Cum să-ți cauți oameni pentru echipa ta: sfaturi de la Jeff Bezos, Amazon

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos este un om foarte bogat, inclus de cele mai multe ori în topurile miliardarilor din întreaga lume. Însă, începutul său nu a fost deloc ușor. Provine dintr-o familie modestă. Și a renunțat la job-ul său de pe Wall Street în 1993 pentru a lansa Amazon care a pornit ca o librărie online. Însă, despre averea și începuturile sale puteți citi într-un alt articol de pe site-ul nostru

Astăzi, fără doar și poate, succesul lui Amazon nu ar fi posibil fără angajații foarte buni pe care îi are compania. Cu toate astea, Bezos este omul care a creat atât filosofia companiei, cât și cultura și politica de angajare. Și asta de când Amazon era doar un start-up, acum mai bine de 25 de ani. 

În aceste condiții, pare cu adevărat interesant să aflăm care sunt principiile după care se ghidează acesta atunci când își caută oameni pentru echipa sa. Curioși să aflați? Vă invităm să descoperiți în articolul de mai jos:

Procesul de recrutare nu trebuie să fie doar rapid, trebuie să fie eficient

În special atunci când vorbim despre companii care se află în dezvoltare, în expansiune, rapiditatea executării procesul de recrutare este o prioritate. De cele mai multe ori procesul de recrutare înseamnă să filtrezi mulți candidați, să le analizezi istoricul, să intervievezi pe cei mai promițători dintre ei și apoi să angajezi omul care ți se pare cel mai bun pentru poziția respectivă. 

Ei bine, pentru Bezos acest sistem simplu nu este chiar varianta ideală. Într-un articol din Fast Company, acesta a declarat că preferă să intervieveze 50 de oameni și să nu angajeze pe nimeni, decât să ia în echipa sa un om nepotrivit. 

Chiar dacă ar putea părea împotriva filosofiei de recrutare, acest principiu este foarte sănătos. Gândește-te doar că cât de mult ar putea afecta compania aducerea unui om nepotrivit pentru o poziție de conducere, de exemplu. Acesta va pleca, însă tu vei fi cel care trebuie să repari greșelile făcute. Și, mai mult, următoarea persoană angajată pe poziția respectivă va trebui să lupte să remedieze problemele respective, în loc să se gândească cum să aducă plusul în companie. 

Care sunt întrebările pe care le pune Jeff Bezos oamenilor de resurse umane

Evidentă că miliardarul nu are acum timpul să cunoască toți candidații care aspiră la un loc în echipa Amazon. Și tocmai de aceea, Bezos a creat trei întrebări după care toți oamenii de resurse umane trebuie să se raporteze în timpul procesului de recrutare. Astfel, prin intermediul întrebărilor de mai jos, acesta se asigură că standardele lui sunt înțelese și aplicate:

1. Ai admira o astfel de persoană?

Jeff Bezos este genul de om care nu vrea să aibă în echipa sa doar oameni capabili. Și atunci când a trebuit să angajezi și-a provocat oamenii de resurse umane să caute doar candidații pe care i-ar admira.

2. Persoana pe care te gândești să o angajezi ar ridica nivelul de eficiență al echipei în care ar trebui să intr

Filosofia Amazon este aceea că orice om adus în echipă trebuie să poată să ridice potențialul celorlalți din echipa sa. Munca, așa cum este ea văzută de Bezos, este un efort colectiv, așa că cel mai important lucru atunci când ajungi în compania miliardarului este acela să poți lucra împreună cu colegii tăi și să înțelegi care este obiectivul după care se ghidează toată lumea.

3. În ce procent, omul pe care te gândești să îl angajezi ar putea fi un superstar?

Probabil că această ultimă întrebare ar putea ridica multe semne de întrebare, însă, Bezos își dorește în echipa sa oameni foarte talentați care să poată să aibă un impact foarte mare asupra companiei. 

Mai mult decât atât, miliardarul este de părere că mulți candidați care aplică pentru un anumit job au un potențial incredibil care nu ar trebui să fie irosit, chiar dacă ei sunt, de fapt, mai potriviți în alte poziții. Și tocmai de aceea, dacă oamenii de resurse umane cred că aceștia ar putea deveni o resursă foarte importantă pentru companie, adevărați superstari, trebuie să fie invitați în echipa Amazon, chiar dacă într-o altă poziție față de cea pentru care au venit. 

Angajarea unui coleg pentru Jeff Bezos ar trebui să fie un proces în echipă

Conform lui Jeff Holden, un fost angajat Amazon care acum este Chief Product Officer la Uber, Bezos crede că procesul de angajare ar trebui să fie un efort de echipă. Și o decizie de echipă. 

Astfel, după interviurile finale, fiecare membru din echipa de recrutare se întâlnesc să își împărtășească părerile despre candidați. După discuții are loc un vot și alegerea angajatului se va face doar în urma unui rezultat de unanimitate. Un singur “nu” înseamnă că procesul se reia și reîncepe căutarea pentru angajatul potrivit. 

Jeff Bezos consideră că trebuie să faci tot posibilul pentru a-ți aduce candidații potriviți

Poate că cel mai important lucru pe care ar trebui să îl învățăm din procesul de angajare a lui Jeff Bezos este acela că nu trebuie să te mulțumești niciodată doar cu a angaja un om. Trebuie să faci tot posibilul să îl găsești pe cel mai potrivit candidat pentru postul respectiv. Iar pentru asta, poate te vor ajuta sfaturile din articolul: Cum ar trebui să arate procesul de recrutare în viitor?