Cum ar trebui să arate procesul de recrutare în viitor?

Richard Nisbett, profesor la University of Michigan, spunea că “When it comes to choosing a candidate, traditional interviews are as much use as flipping a coin / Atunci când vine vorba despre alegerea unui candidat, interviul tradițional de angajare este la fel de util precum dacă ai alege angajaul în urma unui joc de tip cap sau pajură”.

La rândul lor, studiile arată ca interviurile de angajare nu sunt un bun indicator al performanței ulterioare a angajatului. Mai ales că, în ultimul timp, intervievații au început să se antreneze din ce în ce mai bine pentru astfel de momente, venind cu răspunsurile deja pregătite sau realizându-și CV-urile sau scrisorile de intenție după anumite șabloane.

Și atunci ce poți face? Întrebarea aceasta au avut-o și cei de la LinkedIn care sunt de părere, la rândul lor, că interviul de angajare ar trebui să se schimbe pentru a devenit eficient. Fără, însă, a elimina total această forma tradițională de recrutare.

Astfel, aceștia au realizat un studiu, la care au participat 9,000 de oameni din HR din toată lumea, prin care au identificat cinci noi tehnici pe care oamenii care lucrează în resursele umane să le folosească la interviurile de angajare.

Care sunt cele cinci tehnici pe care să le folosești într-un interviu de angajare?

În raportul realizat de LinkedIn se vorbește despre următoarele cinci tehnici recomandate pentru procesul de recrutare:

  1. evaluări online pentru competențele soft – această tehnică va putea măsura aptitudini precum lucrul în echipă, dar și curiozitatea pentru a învăța lucruri noi și va putea oferi recrutorului o imagine holistică asupra candidatului încă de la începutul procesului de selectare.
  2. probă – în această etapă de selecție, candidatul ar trebui să lucreze efectiv pentru companie, iar această să îl plătească. În acest fel, se vor putea analiza calitățile candidatului chiar în acțiune, exact așa cum se va întâmpla și după o eventuală angajare.
  3. o întâlnire într-un mediu neoficial – această etapă poate să se întâmple în contextul unei mese și poate să fie o ocazie perfectă pentru a observa caracterul, personalitatea și temperamentul candidatului.
  4. evaluări de timp virtual reality (VR) – folosind tehnici de VR, companiile pot să creeze un mediu cât mai aproape de cel cu care se va confrunta candidatul după angajare, în acest fel, putându-se testa aptitudinile acestuia într-un context cât mai aproape de realitatea cu care se va confrunta. 
  5. interviuri video – acestea pot fi live sau înregistrate și vor reprezenta ocazia perfectă pentru a testa candidatul în cat mai multe situații, punându-i calitățile, talentele și aptitudinile la încercare într-un timp limită. În această etapă, angajatorul îl poate supune pe candidat la tot felul de teste care să fie în concordanță cu activitățile specifice job-ul pentru care a aplicat.

Citește și: 20 de întrebări pe care ai putea să le folosești cu succes la interviurile de angajare


Și toate aceste cinci tehnici propuse de cei de la LinkedIn ar trebui folosite, spun aceștia, pentru că:

  • oferă o imagine cât mai clară asupra personalității candidatului
  • acesta poate să experimenteze cu adevărat cerințele job-ului pentru care a aplicat și să își dea seama dacă acesta este sau nu ceea ce își dorește
  • cele cinci tehnici sunt mult mai puțin subiecte față de cele tradiționale, oferind astfel posibilitatea unei alegeri cât mai eficiente pentru viitorul companiei
  • și, în cele din urmă, aceste cinci tehnici nu vor putea fi sabotate de niciun candidat, iar procesul de selecție va fi unul riguros și cu o mare rată de succes

Deci, cum va arăta procesul de recrutare în cel mai scurt timp?

Trendurile globale din domeniul resurselor umane, așa cum sunt ele ilustrate în raportul întocmit de cei de la LinkedIn, vorbesc despre o schimbare importantă a procesului de recrutare. Și, dacă angajatorii vor folosi cele cinci tehnici ilustrate mai sus, până la angajare un candidat ar trebui să treacă, în viitorul apropiat, peste mai multe etape de selecție, după cum se poate vedea mai jos: