Înainte să iei orice decizie profesională, încearcă să-ți răspunzi la aceste 3 întrebări

Te gândești să-ți schimbi job-ul sau chiar domeniul de activitate? Înainte să iei orice decizie profesională, încearcă să-ți răspunzi la aceste 3 întrebări.

Un bancher și-a dat demisia pentru a-și lansa o platformă de social media. Un antreprenor din tehnologie și-a luat doctoratul și a devenit profesor. Și un jurnalist, câștigător de Pulitzer, s-a angajat pentru o mică organizație nonprofit. Toate acestea sunt cazuri reale. Toți și-au lăsat job-urile bine plătite, cu multe beneficii, pentru a-și explora pasiunile. Au făcut mișcări riscante pentru ei, familiile și viitorul lor.

Cunoaștem din ce în ce mai mulți oameni care au ales să-și dea demisia. Unii și-au schimbat radical meseria. Alții și-au luat o mică pauză, poate chiar un an sabatic.

Aceste decizii le-am putem numi “radical reinvention / reinventări radicalepentru că sunt neașteptate și riscante. 

Iar dacă te gândești să te aventurezi într-o astfel de situație, să-ți urmezi visul sau să-ți iei o pauză pentru a-ți reconsidera viața și viitorul, ar trebui întâi să încerci să-ți răspunzi la aceste trei întrebări: 

Citește și: Cum ar trebui să-ți dai demisia. Și cum ar fi bine să scrii mailul din ultima zi de muncă

1. Înainte să iei orice decizie profesională, răspunde la întrebarea: poți să te bucuri de succes, dar, în același timp, să accepți și eventualele eșecuri 

Aceasta este o întrebare foarte importantă la care trebuie să găsești răspuns destul de repede pentru că o astfel de decizie radicală vine cu riscul greșelii și cu posibilitatea eșecului. 

Trebuie să înveți să ai răbdare pentru că succesul nu este chiar după colț. S-ar putea să fie nevoie de un maraton, așa că ar fi bine să fii pregătit pentru asta, nu doar pentru un sprint. Trebuie să ai încredere în decizia ta și să fii încrezător în drumul pe care l-ai ales. Iar dacă se dovedește că alegerea făcută nu este una corectă pentru tine, trebuie să înveți să accepți și eventualul eșec. Și să ai puterea să oprești acest proces la timp. Iar acest punct ne duce către următoarea întrebare pe care ar trebui să ți-o adresezi…

2. Îți place ceea ce faci sau simți că ai nevoie de o nouă aventură profesională?

Este foarte important să înțelegem că există oameni care sunt cu adevărat pasionați de ceea ce fac, însă locul în care muncesc nu li se potrivește. Nu se simt bine în aceea organizație și schimbarea este singura soluție. Iar asta poate să însemne un loc de muncă nou. Care poate chiar să ducă, în timp, la același nivel de nemulțumire. 

De aceea, poate este nevoie să începi ceva cu totul și cu totul nou. Să pornești într-o aventură cu adevărat nouă. Și pentru a face asta este important să stai puțin și să te gândești la tine – îți place ce faci, vrei să lucrezi singur sau în echipă, ai vrea să încerci să lucrezi remote, să călătorești mai mult, să ai mai multă flexibilitate. Doar răspunzându-ți la aceste întrebări, poți afla exact care sunt schimbările de care ai nevoie pentru a avea exact viitorul profesional de care ai nevoie. 

Citește și: Te gândești să-ți schimbi cariera? 4 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a avea cel mai bun mentor

3. Înainte să iei orice decizie profesională, răspunde la întrebarea: de ce ai nevoie pentru a reuși în viața profesională?

În cele din urmă, răspunzându-ți la întrebările de mai sus vei afla și de ce ai nevoie în aventura nouă care te așteaptă. Și pentru asta sunt foarte importante trei direcții: 

  1. ECHIPA – Trebuie să îți dai seama cât de important este pentru tine echipa cu care lucrezi, oamenii cu care ar trebui să împarți idei și valori. Înțelegând asta vei știi de ce tip de oameni ai nevoie lângă tine și vei știi să îți construiești o echipă eficientă sau vei putea alege să intri într-o comunitate în care să te simți bine.
  2. VIITORUL – Gândește-te dacă cariera pe care o ai acum te entuziasmează, dacă se încadrează în ideile pe care ți le dorești pentru viitorul tău, dacă răspunsul nu este unul pozitiv, atunci ai nevoie de o schimbare radicală. Ai nevoie să-ți găsești un nou drum profesional. 
  3. ADEVĂRUL – Înainte de a te gândi la viitor, ar trebui să-ți analizezi prezentul și să vezi dacă nu cumva porți o mască care nu te lasă să fii cine ești cu adevărat. Numai fiind sincer cu tine vei putea să-ți găsești un drum onest care să te facă fericit. Căutarea nu o să fie ușoară, dar trebuie să o faci. Altfel nu vei putea fi niciodată împăcat cu ce faci și cine ești. Iar lucrurile pe care le crezi și le simți astăzi se pot schimba mâine, fii sincer și bun cu tine. Schimbarea este normală. 

Fără doar și poate aceste întrebări de mai sus te vor ajuta atât în carieră, cât și în viața personală. Te vor ajuta să fii sincer cu tine, să te dezvolți și, evident, să fii mai liniștit și mai împlinit. Dar ține minte că reinventarea vine foarte rar în solitudine și, aproape niciodată, foarte repede. Ai nevoie de timp, de răbdare și de multă practică. Trebuie să-ți creezi o echipă și un sistem de networking care să te ajute și să te sprijine. Ai încredere în tine și viitorul o să-ți fie blând și bun!

Este timpul pentru o decizie profesională importantă, dacă ai nevoie de o schimbare în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.