Cum aplici pentru primul job?

Ce ar trebui să știm atunci când ne pregătim pentru primul job? Știi întrebarea aceea care ne-a marcat copilăria „tu ce o să te faci când o să fii mare?”, în timpul studenției ea se schimbă în „tu unde o să lucrezi după facultate”. Iar răspunsurile vin uneori la fel de greu la a doua întrebare precum o făceau în copilărie.

Primul job nu este niciodată ușor de obținut. De aceea, mai jos găsiți câteva lucruri pe care să le faceți înainte de a aplica pentru primul job din viața voastră. Aveți încredere în voi și lucrurile o să vă iasă așa cum vă doriți. 

Fii pregătit: înscrie-te la un intership în domeniul în care vrei să lucrezi

Ar fi bine să începi chiar din timpul studenției. Ia contact cu domeniul în care vrei să lucrezi. Încearcă să cunoști cât mai mulți oameni. Poți aplica la mai multe intership-uri în domenii conexe celui la care visezi. 

Învață să citești anunțurile de angajare. Și ține minte că deadline-urile sunt cruciale. Poți să fii cel mai bun inginer din lume, dacă în anunțul celor de la Google sau Facebook este trecut 15 iulie și nu l-ai îndeplinit, nu o să te caute nimeni. Fă o mică analiză a companiilor din domeniul tău, indentifică departamentele în care ai vrea să lucrezi și aplică pentru ele.

Citește și: 5 semne care îți vor arăta că o companie știe să angajeze cei mai buni oameni

Fă primul pas: fă-ți CV-ul

Uneori primul pas este cel mai greu de făcut, dar trebuie. Așa că deschide laptop-ul și începe să lucrezi acum la CV-ul tău. Încearcă să fii clar, onest și concis. Să oferi informații relavante și clare. CV-ul nu ar trebui să aibă mai mult de o pagină și să arate clar experiențele tale profesionale, aptitudinile și abilitățile obținute în anii de studiu. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți face CV-ul, te rugăm să ne scrii.

Citește și: Cum s-a schimbat piața muncii din cauza pandemiei de COVID-19

Fă o mică analiză înainte să pornești la drum către primul job

Încearcă să vorbești cu profesorii de la facultate, poate te pot ajuta să obții un intership într-un loc care să te ajute. Cauta cluburi, grupuri online, seminarii sau cursuri la care să te înscrii pentru a cunoaște oameni din domeniul tău. De asemenea, caută online informații din domeniul tău – forumuri, site-uri de resurse umane, pagini sau grupuri de social media. 

Ia inițiativa și aplică pentru primul job

Apoi începe să aplici la joburi care crezi să îți sunt potrivite. Nu te descuraja dacă nu primeși răspunsuri sau nu ești ales, în această etapă este important să acumulezi experiență. Și tot acum ar fi bine să îți faci și o scrisoare de intenție care te-ar putea ajuta să obții mai ușor întrări în locurile în care ai vrea să lucrezi. Află cum ar trebui să închei o scrisoare de intenție.

Prima impresie contează întotdeauna, așa că pregătește-te pentru interviu

Nu în ultimul rând, ține minte faptul că prima impresie contează întotdeauna. Pregătește-te foarte bine pentru interviu – indiferent că acesta este prin telefon, online sau face-to-face. Fii încrezător și totul o să fie bine. Iar după interviu citește, de asemenea și articolul: Ai aplicat pentru un job? Cum ar trebui să urmărești evoluția aplicației tale


Dacă aveți nevoie de cineva care să te ajute să obții primul job, suntem aici. we do HR. Let’s build together.