Cum ne protejăm de coronavirus? Ce trebuie să facem atunci când ajungem acasă: cum ne dezinfectăm hainele și încălțămintea

Pandemia de coronavirus a început la finalul anului trecut și de atunci au fost înregistrate cazuri în peste 210 de țări, numărul lor depășind 1 milion și peste 100,000 decese în toată lumea. În Italia, cea mai afectată țară din Europa, la fiecare două minute și jumătate, o persoană moare. Iar în România numărul victimelor depășește 6,000 de cazuri.

De aceea, pentru a preveni contaminarea cu coronavirus, cel puțin în această perioadă, dezinfecția trebuie să facă parte din rutina noastră.

Cum ne dezinfectăm hainele și încălțămintea?

Într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia coronavirus, medicul Virgil Musta, a prezentat o serie de măsuri pe care le poate lua fiecare pentru a evita contaminarea. Printre acestea, doctorul recomandă: 

  1. Evită contaminarea cu coronavirus prin haine. Când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare.
  2. Evită contaminarea cu coronavirus prin talpa pantofului. S-a constatat că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos se găsește o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu folosi aceiași pantofi afară și în casă.

Citește și: Lucrezi de acasă? Poți să fii mai productiv, iar angajatorul trebuie să te sprijine

Cum ne curățăm și ne dezinfectăm articolele de îmbrăcăminte, prosoape, lenjerie?

Nu uitați niciun moment cât de importante sunt măsurile de igienă! Trebuie să ne spălăm cât mai des posibil pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor de unică folosință. În cazul în care săpunul și apă nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe bază de alcool care conține cel puțin 70% alcool. Pe lângă aceste reguli generale, recomandăm să dezinfectați articolele de îmbrăcăminte astfel: 

  1. Purtați mănuși de unică folosință atunci când manipulați rufe murdare, în special dacă acestea au intrat în contact cu o persoană care ar fi putut fi infectată cu virusul COVID-19. După fiecare utlizare, aruncați mănușile. 
  2. Dacă utilizați mănuși reutilizabile, acestea ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. De asemenea, curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  3. Dacă nu puteți folosi mănuși de unică folosiță atunci când manipulați rufe murdare, asigurați-vă măcar că va spălați apoi mâinile corespunzător cu apă și săpun.
  4. Dacă este posibil, nu scuturați rufele murdare. Cel mai bine ar fi să le lăsați 24-48 de ore la intrarea în casă sau într-un loc ferit din casă, de exemplu pe balcon. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
  5. Spălați articolele folosind cea mai caldă setare de apă și uscați-le complet. Rufele murdare ale unei persoane supicionate că ar avea COVID-19 pot fi spălate la comun cu rufele celorlați membri din casă. Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă spălarea obiectelor textile în mașină de spălat la temperatura de 90 de grade Celsius, utilizând detergent de rufe. Dacă nu se poate spală articolul respectiv la temperatura de 90 de grade, se recomandă utilizarea soluțiilor chimice (clor sau soluții care conțin hipoclorit de sodiu ori alte produse de decontaminare speciale pentru țesăturile textile).

În toată această perioadă, aveți grijă de voi și de cei dragi. Și nu uitați, hidratați-vă, dormiți suficient și mănâncați sănătos! Iar dacă aveți nevoie de orice sfat din zona resurselor umane, suntem aici. we do HR. Let’s build together.