Cum să-ți cauți oameni pentru echipa ta: sfaturi de la Elon Musk

Elon Musk este, fără doar și poate, unul dintre vizionarii timpurilor noastre. În timp ce antreprenorii de astăzi încearcă să aibă profit din orice idee mică, el încearcă să schimbe lumea și să-și transforme visurile în revoluții care să aducă un viitor mai bun, mai curajos și mai interesant pentru noi toți. A fondat companii precum PayPal, Tesla, SpaceX, SolarCity sau Neuralink. Și, conform oamenilor care au lucrat alături de el, Elon Musk și-a dorit de fiecare dată să se implice în procesul de recrutare. De altfel, pe vremea când lucra la PayPal și, mai apoi, la SpaceX, el era cel care intervieva oamenii care urmau să facă parte din echipă. 

Așa că, am răsfoit internetul pentru a afla care este sunt ideile care stau la baza filosofiei sale de angajare. Cum gândește Musk și care sunt lucrurile pe care le caută la un om pe care îl angajează în echipa sa. Și iată ce am aflat:

Ce probleme trebuie să știe să rezolve candidatul perfect

Într-un interviu acordat în 2014 pentru AutoBild.tv, Musk a răspuns atunci când a fost întrebat cum privește procesul de angajare că, atunci când caută un nou angajat, nu se uită doar după calitățile lui excepționale. Încearcă, în schimb, să afle dacă a avut probleme cu adevărat dificile pe care a reușit să le rezolve. 

Elon Musk caută oameni care să aibă abilitatea de a rezolva probleme și se uită atent la interviu să vadă dacă acesta a fost cel care a găsit soluția. Iar pentru a fi sigur că intervievatul s-a implicat în rezolvarea problemei, Musk le cere acestora detalii despre cum a fost implementată soluția … informații până la cel mai mic detaliu. 

Musk își dorește alături de el oameni care să fi avut realizări importante, dar și mai important, vrea să aibă colegi care știu să supraviețuiască încercărilor și să ia rezultatele pozitive care vin odată cu reușita aceasta.

Pentru Elon Musk nu contează neapărat diploma

În același interviu, Musk a fost întrebat și cât contează diploma facultății sau a universității absolvite de candidatul pe care îl are în față. Iar acesta a răspuns foarte simplu că diploma nu are prea mare importanță, dând exemplul lui Bill Gates, Larry Ellison sau Steve Jobs – oameni incredibili care nu și-au terminat studiile universitare.

Nu angaja oameni de care să nu fii mândru

În timpul unui interviu pentru The Henry Ford, Musk a subliniat că atunci când vorbește cu un candidat se uită să vadă dacă acesta are o atitudine pozitivă, dacă va fi plăcut de ceilalți oameni. Mai mult decât atât, acesta a declarat că la SpaceX au fost nevoit să dea afară oameni doar pentru că le era dificil colegilor să lucreze cu ei. A fi un om de echipă este un criteriu foarte important pentru Musk. Poți să fii un om genial, dacă nu te faci plăcut de echipă și nu aduci un plus mediului în care lucrezi, atunci nu poți face parte din echipa lui Musk. 

Oferă-le candidaților posibilitatea să se remarce

Chiar dacă Elon Musk caută să angajeze oameni prietenoși, se știe că este un om destul de intimidant cu care este dificil să ai un interviu. Mai mult, se spune că în cazul interviurilor de angajare pare mereu dezinteresat și pune întrebări scurte și foarte la obiect. 

De pildă, Marissa Peretz povestește, într-un interviu pentru Business Insider, că atunci când a fost intervievată pentru un job la Tesla, Musk a întrebat-o ce o face persoana potrivită pentru a-i construi compania și de ce ar trebui să aibă încredere în ea. 

Iar Peretz a văzut în aceste întrebări oportunitatea să își demonstreze calitățile, să-și accentueze abilitățile și să își pună în valoare experiența. Nu s-a lăsat indimidată, din contră a avut puterea să se facă remarcată, iar Musk exact asta caută la un candidat. 

Elon Musk folosește controvesatul test “brain-teaser question”

Pentru o perioadă scurtă de timp, acest test a fost foarte popular printre oamenii de resurse umane. A fost folosit de cei de la Google, însă aceștia au renunțat la el atunci când și-au dat seama că nu este chiar atât de eficient. Însă, chiar dacă testul nu mai este atât de popular, Musk încă îl folosește, punând întrebarea: “Stai pe suprafața pământului, mergi o milă la sud, una la vest și una la nord și ajungi exact de unde ai pornit. Unde te afli?” Conform Popular Mechanics, polul nord este cel mai întâlnit răspuns, însă soluția corectă este polul sud.

Scopul acestui test nu este, însă, acela de a măsura cunoștiințele candidatului, nici măcar de a căuta răspunsul corect. În schimb, testul își propune să afle modul în care acesta rezolvă problema. Folosind întrebarea de mai sus, Musk vrea să afle cum pune candidatul problema, cum caută soluția, cum analizează fiecare unghi de abordare și cum găsește atât răspunsul evident, cât și o variantă originală, personală.

Există foarte multe lucruri pe care le putem învăța din filosofia de angajare a lui Musk, însă cel mai important este să iei aceste informații și să le aplici în funcție de fiecare poziție și de fiecare candidat în parte. Trebuie să faci tot posibilul să îl găsești pe cel mai potrivit candidat pentru postul respectiv. Iar pentru asta, poate te vor ajuta sfaturile din articolul: Cum ar trebui să arate procesul de recrutare în viitor?