Cum facem să ne concentrăm mai ușor? 4 idei care să te ajute chiar și pe termen scurt

Cum facem să ne concentrăm mai ușor? În special în ultimul an de când am fost trimiși să lucrăm de acasă pentru câteva săptămâni, ne-am luptat să rămânem concentrați, să rezistăm tentațiilor și distracțiilor, să ne îndeplinim toate punctele de pe lista de fiecare zi. Cum am reușit? Nutriție, exerciții, somn, meditație, relaxare, toate acestea au ajutat. 

Însă, fără doar și poate au existat și vor mai fi momente în care trebuie să te concentrezi în situații nu tocmai ușoare – soarele de afară de îndeamnă la o plimbare, notificările de pe telefon te invită la o ieșire la cafea. Și atunci ce facem? Pentru aceste situații, îți lăsăm mai jos 4 idei care să te ajute chiar și pe termen scurt:

Cum facem să ne concentrăm mai ușor: Nu evita distracțiile, folosește-le în ajutorul tău

Dacă vrei să te concentrezi trebuie să reduci cât mai mult distracțiile din jurul tău. Dar care sunt acestea? Telefonul. Poate o fereastră deschisă. Încearcă să reduci cât mai mult distracțiile. Oprește notificările de la telefon. Închide fereastră atunci când afară sunt oameni care vorbesc, se joacă sau ascultă muzică. 

Însă, uneori exact de acestea ai nevoie. Un studiu din 2011, publicat în revista Cognition, arată că tocmai aceste mici distracții te pot ajuta să te întorci la activitățile tale mai concentrat. Așa că, dacă o ieșire la plimbare sau un filmuleț pe Youtube sau Instagram te vor ajuta să te conctrezi ulterior mai bine, folosește aceste distracții în favoarea ta. Pauzele sunt importante, profită de ele. 

Citește și: 7 acțiuni pe care să le faci pentru a deveni mai plăcut și mai bine văzut

Cum facem să ne concentrăm mai ușor: Nu uita să îți iei pauze

Jim Kwik, autorul cărții Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life, recomandă așa numitele “brain break”, adică: mișcare, hidratare și respirație (pot fi niște exerciții de meditație). 

În momentul de față stăm extrem de mult jos, de aceea postura noastră este greșită, durerile de spate sunt la ordinea la zile, iar sedentarismul devine una dintre cele mai întâlnite probleme ale deceniului. De aceea este important să respecți cele trei “brain break”. 

De exemplu este important să rămâi hidratat, astfel îți vei crește viteza de reacție și de gândire cu vreo 20-30%. Respirația este la fel de importantă, în special pentru că de multe ori, din cauza posturii greșite, nu mai avem energie să mai faci toate lucrurile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit într-o zi. De ce? Pentru că plămânii nu mai primesc suficient de mult oxigen. De aceea, respirația este esențială.

Definește și încearcă să te bucuri de așa numitele “CHAMPAGNE MOMENTS”

Cum facem să ne concentrăm mai ușor? Setează-ți obiective și îți va fi mai ușor să te motivezi și să te concentrezi. Același Kwik ne recomandă să ne definim obiectivele foarte clar. Obiective pe care Clay Hebert le numește “champagne moments”. Ce sunt acestea? Dacă luăm exemplul sportului, un astfel de obiectiv este câștigarea unei competiții. La finalul acesteia vei știi exact cum să te bucuri – deschizând șampania. Așa trebuie să faci și tu. Îți setezi obiectivul și apoi, poate chiar mai important, recompensa. Atunci când te implici emoțional poți să-ți iei energia și concentrarea necesară pentru a duce la bun sfârșit un proiect, mai ales dacă este unul dificil.

Citește și: 6 studii care îți vor schimba strategia de a aplica pentru un nou job

Cum facem să ne concentrăm mai ușor: Lucrează în sprinturi

În final, atunci când lucrezi în sprinturi poți să-ți dozezi foarte bine energia pentru task-urile imporante. Şi cum subiectul nostru este cum să devenim mai eficienţi, îți recomandăm tehnica Pomodo. Este vorba despre crearea unui stil de muncă – 25 de minute de muncă, 5 minute de distracţie. Şi ca să facem lucrurile să fie şi mai amuzante, poţi să-ţi instalezi aplicaţia Forest care foloseşte exact această tehnică. 

Practic Forest te încurajează să nu mai pierzi timpul degeaba în timp ce ai un task de rezolvat. Atunci când te hotărăşti să te apuci de un task, setezi timer-ul aplicaţiei la un anumit interval (dacă foloseşti tehnica Pomodo, atunci sunt 25 de minute) şi laşi telefonul cu faţa în jos. Fără să mai verifici mesaje, să răspunzi la telefon sau să navighezi pe internet. Nu mai faci nimic altceva în intervalul setat de tine, iar la final o să creşti un copac în aplicaţie. Dacă nu respecţi acest principiu, atunci copacul o să moară. Principiul este simplu: tu eşti eficient şi, în plus, ca recompensă în aplicaţie o să ai cea mai frumoasă şi bogată pădure. Și uite așa ai și un “champagne moment”. Fain, nu? Aplicația Forest este disponibilă atât pe Google Play, cât și pe App Store.


Dacă ai nevoie de un sfat în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.