Cum poți să conduci, de acum înainte, toate întâlnirile de birou ca Oprah

Atunci când trebuie să te pregătești pentru o întâlnire la birou ai nevoie de timp, de o strategie eficientă, de oamenii potriviți în camera de ședință, asta doar ca să amintim câteva elemente importante. Însă, de multe ori, toate eforturile pe care le faci tot nu sunt suficiente pentru a avea succes, pentru a încheia o ședință în cel mai bun mod posibil. Și atunci ce este de făcut? Ei bine, Oprah este o sursă de inspirație foarte bună. O legendă a lumii divertismentului, superstarul a reușit să construiască un imperiu extrem de puternic și de profitabil bazat pe strategii eficiente. 

Cum a făcut asta? De exemplu, atunci când începe o ședință, Oprah întreabă trei lucruri

  1. Care este scopul întâlnirii?
  2. Ce este cu adevarat important? 
  3. Ce contează cu adevărat? 

Nu sunt întrebări grele, nu? Niciuna nu necesită foarte multe date sau analize. Pentru niciuna nu este nevoie de vreo introspecție sau vreo strategie foarte complexă. Însă, folosindu-se de acestea, Oprah vrea să arate foarte clar motivul întâlnirii și să excludă orice alte inițiative colaterale. Iar aceasta este exact strategia pe care ar trebui să o folosească toată lumea înaintea unei întâlniri. Cum faci asta? Urmărind cei patru pași de mai jos, inspirați de Oprah: 

Oprah: Nu evita cel mai greu subiect de discuție

Faptul că te pregătești de o întâlnire de birou este, fără doar și poate, un factor de stres. Însă, dacă vrei să scapi de toată această tensiune, poți folosi modelul propus de Oprah. Aceasta nu evită niciodată să vorbească despre cele mai importante, dar și cele mai controversate sau tensionate subiecte. 

Fie că este vorba despre o potențială problemă sau poate o foarte râvnită oportunitate, trebuie să vorbești despre asta. Dar pentru asta ai nevoie să îți fixezi de la început drumul narativ care să te ajute să ajungi la subiectul dorit. Așa că, identifică subiectele importante care să te ajute să construiești momentul potrivit pentru a deschide discuția dorită. Fii direct și onest și construiește un mediu de discuție sincer și pozitiv.

Citește și: 10 sfaturi de la Oprah care te vor ajuta în carieră

Oferă-le participanților un obiectiv

Cele trei întrebări cu care începe Oprah fiecare întâlnire sunt un mod perfect de a-i ajuta pe participanți să se gândească la felul în care pot contribui la întâlnire. Le oferă acestora un obiectiv pe care să îl urmărească. Și, de asemenea, îi ajută să fie mai atenți și mai implicați. 

Atunci când angajații sau colegii știu cum pot să ajute, cum le sunt folosite expertiza, talentul sau aptitudinile, vor fi inspirați să contribuie și mai mult în conversație. Iar lucrul acesta înseamnă un câștig enorm de timp și, în cele din urmă, înseamnă dezvoltarea unui mediu dedicat și orientat către rezultat.

Tocmai de aceea, încă de la început invită-i să participe, să fie activi. Încurajează-i să își spună obiectivele pe care le urmăresc în cadrul acelei întâlniri și ajută-i să le poată atinge. 

Crează un mediu de discuție în care oamenii să fie concentrați doar pe subiectul întâlnirii

Fără doar și poate, cel mai greu lucru, mai ales în cazul întâlnirilor cu foarte mulți oameni, este să îi faci pe toți să rămână concentrați. Să nu existe deraieri de la obiectivul întâlnirii. Să nu fie nimeni distras din cauza unui telefon sau a unui mail. Tocmai de aceea, Oprah folosește în permanență întrebări care să readucă conversația pe drumul setat inițial, reamintindu-le participanților care a fost subiectul discuției.

Citește și: Cum să-ți cauți oameni pentru echipa ta: sfaturi de la Elon Musk

Oprah: Încheie ședința oferindu-le tuturor participanților sentimentul de împlinire

Cel mai rău final al unei întâlniri este acela în care participanții simt că ședința respectivă a fost doar o mare pierdere de vreme. De aceea, este important să setezi de la început rezultatul pe care îl urmărești. Și să poți rămâne concentrat doar pe respectarea acestuia și pe faptul că fiecare participant trebuie să plece cu gândul că a câștigat ceva. Doar respectând aceste două lucruri, poți construi o întâlnire prolifică, de la care toată lumea să plece cu un sentiment de împlinire.