Cum îți schimbi job-ul? 5 pași către o schimbare de succes în viața profesională

Te gândești să-ți schimbi job-ul? Ai visat mereu să desenezi grădini sau să gândești amenajări interioare, dar ai ajuns să te ocupi cu cifre, ținând contabilitatea unor companii? Simți că viața în corporație nu mai este pentru tine? Curaj, reconversia profesională poate fi făcută oricând.

Știm că ești nesigur, stresat. O schimbare în carieră presupune o decizie foarte greu de luat. Însă suntem alături de tine în pașii pe care trebuie să îi faci pentru a-ți urma visul. Așadar, ești pregătit? Află care sunt primii cinci pași pe care trebuie să îi faci pentru schimbarea pe care ți-o dorești: 

Ai încredere în instinctul tău: gândește-te la job-ul ideal

Pentru o astfel de schimbare trebuie să îți asumi niște riscuri și să ai încredere în tine. Nu o să știi cum să reușești în noul domeniu până nu vei apuca să lucrezi efectiv. Așa că, pentru această decizie trebuie să pui mare preț pe instinctul tău. Trebuie să încerci, să fii gata să greșești, să experimentezi, să ai răbdare și să fii perseverent. Până la urmă vorbim despre visul tău, nu? Ai încredere în el și în tine. Dacă nu încerci, nu ai cum să reușești. 

Concentrează-te pe a analiza eficient ofertele de pe piața de muncă

Acum că ești pregătit pentru această schimbare profesională este timpul să aplici pentru job-uri. Dar nu căuta orice fel de loc de muncă sau o să ajungi în același stadiu de nemulțumire profesională de acum. Așadar, fă-ți un plan cu lucrurile pe care le cauți la locul de muncă. Analizează bine piața și vezi dacă dorințele tale sunt realiste și pot fi atinse sau nu. Important este să fii pragmatic … în timp ce-ți atingi visul profesional. Și, dacă simți că ai nevoie, contactează și un profesionist în resurse umane care să te ghideze în această nouă aventură profesională: pe noi ne vei găsi mereu pe [email protected] sau la sediul nostru din strada Grigore Alexandrescu.

Ai grijă la modul în care îți alcătuiești CV-ul

Cel puțin la început nu vei avea foarte mare experiență în noul domeniu, însă asta nu înseamnă că nu vei avea cum să-ți construiești un CV potrivit noilor provocări. Toată lumea are calități, cunoștințe și aptitudini care pot fi transferate dintr-un domeniu în altul. De altfel, după o carieră deja îndelungată, informații precum educația sau trainingurile devin secundare într-un CV. În schimb vor deveni importante aptitudini precum: 

  • Modul în care administrezi situațiile tensionate sau schimbările
  • Aptitudinile de comunicare și felul în care îți construieși relații sau reușești să-i influențezi pozitiv pe cei din jurul tău
  • Abilitățile de lider și felul în care îți prezinți filosofia și viziunea despre viitorul companiei sau al echipei tale
  • Modalitatea prin care reușești să rezolvi probleme și felul în care poți să transformi o situație complicată într-o oportunitate

Așadar, concentrează-te pe aceste lucruri și încearcă să le pui în valoare în CV-ul tău. Prezintă aceste informații folosind exemple și numere mari și, în acest fel, vei lăsa o impresie bună oricărui expert în resurse umane. 

Citește și: Știi să scrii o descriere de job? Și de ce este ea importantă în procesul de recrutare?

Network, Network, Network

Încearcă să cunoști cât mai mulți oameni, în acest fel vei ajunge să înțelegi domeniul nou în care intri, felul în care gândesc și angajează companiile, care sunt trendurile din industrie și care sunt cerințele pentru angajatori. Nu este nevoie doar să-ți dorești o schimbare, trebuie să fii dispus să muncești pentru ea, iar asta înseamnă și să o comunici celorlalți: nu se știe niciodată de unde poate să vină o ofertă de job. Însă, nu face niciodată greșeala de a cere cuiva foarte direct și de la început un job. Construiește o relație și abia apoi gândește-te cum să lansezi această întrebare. 

Zona de networking nu este doar o activitate pe care să o practici atunci când îți cauți un nou loc de muncă. Ar trebui să fie o acțiune pe care să o cultivi și să o menții activă în permanență. În acest fel, vei ajunge să cunoști oameni noi de la care să înveți și să te inspiri … chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat o schimbare în zona profesională.

Încearcă să vorbești cu oameni din domeniul în care vrei să intri

Atunci când te gândești la o astfel de schimbare este important să înțelegi domeniul în care vrei să intri. De aceea, încearcă să vorbești cu cât mai mulți oameni care activează aici, poate chiar care lucrează exact în job-ul pe care ți-l dorești. Cere-le sfatul, roagă-i să împărtășească cu tine povestea lor profesională și modul în care gândesc și lucrează în fiecare zi. Explică-le că vrei să faci o schimbare și roagă-i să te ajute să afli dacă această este alegerea potrivită. 

Citește și: Cum va arăta piața de muncă din România în viitorul apropiat: trenduri din 2019

Nu-ți fie teamă să aplici pentru job-ul ideal

Și la final, mai este un singur pas: aplică. Ai găsit deja drumul pe care ți-l dorești în viață, atunci ai curajul de a te lăsa purtat de dorința de schimbare. Nu te lăsa descurajat de refuzurile pe care le-ai putea primi, învața din ele și pune-ți toată energia pe schimbarea pe care vrei s-o faci. O să reușești!