Cum îți negociezi o mărire de salariu?

De cele mai multe ori atunci când trebuie să-ți negociezi un salariu sau o creștere a acestuia, începe stresul, anxietate. Nu știi cum să pui problema. Parcă nu găsești niciodată momentul potrivit.

Însă, atât timp cât ți-ai făcut bine căutările înainte și știi exact cam care este intervalul de câștig pe care ți-l dorești, este un prim pas către îndeplinirea dorințelor tale. Înainte de a începe procesul de negociere – indiferent că este pentru un nou job sau pentru o creștere de salariu la actualul loc de muncă – trebuie să îți faci un plan de bătaie înainte: să știi ce vrei să spui, cum să faci asta, ce argumente să folosești și, mai ales, să anticipezi orice întrebare ar putea avea managerul tău.

Dacă vei fi bine pregătit, nu vei putea să nu reușești să închizi negocierea în favoarea ta. Iar pentru a fi pregătit pentru acest moment important din viața ta angajat, te ajutăm cu câteva sfaturi despre cum să îți negociezi cu succes o mărire de salariu. Le luăm pe rând mai jos:

1. Gândește-te la un interval de câștig pe care ți-l dorești, nu pune problema cerând o sumă exactă

Înainte să-ți deschizi discuția despre asta cu șeful tău, ar fi bine să faci o mică cercetare ca să știi exact care este nivelul salarial în piață. Ar trebui să știi cât câștigă într-o altă companie un angajat care este exact pe aceeași poziție cu tine. Fă-ți o idee și încearcă să găsești un interval de câștig care să fie în acord cu piață, dar și cu dorințele tale. Apoi comunică-l pe acesta în negociere. Nu folosi în aceste discuții niciodată o sumă fixă.

2. Nu te vine niciodată prea ieftin și nu uita să amintești și de pachetul de beneficii

O altă greșeală pe care o poți face la interviuri este să te vinzi prea ieftin sau să nu comunici toate lucrurile pe care ți le dorești. În acest sens, autorul Don Hurzeler dădea un exemplu care ne poate fi foarte util, acesta spunea că poți să câștigi 100,000 de dolari pe an cu 20% prima la finalul acestuia, plus un pachet de beneficii care include asigurare medicală (inclusiv medicină de specialitate, de pildă cea dentară) sau un abonament la o sală de sport. Iar atunci când ai negocierea de salariu, vei cere o mărire de salariu de 120,000 de dolari pe an. Important ca în aceste negociere este să nu uiți să adaugi, spune Hurzeler, beneficiile pe care ți le dorești, pe lângă mărirea de salariu dorită.


Citește și: Cum poți să îți schimbi job-ul într-o companie în care lucrezi?


3. Pregătește-te pentru acest moment și exersează bine înainte discursul pe care vrei să îl ai în discuția despre negocierea salarială

Găsește-ți o persoană în care să ai încredere și căruia să îi prezinți discursul pe care vrei să îl ai la discuția de negociere a salariului. Exersează bine discursul înainte, astfel încât să ai încredere în tine atunci când vei fi pus în fața unui astfel de moment important. Găsește-ți argumentele potrivite cu care să poți convinge pe toată lumea și spune-le de câteva ori cu voce tare, astfel încât să găsești intonația potrivită sau limbajul non-verbal corespunzător.

4. Acceptă rezultatul întâlnirii cu demnitate, oricare ar fi acesta

Indiferent de cum se va încheia discuția respectivă, fii înțelegător, apreciază faptul că ai primit această oportunitate și mulțumește-le pentru discuția respectivă. Dacă ai atitudinea potrivită, însă rezultatul nu a fost cel la care te așteptai, datorită modului cu care primești vestea ai putea chiar să primești mărirea la care visezi mult mai repede.

5. Fii încrezător în forțele proprii

Așa cum spuneam și mai sus, este foarte important să fii pregătit pentru această discuție. Să știi exact ce vrei și să ai discursul potrivit pentru a-i convinge pe șefii tăi să îți ofere mărirea dorită. Însă, este foarte important modul în care te prezinți. Așa că, intră în job cu încredere, fii sigur pe tine și pregătește-te să fii tare în negociere. 

6. Nu accepta prima oferă

Dacă ai nevoie să evaluezi oferta primită, nu ezita să ceri asta. Poți programa o altă întâlnire după 24-48, iar dacă ajungi la concluzia că ai nevoie de altceva față de ce ai primit, nu îți faci probleme să vii cu o contra ofertă.