Cum ar trebui să închei o scrisoare de intenție

A scrie o scrisoare de intenție nu este cea mai ușoară activitate de lume pentru mulți dintre noi. De cele mai multe ori suntem acaparați de presiune, știind că aceasta va fi singura informație pe care o va citi angajatorul despre noi. Așadar, aceasta trebuie să fie o prezentare relevantă despre cine sunteți și ce ați făcut. O resursă foarte utilă care să vă aducă mai aproape de locul de muncă dorit sau, cel puțin, de interviul de angajare vizat.

Îți dorești ca aceasta să arate că ești omul potrivit la locul potrivit, că ești candidatul ideal pentru compania respectivă. În plus, trebuie să-ți cucerești cititorii și să îi convingi de calitățile tale. Iar dacă vrei să le câștigi încrederea, atunci scrisoarea de intenție ar trebui să fie cel mai bun și sincer răspuns la întrebarea “de ce ești tu candidatul ideal pentru compania mea?”.

Însă, cu toate că vrei să impresionezi și să muți munții din loc, ultimul paragraf al acesteia ar trebui să fie unul hotărât și optimist, dar în niciun caz să pari arogant. Altfel spus, încheierea ar trebui să fie cu adevărat puternică, până la urmă este impresia pe care i-o lași acestuia în minte, cel puțin până la interviu. 

Iar pentru a te ajută, ți-am pregătit cinci fraze cu care ai putea să-ți închei scrisoarea de intenție:

1. “Sunt nerăbdător să aflu cât mai multe informații despre acest job și să împărtășesc cu dumneavoastră cum pot fi o resursă valoroasă în cadrul companiei X.”

Această variantă de încheiere este una plină de optimism și de încredere. Iar într-o scrisoare de intenție îți dorești să lași impresia că ești entuziasmat de această nouă provocare în cariera ta și, de asemenea, că ai abilitatea de a înțelege compania respectivă, astfel încât să devii o resursă cu adevărat importantă pentru ea. 

2. “Cred ca aceasta este o poziție în care îmi voi pune în valoare pasiunea pe care o am pentru această industrie și voi putea să mă dezvolt datorită oportunităților pe care compania dumneavoastră le pune la dispoziție angajaților.”

Poate fi, de asemenea, o idee bună să pui accentul pe motivul pentru care ai ales acest job. În acest fel, vei arăta dedicare și, în plus, le vei transmite angajatorilor cât de mult îți dorești să faci parte din echipa respectivă.  


Citește și: Cum ar trebui să răspunzi la întrebările de angajare?


3. “Dacă îmi este oferita această poziție, voi fi gata să mă dedic echipei și să ajut această companie să-și depășească așteptările.”

Prin această încheiere vei trezi atenția cititorului care va fi intrigat de entuziasmul și încrederea arătată în forțele proprii. Nu uita că angajatorii caută candidați care să fie pregătiți să devină determinați în interiorul echipei, să se implice și să fie motivați. 

4. “Aș aprecia ocazia de a vă întâlni pentru a discuta despre modul în care calificările mele pot fi benefice organizației dumneavoastră.”

Ține minte că obiectivul tău este să pui accentul pe modul în care compania va beneficia de calitățile și experiența ta. De asemenea, vei câștiga și câteva puncte dacă vei puncta faptul că dorința cu care pornești la drum este aceea de a ajuta compania să aibă succes și nu invers – compania să fie doar o unealtă care să te ajute pe tine să ai succes personal. 

5. “Vă voi suna marțea viitoare pentru a vă urma cererea și pentru a stabili un interviu.”

Cel mai important lucru într-un final al unei scrisori de intenție este să ai un “call to action”. Până la urmă scopul acesteia este să te ajute să câștigi un interviu cu angajatorul respectiv, nu? Așa că, sfatul nostru este să nu închei această scrisoare cu speranța că vei fi contactat. Explică-i cititorului cine ești și de ce ar fi bine să te cheme la un interviu. Fii clar și direct atunci când îi vei anunța că vei face un follow up pentru această aplicație – comunică foarte clar ziua și modul în care o vei face.