Cât de periculoasă pentru sănătate este meseria pe care o ai?

Un studiu realizat de firma de optică medicală Lenstore a analizat care sunt cele mai periculoase meserii din lume, ținând cont de criterii precum riscul de pericole, infecții sau leziuni, precum și probleme ale articulaților sau musculare, modificări de postură sau leziuni senzoriale ori solare. Printre cele mai periculoase job-uri se află, așa cum era de așteptat, cei din sistemul sanitar, pompierii sau însoțitorii de zbor. Sunt, însă și câteva surprize. 

Meseria ta cât de periculoasă este? Dacă ești contabil sau programator poți sta liniștit. Te invităm să descoperi cum arată clasamentul realizat de Lenstore, precum și câteva curiozități aflate în timpul studiului. 

Top 10 cele mai periculoase meserii pentru sănătatea ta:

  1. Medici, paramedici, asistente, tehnicieni care lucrează în sistemul de urgențe
  2. Pompier
  3. Medic stomatolog
  4. Inspector în domeniul imigrațiilor
  5. Însoțitor de zbor
  6. Constructor
  7. Ofițeri de poliție
  8. Piloți
  9. Veterinari
  10. Medic anestezist

Citește și: 6 studii care îți vor schimba strategia de a aplica pentru un nou job

Așa cum arată și clasamentul de sus, paramedicii, pompierii și dentiștii se află pe primele trei locuri în ceea ce privește riscurile generale pe care le poate avea meseria asupra sănătății. Iar, medicii stomatologi se află pe primul loc în ceea ce privește riscul în fața infecțiilor (acum, în vreme de pandemie de coronavirus, vestea aceasta nu poate fi mai rea). Pe de altă parte, studiul arată că electricienii și constructorii au un risc foarte mare de accidente. Iar la polul opus de află programatorii, contabilii și psihologii. 

De asemenea, o altă problemă foarte importantă cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume, cea a posturii a fost analizată în acest studiu. Iar, cei care lucrează în industria aeriană se află în cel mai mare pericol – piloții și însoțitorii de zbor sunt foarte expuși din acest punct de vedere. 

La capitolul vești bune, contabilii sunt cei care se află în cea mai bună poziții. Această meserie are riscul ce mai mic de infecție, de leziuni sau de pericol. Alături de contabili se află și programatorii, avocații, învățătorii și vânzătorii. 

Cele mai periculoase și cele mai sigure meserii pentru sănătate:

Riscuri Meserii cu risc mare de sănătate Meserii cu risc scăzut de sănătate
Accidente Construcții Programatori / IT
Risc de infecție Medici stomatologi Contabili
Risc de rănire Construcții Programatori / IT
Leziuni musculare sau articulare Însoțitori de zbor Învățători
Afectarea posturii Mecanici Învățători
Leziuni senzorile Construcții Medici generaliști
Foarte puțin efort fizic Programatori / IT Constructori
Leziuni solare Construcții Chirurgi

Dacă ai nevoie de o schimbare în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.