Cele mai bune 6 sfaturi de la oameni de succes

Se spune că mentorii ne pot ajuta să reducem curba de învățare, acumulând de la ei sau împreună cu ei înțelepciune, experiență și informații. Poate că alegerea unui mentor nu este chiar atât de ușoară, însă, fără doar și poate, oamenii de succes s-ar putea încadra ușor în această categorie. Tocmai de aceea, mai jos am strâns șase sfaturi pe care le-au primit unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din lume de la mentorii lor: 

1. Timpul este cel mai important avantaj pe care îl poți avea

Kevin Harrington, inventatorul conceptului de infomercial, pionier al industriei “As Seen on TV” și membru al emisiunii Shark Tank, spunea că tatăl său l-a învățat cum să-și analizeze ziua după conceptul un minut înseamnă un dolar. Așa că, în fiecare duminică, își programa săptămâna după acest principiu. Încerca mereu să-și dea seama cât de mult ar dura rezolvarea unei situații și cât l-ar costa. Cu alte cuvinte, înainte de a accepta sau de a refuza anumite proiecte, recomandarea lui Harrington este să analizezi raportul timp / cost.

Citește și: 7 acțiuni pe care să le faci pentru a deveni mai plăcut și mai bine văzut

2. Câștigul este direct proporțional cu plus valorea pe care o aduci

Tom Ferry, fondatorul și CEO-ul companiei Tom Ferry International, povestea că și-a întâlnit mentorul, pe Bill Mitchell, la 20 de ani. Acesta l-a întrebat atunci care îi sunt obiectivele, iar Ferry i-a spus că ar vrea să ajungă să câștige din comisioane 250,000 de dolari. Râzând, Mitchell l-a sfâtuit să nu se concentreze deloc pe câștigarea banilor, cel puțin nu până împlinește 30 de ani. 

Evident, întrebarea “de ce” a venit din partea lui Ferry. Iar Mitchell i-a explicat că atunci când alergi după bani, rareori ajungi să fii fericit. În schimb, sfatul său pentru Ferry a fost să se gândească cum poate să aducă mai multă valoare celorlalți, cum poate să îi ajute. Și, evident, banii au venit. 

3. Spune că umilință “DA”

Danae Ringelmann, fondatorul și chief development officer al Indiegogo, povestește că mentorul său l-a învățat că este datoria unui antreprenor să spună “DA” și să caute schimbările de care lumea nu știe că are încă nevoie. Și să nu aștepte în schimb nici măcar un “mulțumesc”.

4. Nu uita de contactul uman

Tim Draper, fondatorul Draper Associates și DFJ, spunea că tatăl său, Bill Draper, l-a învățat că nu este important cine se află în rolul vânzătorului sau în cel al cumpărătorului, ce contează este doar conexiunea dintre ei. 

Citește și: 6 studii care îți vor schimba strategia de a aplica pentru un nou job

5. Pune mare preț pe primele și pe ultimele două ore din fiecare zi

Fostul jucător din NFL și actualul partener din M2Jets, Bret Lockett, spune că mentorul său, unul dintre cei mai de succes oameni din industria financiară, i-a dat un important sfat la început de drum: gândește-te că mulți oameni se trezesc reactivi, ținând cont de nevoile celor din jurul lor, nu de ale lor. 

Așa că, Lockett, ne sfătuiește să punem mare preț pe primele două ore din zi pentru a ne alinia eforturile pe termen scurt cu obiectivele pe care le avem pe termen lung. El poveștește că se trezește la 3.30 am pentru a medita, apoi citește preț de vreo 20 de minute și, în cele din urmă, are o oră de sport. 

De asemenea, Lockett spune că ultimele două ore din zi îi dictează energia pentru următoarea. De aceea, el le folosește pentru a învăța ceva nou și pentru a-și planifica următoarea zi. Pentru Lockett este o prioritate să lucreze la dezvoltarea personală și abia apoi la cea profesională. 

6. Investește în dezvoltarea relațiilor autentice

În cele din urmă, Joe Kakaty, co-fondatorul și președintele Poker Central, spune că business-ul este întotdeauna personal. Sfatul său este să investești în relații – fie că vorbim despre timp, energie sau informații. Relațiile autentice înseamnă multă investiție. Așa că, Joe Kakaty ne recomandă să ne alegem cu grijă oamenii și apoi să investim cu entuziasm și încredere în acele relații. De asemenea, Kakaty ne sfătuiește să încercăm să fim genul de om pe care ni l-am dori drept partener de afaceri.


Dacă ai nevoie de un sfat în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.