Cum ne curățăm birou în timpul pantemiei de COVID-19: spațiul de lucru, telefoanul, laptopul sau banii

Pandemia de COVID-19, legată în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan care vindeau și animale vii, a făcut până acum peste 500,000 de victime în toată lumea.

Exact ca în cazul SARS sau MERS, care fac parte din aceeași familie a coronavirusurilor, noua tulpină apărută în China, atacă mai multe organe, în special plămânii și poate fi foarte periculoasă pentru vârsnici sau persoanele care suferă de alte boli. De aceea, este foarte important să ne ferim. Și să #stămîncasă. 

Dar ce facem dacă trebuie să mergem în continuare la birou? Sau dacă putem să lucrăm, totuși de acasă, cum ne dezinfectăm locul de muncă?  

Citește și: Lucrezi de acasă? Poți să fii mai productiv, iar angajatorul trebuie să te sprijine

Cum trebuie să ne dezinfectăm biroul pentru a ne ferii de pandemia de COVID-19?

Studiile arată că virusul poate rămâne pe suprafețe, precum cele de plastic sau metal, mai bine de trei zile, iar pe cele de carton până la 24 de ore. Cu toate acestea, experții susțin că este mult mai greu să te contaminezi prin acest fel, decât prin contactul cu o altă persoană. Însă, asta nu înseamnă nu că este foarte important să le curățăm, în special dacă ai intrat în contact cu o suprafața contaminată și apoi ți-ai atins fața – nasul, gura sau ochii. Folosește pentru dezinfectarea produselor substanțe pe bază de alcool. 

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din întreaga lume recomandă două modalități de curățarea a produselor: fie săpunului și apa curată, fie un produs de dezinfectare pe bază de clor sau alcool. Dacă ambele reprezintă modalități eficiente de a menține germenii la distanță, în această perioadă este recomandat să folosiți soluții de curățare și dezinfectanți pe bază de clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%.

Mai mult decât atât, suprafețele și obiectele din casă folosite în mod frecvent, precum blatul de bucătărie, telecomanda de la TV, clanțele ușilor, întrerupătoarele, trebuie dezinfectate frecvent, folosind aceleași produse de mai sus. 

Nu în ultimul rând, atunci când aplicați produsele de curățare sau dezinfecție folosiți mănuși și aerisiți corespunzător încăperile. Acest lucru este valabil și atunci când faceți curat în casă. După ce terminați aruncați mănușile folosite în coșul de gunoi și spălați-vă corect pe mâini. De asemenea, evitați în tot acest timp să vă atingeți fața, ochii, nasul, gura. 

Citește și: 5 sporturi care te fac mai productiv. Și de ce să îți poți convinge colegii sau angajații să facă sport împreună

Cum trebuie să ne dezinfectăm telefoanele sau lapturile pentru a preveni contaminare?

Virusul COVID-19 se transmite, din informațiile pe care le avem până în acest moment, prin material biologic transmis prin strănut, respectiv tuse. Experţii, însă, ne avertizează că acesta poate supravieţui pe obiecte pe o perioadă mai lungă de câteva zile. Și cum ne atingem ecranul telefoanelor de foarte multe ori pe zi, poate mai mult decât fața, acestea trebuie să fie dezinfectate frecvent, chiar dacă stăm doar acasă. 

Însă, mare atenție, majoritatea producătorilor de telefoane avertizează împotriva curăţării dispozitivelor cu substanţe pe bază de alcool, dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante pentru că aceste substanţe ar putea deteriora stratul protector care acoperă ecranul, făcând ca germenii să rămână mai uşor pe dispozitiv. 

De aceea, în cazul tuturor ecranelor, acestea trebuie curățate cu substanțe speciale pentru acestea. De asemenea, având în vedere că telefoanele din ultima vreme sunt rezistente la apă, ele pot fi curăţate cu apă şi săpun şi apoi şterse cu un prosop de hârtie. Însă, mare atenție din nou, înainte de a face asta, verificaţi dacă telefonul este rezistent la apă.

Citește și: 5 filme despre succes la care ar trebui să te uiți

Cum ne ferim de COVID-19 de pe bancnote sau monede?

Bacnotele și monede sunt un pericol iminent, în special pentru că pot intra în contact cu foarte mulți oameni într-un timp extrem de scurt. De aceea, chiar și atunci când va trece această pandemie, este recomand să aveți mare grijă atunci când îi folosiți. Cea mai simplă şi eficientă metodă este să ne spălam pe mâini cu grijă după folosirea acestora. Teoretic, cardurilor contactless ar trebuie să minimizeze riscul adus de folosirea banilor cash, de aceea, în special în această perioadă, este recomand să folosiți această metodă de plată. Însă și acestea pot să găzduiască germeni şi virusuri, așa că ar trebui să folosiți aceleași măsuri de siguranță. 

Pentru a evita riscurile de contaminare, în această perioadă guvernul chinez a hotărât ca bancnotele şi monedele primite de bănci să fie sterilizate înainte de a ajuns la populație. Să sperăm că vom lua și noi aceeași măsură, însă până atunci, mare grijă!

Și nu uitați, hidratați-vă, dormiți suficient și mănâncați sănătos! Iar dacă aveți nevoie de orice sfat din zona resurselor umane, suntem aici. we do HR. Let’s build together.