Studiile arată că scrisul de mână ajută învățarea. De ce?

A venit timpul ca toată lumea să își exerseze scrisul de mână. Este adevărat că, în special în cazul muncii remote, înregistrarea video sau audio a unei întâlniri sau a unei conversații telefonice este mai ușoară. Însă, studiile arată că atunci când luăm notițe, mai ales scrise de mână, suntem mai atenți și învățăm mai repede.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University au descoperit că scrisul de mână îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine task-urile pentru care nu au pregătire, în comparație cu video-urile sau cursurile scrise. 

Studiul, publicat în Psychological Science, ne încurajează să ne luăm notițe – cu pixul pe hârtie – în toate întâlnirile. Și iată motivele lor:

Modul în care scrisul de mână deblochează învățarea

În studiul amintit mai devreme, cercetătorii au avut mai mult de 36 de participanți care nu cunoșteau limba arabă, aleși aleator și împărțiți în mai multe grupuri, fiecare concentrându-se pe alte tipuri de învățare: prin scriere de mână, prin scriere la calculator și prin urmărirea unui curs video. La final, aceștia au fost rugați să se familiarizeze cu alfabetul arabic care are 28 de litere. 

După șase lecții, cei care s-au aflat în grupele doi și trei (scriere la calculator și video) au putut să învețe literele arabe. 

Însă, rezultatele lor nici nu s-au putut compara cu cele ale primului grup. Aceștia au început chiar să înțeleagă limba. Mai mult decât atât, au ajuns la rezultatele pe care le-au avut grupele doi și trei după șase lecții, în doar două. De asemenea, grupul trei a avut rezultate mult mai bune în comparație cu celelalte două atunci când a fost rugat să folosească litere arabe în scrierea unor cuvinte sau în citirea lor.  

Citește și: 10 greșeli pe care oamenii de succes nu le fac niciodată

Scrierea de mână îți activează creierul

Studiul celor de la Johns Hopkins University nu ne explică și de ce scrierea de mână ne ajută să înțelegem și să învățăm mai ușor, însă, alte cercetări susțin că scrisul de mână poate activa mai multe zone ale creierului prin mai multe căi.

Pentru început, în scrierea de mână repeți o mișcare de forme pentru fiecare literă, iar ochiul o urmărește mai atent decât atunci când o tastezi pe calculator. Apoi, atunci când iei notițe ești foarte concentrat, foarte atent, în special pentru că îți faci tot felul de sisteme de organizare – scrii în coloane sau faci tot felul de desene pentru a identifica informațiile importante.

Așa că, în special acum că începe școala, ar fi bine să mai punem mâna pe pix (sau creion) și pe hârtie și să învățăm și noi ceva lucruri noi, nu? Spor!


Dacă ai nevoie de un sfat în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.