Nu vrei să-ți pierzi angajații? Convinge-i să rămână: 4 lucruri simple care să le crească moralul

De câte ori te-ai gândit la biroul tău ca la locul în care îți petreci mai bine de șapte ore din zi. Nici nu ne dăm seama cât de important este spațiul în care stăm. Așa că, de cele mai multe ori, nu ne gândim la cum este construit biroul nostru și cât de mult ne afectează. Însă, lucrul acesta este foarte important pentru moralul angajaților noștri.

Ce ai putea face? Câteva lucruri simple ar putea fi foarte eficiente. Poți începe prin a înlocui zidurile clasice cu unele mai deschise. Sau poți să mergi mai departe și să optezi pentru un decor mai luminos. Iar dacă vrei să nu te oprești aici, Matt Ferstler, CEO al Firmspace, are patru recomandări care vor avea un impact important asupra atitudinii angajaților tăi.

1. Ajută-ți angajații să lucreze cu lumină naturală

Cei mai mulți angajați lucrează, în mare parte din timp, sub lumină fluorescentă, iar lucrul acesta nu are cum să fie benefic pentru sănătatea ochilor lor. Studiile arată că vitamina D care vine odată cu lucrul în lumină naturală îi ajută pe aceștia să aibă o atitudine mai bună și, implicit, să fie mai productivi. Pentru că cine poate să lucreze eficient dacă nu se simte bine, dacă are un disconfort cu care se luptă pe termen lung?

De aceea, multe dintre spațiile de lucru nou construite optează pentru ferestre mari. Accentul în construirea acestor locații se pune pe accesul la lumină naturală. De aceea, mulți arhitecți optează pe:

  • îndepărtarea pereților și înlocuirea lor cu ferestre
  • așezarea ferestrelor cu fața la geam
  • îndepărtarea pereților și a paravanelor care blochează lumina   

2. Creează zone speciale unde angajații pot lucra împreună în liniște și intimitate

Angajații au nevoie de acces la lumină naturală, însă au nevoie, în egală măsură și de intimitate. Și aici intervine o mare dilemă: intimitatea o obții prin construirea de spații precum sălile de ședință care sunt, de cele mai multe ori, niște cuburi construite special și care blochează lumina.

Cel mai bine pentru a rezolva această problemă este să construim camere special făcute pentru lucrul individual și spații comune destinate muncii în echipă. În acest fel, aceștia își pot alege, în funcție de tipul de activitate pe care îl fac, locul cel mai potrivit.


Citește și: De ce nu ne mai cucerim viitorii angajați doar cu un salariu atrăgător?


3. Oferă-le acces la tot felul de activități sportive

Nu mai este niciun secret pentru nimeni: oamenii activi sunt mai sănătoși, iar oamenii mai sănătoși pot fi mai productivi și se pot concentra mai bine. Așa că, multe companii oferă angajaților în pachetul de beneficii: discount-uri sau gratuități la săli de fitness sau alte sporturi.

Evident, cea mai eficientă variantă ar fi să oferi aceste beneficii în interiorul companiei. Și asta pentru că, din cauza programului foarte încărcat, mulți angajați renunță să se mai ducă să facă sport. Însă, o sală de sport direct în clădirea biroului o să le economisească foarte mult timp și o să îi ajute atât fizic, cât și mental. 

4. Încurajează-i să se distreze

Dacă un om sănătos este mai eficient, atunci un om care nu este stresat, va avea, în mod cert și o atitudine pozitivă. Iar lucrul acesta îl va ajuta să fie mai eficient. Așa că, orice angajator ar trebui să își încurajeze oamenii să se distreze. Poți să le construiești săli de jocuri – de la video games, la boardgames sau sporturi de socializare, precum ping pong. În acest fel, angajații vor avea un loc special făcut pentru ei în care să se refugieze atunci când au nevoie de o pauză de relaxare.