Cum poți să îți schimbi job-ul într-o companie în care lucrezi?

Simți că ai nevoie de o nouă provocare. Că ai vrea să înveți lucruri noi și să lucrezi altceva. Dar nu vrei să îți dai demisia și să pleci din compania pe care o iubești. Și atunci ce faci? Cum poți să împaci ambele lucruri? Dacă vrei să îți schimbi job-ul, dar să rămâi în aceeași companie, lucrurile nu sunt atât de greu de făcut. Trebuie să ai încredere în tine și să faci totul posibilul să îți urmezi visul. Iar dacă urmezi pașii de mai jos, ai putea face trecerea foarte ușoară.

Încearcă să fii cât mai aproape de locul în care visezi să lucrezi

Gândește-te bine la job-ul pe care ți-l dorești și încearcă să faci totul posibilul pentru a-ți atinge visul. Începe să faci pași, oricât de mici ar fi, în această direcție. Interesează-te ce job-uri sunt disponibile, vezi care este nivelul de experiența de care ai nevoie pentru a lucra acolo și analizează totul cât de bine și de obiectiv posibil.

Încearcă să vorbești cu oamenii din departamentul respectiv. Și, dacă dorința ta este să lucrezi acolo, atunci comunic-o șefilor tăi. Poți începe cu o poziție de junior și să crești treptat în domeniul respectiv, important este că vei face exact ceea ce îți place, nu? 

Fii deschis să înveți cât mai mult

Pentru a ajunge în vârf trebuie să iei totul pas cu pas. Fii conștient că nu vei ajunge CEO imediat, ci că o să fie nevoie de multă muncă pentru a ajunge unde îți dorești. Iar pentru asta vei avea nevoie de multă flexibilitate (poate chiar să accepți să lucrezi pentru proiecte limitate de timp, să te duci să lucrezi în alte birouri pe care le are compania ta).

Și mai ai nevoie să fii deschis și curios pentru a învăța cât mai mult de la toată lumea cu care lucrezi. Pentru ca oamenii să te aprecieze trebuie întâi să te remarce, iar pentru asta au nevoie să te vadă că ești dispus tot timpul să accepți provocări, să ajuți atunci când este nevoie și să evoluezi de fiecare dată.

Nu da înapoi de la nicio provocare

Nimeni nu spune că o să-ți fie ușor. Din contră. O să o iei de la început. Va fi nevoie să treci peste o perioadă de probă – chiar dacă nu contractuală, măcar pentru a câștiga aprobarea tuturor oamenilor din noua ta echipă și, mai ales, a noului tău management.

Poate că, la început, pentru a ajuta pe toată lumea, va fi nevoie să faci o parte din cerințele vechii tale poziții. Asta, evident, pe lângă activitățile din noul job. O să fie nevoie să muncești mai mult pentru că cel mai probabil va trebui să muncești și să înveți în același timp. Însă, lucrurile acestea te vor ajuta nu doar profesional, ci și personal. O astfel de experiența te va ajuta să crești foarte mult. Așa că, acceptă provocare. Nu uita că faci ceea ce îți place. Așa că, toată această provocare, merită!


Citește și: 5 lucruri pe care îți dorești să le auzi de la un candidat la un interviu de angajare


Găsește-ți oameni din interiorul companiei care să te susțină

Pentru a face acesta pas va fi nevoie de un mix între determinarea ta și ajutorul pe care îl primești din partea managementului. Iar pentru a-l obține, va fi nevoie să fii transparent și să poți să le demonstrezi cât de important este rolul tău în interiorul companiei.

Apoi, demonstrează tuturor cât de bun ești la jobul pe care îl faci acum. Rezolvă-ți task-urile cât de bine și de repede se poate. Fii omul la care să se apeleze atunci când trebuie rezolvate anumite probleme. Focusează-te pe găsirea soluțiilor și pe rezolvarea lor cât mai eficient. Arată-le tuturor cât de bun ești. Câștigă-le încrederea în abilitățile tale. Și apoi după aceea, vei putea să le ceri ajutorul să îți susțină schimbarea.  

Fă pasul cel mare

Dacă simți că ești pregătit pentru marea schimbarea, atunci caută momentul potrivit pentru ea. Fă pasul cel mare chiar dacă este va trebui să accepți o poziție de junior, un proiect temporar sau că va trebui să te muți în altă țară. Ce trebuie să faci? Primul pas: o discuție serioasă cu șeful tău. Următorul pas: să te bucuri de această nouă provocare.