Cele mai bune job-uri pentru introverți și extroverți

Unii sunt introverți – stau departe de grupurile mari și lucrează mai bine în liniște și fără oameni în jurul nostru, alții sunt extroverți – le place să socializeze, emană energie în jurul lor și cel mai eficienți sunt atunci când lucrează cu alți oameni sau în echipă. Aceste caracteristici ne influențează mereu deciziile, nu doar atunci când hotărâm ce să facem vineri seară sau în vacanță, ci și atunci când ne alegem traseul profesional. 

De aceea, anumite joburi sunt mai potrivite pentru introverți și alte pentru extroverți. Iar dacă știi sigur în ce categorie te afli, mai jos îți oferim câteva recomandări care să ți se potrivească:

Cele mai bune joburi pentru introverți

Domenii creative: introverții creativi pot să lucreze foarte bine în joburi care necesită multă imaginație și inventivitate. Aceștia pot fi antreprenori, oameni de marketing sau designeri. De asemenea, ar putea să aibă mare succes ca scriitori sau producători de conținut, joburi care necesită atât creativitate, cât și atenție la detalii. Aceste joburi presupun lucrul într-un mediu controlat în care să fie liniște și, de cele mai multe ori, fără alți oameni alături. 

Freelanceri: introverții au suficientă motivație și nu au nevoie de validarea nimănui, spre deosebire de extroverți, de aceea sunt potriviți pentru astfel de joburi de freelanceri. O poziție de grafic designer sau de programator, de exemplu, implică lucru singur și nesupravegheat, de aceea poate fi perfect pentru introverți. 

Domenii tehnice: unii introverți preferă să aibă mult timp să se gândească asupra abordării pe care o vor avea pentru anumite joburi, de aceea, aceștia tind să aibă succes în joburi care implică rezolvarea unor probleme sau crearea unor procese. 

De exemplu, aceasta poate să lucreze ca cercetător sau programator – joburi care implică atât creativitate, cât și cercetare, analiză și abilitatea de a rezolva rapid anumite probleme.

Citește și: 3 teste de personalitate care să te ajute să găsești omul potrivit pentru echipa ta

Cele mai bune joburi pentru extroverți

Joburi cu risc mare: extroverții au mai mare rezistență la risc față de introverți. Aceștia pot să testeze lucruri noi, să ia riscuri calculate și să inoveze, de aceea pot fi perfecți în companii care se ocupă cu bursa sau investițiile. De aceeea, aceștia pot fi oameni de vânzări minunați pentru că știu să construiască relații și să convingă cu ușurință pe cineva pentru a încheia o anumită afacere. Negocierea este, de asemenea, o virtute a acestora, deci pot lucra foarte ușor și în domeniul imobiliar, de exemplu. 

Joburi care presupun networking: anumite domenii implică comunicare și lucrul cu alți oameni, iar acestea sunt perfecte pentru extroverți. Iubesc socializarea și adoră să petreacă timp în compania altor oameni, de aceea extroverții sunt perfecți pentru joburi în domeniul resurselor umane – joburi care prespun lucrul cu alți oameni, realizarea de recrutări, rezolvarea de conflice, poate chiar de mentoring.

Citește și: Cum să lucrezi remote în funcție de personalitatea pe care o ai

Joburi dinamice care presupun multe schimbări: extroverții fac față foarte bine schimbărilor, tocmai de aceea vor lucra eficient în domenii în continuă dezvoltare, în care trebuie să învețe mereu lucruri noi – domenii precum beauty sau tech. 

Extroverții pot lucra în domeniul finanțelor – o zonă în care schimbările reprezintă oportunități de câștig. Iar dacă sunt consilieri și pot oferi sfaturi care să ducă la succes, atunci vor fi extrem de fericiți. În timp ce introverții se vor gândi de multe ori până vor oferi cuiva un sfat, extroverții vor fi foarte deschiși să o facă, chiar dacă vorbim despre bani, afaceri sau planuri financiare.