Ce job-uri au avut cei mai importanți miliardari ai planetei?

Astăzi zboară în avioane private și conduc unele dintre cele mai de succes companii din lume. Însă, miliardari precum Warren Buffett, Richard Branson sau Elon Musk și-au construit bogățiile pe un fundament foarte modest. 

Poate că este greu de crezut că miliardari de astăzi și-au început cariera vânzând sandvișuri, preparând burgeri sau aranjând rafturile din depozite. Însă, chiar dacă acum au averi ce depășesc puterea noastră de imaginație, cei mai bogați oameni ai planetei au avut niște începuturi foarte modeste. Sunt modelele care ne arată că prin muncă, devotament, inspirație și dăruire, poți învinge orice neajunsuri, depășindu-ți condiția. Așa că, pentru inspirație vă prezentăm care a fost primul job al unora dintre cei mai mari miliardari ai planetei:

1. David Geffen

 • Avere de peste 7.3 miliarde de dolari
 • Primul său job: poștaș, în 1964
 • Salariul pe care îl avea atunci: 1.60 de dolari / oră

Recunoscut astăzi datorită cariere sale din lumea divertismentului, David Geffen și-a început cariera având grijă de corespondența din cadrul agenției William Morris. În perioada respectivă a învățat cum să deschidă scrisori și să citească mesajele de pe post-it-urile de pe birouri, deși acestea era cu susul în jos. După această perioadă, a ajuns să fondeze companii precum Asylum Records, Geffen Records și DreamWorks SKG.

2. Giorgio Armani

 • Avere de peste 6.6 miliarde de dolari
 • Primul său job: asistent al unui fotograf, 1957
 • Salariul pe care îl avea atunci: 1.38 de dolari / oră

Înainte ca numele său să fie legat de lumea internațională a modei, Giorgio Armani a fost în armata italiană. Și tot atunci a devenit interesat de lumea modei. De aceea, în cele 20 de zile pe care le avea libere în această perioadă a venit în Milano în vacanță. Atunci, un prieten l-a întrebat dacă nu vrea să câștige niște bani în plus, ajutand un fotograf în zona de depozitare. Imediat după ce și-a terminat perioada în armată, a început să lucreze La Rinascente, un renumit magazin din Milano. Și cariera sa a luat încetul cu încetul drumul succesul de astăzi. 

3. Travis Kalanick

 • Avere de peste 6.3 miliarde de dolari
 • Primul său job: vânzător din ușă în ușă, 1998
 • Salariul pe care îl avea atunci: 10.26 de dolari / oră

De numele lui Kalanick se leagă astăzi succesul lui Uber, însă primul său job a fost acela de vânzător. Se ducea din ușă în ușă încercând să îi convingă pe oameni să cumpere cuțitele celor de la Cutco. Iar perioada aceasta l-a ajutat să își dezvolte spiritul antreprenorial. Și la 18 ani a început primul său job în lumea afacerilor. A studiat computer engineering la UCLA, însă a abandonat studiile în 1998 pentru a lucra într-un start-up. Și riscul asumat s-a transformat într-un succes. Nu de alta, dar Uber valorează astăzi 69 de miliarde de dolari și activează în mai bine de 600 de orașe din lume. 

4. Evan Spiegel

 • Avere de peste 4 miliarde de dolari
 • Primul său job: Red Bull promoter, 2008
 • Salariul pe care îl avea atunci: 385 de dolari / lună

Astăzi Spiegel este fondatorul celui mai revoluționar start-up din social media, Snapchat și unul dintre cei mai interesanți tineri miliardari. Însă, atunci când era în liceu a fost promotor Red Bull prin baruri și cluburi. La universitate a studiat product design la Stanford, și apoi a de venit cofondator Snapchat, împreună cu Reggie Brown și Bobby Murphy. Se pare că tinerețea i-a dat, într-adevărat, aripi ☺


Citește și: 7 lecții de la Bill Gates care ți-ar putea schimba viața profesională


5. Jeff Bezos

 • Avere de peste 72.8 miliarde de dolari
 • Primul său job: prăjea mâncarea la McDonald
 • Salariul pe care îl avea atunci: 2.69 de dolari / oră

Amazon este, astăzi, unul dintre cele mai mari și mai apreciate business-uri internaționale. Și probabil că nimeni nu s-ar aștepta ca fondatorul acestuia să fi pornit dintr-un job într-un fast food. Însă, acesta a fost realitatea lui Bezos. Americanul a lucrat într-o vară făcând burgeri și cartofi prăjiți într-un McDonald. Și povestea nu se oprește aici. Miliardarul își amintește exact momentul în care a înțeles ce înseamnă munca. În prima săptămână de lucru, restaurantul în care lucru a avut o problemă, iar recipientul de ketchup s-a spart, împrăștiind întregul sos pe podea. Bezos era cel mai nou om din echipă, așa că el a avut ingrata meserie să curețe dezastrul. 

6. Warren Buffett

 • Avere de peste 75.6 miliarde de dolari
 • Primul său job: împărțea ziare, 1944
 • Salariul pe care îl avea atunci: 175 de dolari / lună

Warren Buffett este astăzi al doilea cel mai bogat om din lume. Însă, cariera sa a început atunci când livra ziare pentru The Washington Post. Din job-ul său, a reușit să economisească 2,000 de dolari până să împlinească 15 ani, dintre care 1,200 de dolari i-a investit într-o fermă de 161,874 de metri pătrați. Iar astăzi are o avere care depășește 75 de miliarde de dolari. 

7. Elon Musk

 • Avere de peste 13.9 miliarde de dolari
 • Primul său job: Software engineer, 1983
 • Salariul pe care îl avea atunci: 500 de dolari din vânzarea de jocuri pe calcutor

Musk este un alt personaj de pe lista celor mai importanți miliardari. Acesta a revoluționat lumea în care trăim, de la mașina pe care a trimis-o în spațiu, la drumurile subterane pe care încearcă să le construiască în America. De când era foarte mic a fost pasionat de tehnologie și de spațiu. Iar atunci când avea doar 12 ani, Musk a început să scrie bucăți de cod pentru un joc video numit “Blastar” pe care l-a vândut pentru 500 de dolari. Astăzi, jocul respectiv a fost recuperat de un inginer de la Google și reconstruit pentru actualele calculatoare. Așa că, Musk nu doar că încearcă să schimbe modul în care călătorim, dar, se pare, că reușește să aibă un impact și în felul în care ne distrăm ☺