Care sunt primele 7 lucruri pe care să le faci după ce ești demis?

Imediat după un astfel de moment dificil din viața ta profesională pot apărea frustrarea sau teama. Însă, oricât de catastrofal ar suna acest lucru, a fi demis face parte din joc. Oameni de succes de astăzi, precum Steve Jobs, Anna Wintour sau Oprah Winfrey au fost demiși la un moment dat. De altfel, Oprah chiar spunea acum ceva ani că toată lumea ar trebui să aibă o astfel de experiență pentru a putea învăța din ea. 

Cu toate astea, într-un mediu atât de haotic așa cum este astăzi piața toată lumea se teme de demitere. Tocmai de aceea, este important să vorbim despre „elefantul din încăpere” și să fim pregătiți în cazul în care va apărea o astfel de încercare. Trebuie să ai mereu un plan de rezervă și să știi cum să acționezi în cazul demiterii. 

De aceea, mai jos v-am pregătit o listă cu primele șapte lucruri pe care să le faci într-o astfel de situație: 

1. Ce să faci după ce ești demis: Pune întrebările corecte

Imediat ce primești această veste este important să pui întrebarea corectă: De ce am fost demis? Oricât de complicat ar fi acest moment, trebuie să înveți ceva din el. În acest fel, vei reduce șansele să treci din nou printr-o astfel de situație. Și vei ști ce să răspunzi în cazul în care la interviurile de angajare care vor urma vei fi întrebat de ce ai plecat de la fostul loc de muncă. 

În plus, există și cazul în care vei afla că firma trebuie să facă restructurări și asta este motivul demiterii tale și atunci îți vei da seama că motivul despărțirii nu are nicio legătură cu performanțele tale profesionale. Și uite cum ți-ai luat o greutate de pe umeri. 

De asemenea, în cazul acestei discuții de final, nu uita să întrebi dacă există alte poziții disponibile în cadrul companiei, dacă îți pot scrie o recomandare pentru alte job-uri, care este ultima zi de lucru și care sunt așteptările companiei pentru ultima parte a perioadei tale în cadrul echipei. 

Citește și: 10 cărți pe care ar trebui să le citești înainte să îți dai demisia

2. Negociază termenii demiterii

În mod ideal, în astfel de situații ar trebui să poți negocia plecare din companie. Cu excepția situațiilor în care există un motiv legat de performanțele tale profesionale, poți negocia plecare astfel încât să primești un pachet avantajos. Iar dacă firma te pune să semnezi foate multe hârtii, ai grijă să negociezi toate aspectele – de la non-disclosure la non-competitive.

3. Ce să faci după ce ești demis: Verifică dacă poți obține un pachet de beneficii la plecarea din companie

Așa cum spuneam mai sus, dacă nu există un argument profesional care a stat la baza demiterii tale, poți obține beneficii importante la plecare: de la salarii compensatorii la diverse alte beneficii.

Citește și: Cum ar trebui să răspunzi la cele mai plictisitoare și mai des întâlnite întrebări dintr-un interviu de angajare

4. Vorbește deschis cu comunitatea din care faci parte

Atunci când îți cauți un nou loc de muncă trebuie să începi să aplici, să fii activ pe site-urile de recrutare, dar și să începi să socializezi cu oamenii din industria ta. Poți începe prin a deschide discuții cu foști colegi. Însă, nu este nevoie să faci mare caz din demiterea ta, dacă nu ești întrebat direct ce ți s-a întâmplat, poți ține astfel de informații pentru marele interviu.

5. Ce să faci după ce ești demis: Începe să lucrezi la CV

Imediat după aflarea veștii demiterii trebuie să începi să intri în procesul de căutare și de aplicare pentru noi job-uri. Așa că, CV-ul este primul pas pentru a intra în acest drum către succes. Și nu uita că poți profita de acest moment pentru a te gândi exact ce vrei de la viitorul tău profesional: un job similar sau o schimbare, un job într-o companie asemănătoare sau o reconversie? 

Indiferent ce decizie vei lua, i-ați timp să te gândești la toate și să-ți completezi CV-ul și profilul de pe site-urile de recrutare în consecință. 

Citește și: Ai aplicat pentru un job? Cum ar trebui să urmărești evoluția aplicației tale

6. Setează-ți alerte pentru job-uri

Chiar dacă poate mai ai câteva zile la actualul loc de muncă, este timpul să te gândești la viitor. Și chiar dacă nu vei avea timp foarte mult pentru căutări, este important să faci o analiză a pieții și poate chiar să îți setezi câteva alerte astfel încât să primești din timp informații despre job-urile care te-ar putea interesa.

7. Ce să faci după ce ești demis: Ai încredere în tine

Asta este cel mai important. Și în plus, nu este un capăt de țară și sigur această situație nu o să dureze foarte mult timp. 

Ține cont de faptul că anul trecut a fost publicat în cartea The CEO Next Door un studiu realizat timp de 10 ani cu 2,600 de executives și care a arătat cum 91% dintre ei au reușit să își găsească o poziție bună – sau și mai bună – după ce au fost demiși. 

Așa că, sigur o să îți fie bine, trebuie doar să ai încredere în tine!

Dacă simți că ai nevoie de consiliere în carieră sau dacă ai nevoie de alte informații, te invităm să ne cunoaștem.