezentarea în faţa cuiva

Susține prezentarea în fața partenerului de viaţă, a unui prieten, al părinţilor, etc.. Nu contează cineva îţi va fi “publicul de antrenament”, important este să aveţi o înţelegere de la început că persoana aleasă pentru a te ajuta va fi complet sincer cu tine. Feedback-urile sunt extrem de importante în orice ai face, de aceea, atunci când vorbim despre trucuri pentru a scăpa de emoţii, acesta este unul care sigur te poate ajuta foarte mult. 

4. Exerează în faţa oglinzii 

Este o bună modalitate de a-ţi analiza mişcările pentru asta trebuie să fii atent la: 

  • expresiile faciale 
  • gesturi
  • mişcările corporale
  • cât de primitor şi de prietenos pari (încearcă să deprinzi expresii blânde şi să vorbeşti foarte calm)

5. Nu aştepta să fii perfect

Nu există aşa ceva. Aşa că nici momentul tău nu o să fie unul perfect. Şi, cu toate că suntem conştienţi că perfecţiunea nu există, atunci când vine vorba despre prezentări în public dezamăgirile noastre sunt provocate, de cele mai multe ori, de greşeli foarte mici, de lucruri mărunte. Facem dintr-o mică imperfecţiune un capăt de ţară. Şi reuşim să ignorăm toate lucrurile bune pe care le-am făcut. Aşa că, linişteşte-te şi bucură-te de lucrurile bune pe care le-ai făcut în timpul prezentării. Publicul nu o să observe multe dintre greşelile pe care le-ai făcut. Iar atunci când ai făcut o eroare, continuă cu graţie, cu profesionalism, cu prietenie. Recunoaşte-ţi greşelile şi remediază-le. Însă, cel mai important este să îţi acorzi permisiunea de a nu fi perfect. 

Citește și: 10 sfaturi de la Oprah care te vor ajuta în carieră

Și la final, pentru ca prezentarea ta să fie cu adevărat wow … îți mai lăsăm alte patru idei pentru a scăpa de emoţii:

  • nu încerca să memorezi fiecare cuvânt din prezentarea ta (ştii despre ce este vorba … doar sunt cunoştinţele tale acolo)
  • nu trebuie să citeşti integral de pe foaie – da, poţi avea un anumit suport (print sau electronic) care să te ajute, dar o prezentare înseamnă să vorbeşti liber. Dacă vei alege să citeşti de pe foaie, nu vei face decât să pui şi mai multă presiune pe tine. Şi, în plus, nu vei avea niciun fel de contact cu publicul, iar acesta este cel mai important lucru atunci când susţii o prezentare
  • zâmbeşte – acest lucru produce endorfină care te va ajuta să te calmezi şi să te simţi pregătit, relaxat şi bucuros atunci vei prezenta (în plus, le vei părea celorlalţi foarte sigur pe tine)
  • și ultima informație de pe lista de trucuri: nu uita să te hidratezi