Probleme la serviciu? 3 metode prin care îți poți salva job-ul

Cu toții avem perioade în care ne este foarte greu să ne concentrăm, să ne motivăm și, implicit, să performăm la birou. Însă, dacă ai probleme de ceva timp, atunci este crucial să faci ceva. Să acționezi. Și să schimbi modul în  care faci lucrurile acum. Dacă nu vei face asta, atunci performanța îți poate scădea atât de mult încât să fie un semnal de alarmă serios pentru managerul tău. Iar acesta, cel mai probabil, nu va avea altă variantă decât să te lase să pleci. Și chiar dacă lucrurile nu vor ajunge la această extremă, este greu să te simți mulțumim de tine, atunci când abia reușești să îți îndeplinești activitățile de zi cu zi.

Dacă te afli într-o astfel de situație care pare fără ieșire, îți recomandăm trei lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătății viața profesională.

1. Găsește-ți un mentor

Ai nevoie de o persoană care să te ghideze și să îți ofere echilibru și siguranță. De altfel, un studiu realizat de Olivet Nazarene University arată că 76% dintre angajați cred că a avea un mentor este foarte important. Mai mult decât atât, aceeași sursă a scris și că oamenii care au o astfel de persoană în viața lor profesională sunt mult mai fericiți la job-ul lor.

Iar dacă firma la care lucrezi nu are un astfel de program, atunci încearcă să îți construiești o relație profesională cu oamenii din jurul tău de la care ți se pare că poți învăța. În studiul menționat mai sus se spune că 61% dintre relațiile de mentor se dezvoltă natural, în timp.

Mai mult decât atât, persoana de care ai nevoie pentru a învăța și a progresa, nu trebuie să fie neapărat un coleg de birou. Poate nici măcar să nu fie din aceeași companie sau chiar aceeași industrie cu tine. Ai nevoie de o persoană care să te ghideze și de la care să înveți … indiferent de ce face aceasta pentru a-și câștiga existența.


Citește și: 7 modalități să nu mai fii stresat la birou


2. Încearcă să îți îmbunătățești cunoștințele … mai ales în domeniile în care simți că ai nevoie de ajutor

Există foarte multe motive pentru care este posibil să treci printr-o perioadă mai dificilă la birou, însă, unul dintre ele poate fi și acela că nu știi exact ce trebuie să faci pentru a-ți îndeplini sarcinile. Ce poți face în această situație? În primul rând, deschide un excel și notează-ți care sunt aptitudinile și cunoștințele care îți lipsesc. Apoi, găsește lucrurile de care ai nevoie pentru a umple aceste viduri.

De exemplu, dacă ți se pare că nu ai aptitudinile analitice necesare, atunci poți ruga un coleg care lucrează în acest domeniu, să te ajute. Sau poți opta pentru un curs de data analysis. Ideea este să fii proactiv și să încerci să te dezvolți, mai ales, în direcțiile în care simți că ai nevoie de ajutor.

3. Vorbește cu șeful tău

Nu-ți fie teamă sau rușine să vorbești cu managerul tău despre asta, până la urmă parte din job-ul său este acela de a-ți fi alături atunci când ai nevoie de el. Iar acesta este clar un astfel de moment. În plus, dacă nu îi spui că treci printr-o perioadă mai dificilă, acesta nu poate ști că ai nevoie de ajutor.

Așa că, spune-i că ai nevoie de o întâlnire în care să discutați lucrurile care te stresează cel mai mult din job-ul tău. Poate că ți se par deadline-urile irealizabile. Poate că simți că nu ai fost pregătit îndeajuns pentru activitățile pe care trebuie să le îndeplinești. Indiferent care este cazul, vorbește cu managerul tău și cere-i ajutorul.

Atunci când ai o problemă la birou, nu lăsa ca lucrurile să fie din ce în ce mai dificil de reparat. Fă o schimbare. Cere ajutor și încearcă să înveți lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți face viața mai ușoară.