Te gândești să-ți schimbi cariera? 4 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a avea cel mai bun mentor

Te gândești să-ți schimbi cariera? Ai vrea o nouă provocare profesională? Lucrurile acestea nu vin niciodată ușor. Fără doar și poate, te-ai gândit foarte mult dacă acesta este exact ceea ce îți dorești, dacă ești pregătit pentru acest pas sau dacă acum este momentul potrivit. Iar dacă răspunsurile la toate aceste întrebări sunt pozitive, atunci ești un om curajos și te afli pe drum potrivit către o viață profesională care să îți aducă numai bucurii și împliniri.

Ar fi bine, totuși, ca atunci când te gândești să-ți schimbi cariera să știi și cum să-ți alegi mentorul potrivit care să te ajute în această nouă aventură. Tocmai de aceea, mai jos găsești patru strategii care să te ajute, în special dacă vrei să faci pasul către o industrie cu totul nouă. 

Te gândești să-ți schimbi cariera? Profită de toate micro-momentele de mentorat

În special dacă ești un autodidact știi cum este să pășești mereu pe teritorii puțin familiare și îți place să te aventurezi în necunoscut pentru că știi că toate acestea nu sunt decât micro-momente de mentorat pentru tine. Tocmai de aceea, știi deja că trebuie să profiți de toate întâlnirile pe care le ai, în special, cu specialiști în domeniile care te interesează sau în care simți că ar trebui să te dezvolți. De pildă, dacă vrei să îți începi o afacere care include lucrul cu oamenii, atunci orice discuție ai avea un experți în domeniul resurselor umane ar trebui să îți aducă informații prețioasă despre lucruri precum modalități de ați crești talentele din echipă sau ce beneficii să le oferi angajaților ori chiar care sunt tendințele din acest domeniu. 

Să profiți de toate aceste micro-momentele de mentorat înseamnă să-ți lași deoparte ego-ul și să accepți că nu ești atotștiutor. Dacă vrei să fii mai bun trebuie să înțelegi că a venit momentul să începi să ceri ajutorul acestora pentru că mereu poți învăța de la cei din jurul tău.

Citește și: 7 acțiuni pe care să le faci pentru a deveni mai plăcut și mai bine văzut

Gândește-te la toate relațiile pe care le ai ca la unele reciproce

Dacă nu ai încă acces la un expert în domeniul în care ai vrea să lucrezi, ai putea să încerci să lucrezi cu cineva pe care îl cunoști, poate chiar un prieten care vrea să învețe aceleași lucruri ca tine. În acest fel veți putea împărtăși cunoștințe și veți putea crește împreună. Este o modalitate foarte bună de a avea feedback de la cineva în care ai încredere. Poate găsești chiar o relație în care tu oferi anumite informații, precum construirea unui buget, iar persoana cealaltă te ajută să înțelegi cum se construiește un brand sau cum să fac o prezentare de succes.

Citește și: 6 studii care îți vor schimba strategia de a aplica pentru un nou job

Te gândești să-ți schimbi cariera? Gândește-te de la început ce tip de îndrumare cauți

Pentru ca o relație de mentorat să fie una de succes trebuie ca toate părțile implicate să știe de la început care sunt nevoile și obiectivele. Iar tu, cel care ceri această relație de mentorat, să știi exact ce îți dorești și care sunt etapele pe care vrei să le urmezi în carieră, cel puțin pentru următoarea perioadă. 

Citește și: Cum ar trebui să-ți dai demisia. Și cum ar fi bine să scrii mailul din ultima zi de muncă

Fă-ți o listă de mentorat

Pentru a avea o imagine mai clară asupra a ceea ce îți dorești de la o astfel de relație, ar fi bine să îți faci o listă care să te ajute să-ți dai seama de profilul mentorului de care ai nevoie și modalitățile prin care te-ar putea ajuta acesta. Iar această listă de mentorat ar putea include următoarele întrebări: 

  1. Lucrează în industria în care ți-ai plăcea să profesezi 
  2. Are experiență de lucru în mediul în care ai trebui să intri, în special dacă te gândești să-ți schimbi cariera
  3. Înțelege care sunt riscurile și care sunt beneficiile acestui tip de job și a acestui mediu de lucru
  4. Știe să comunice cu oamenii cu care lucrează
  5. Este dispus să împărtășească din cunoștințele și experiențele pe care le are

Toate aceste strategii pot să pară complicate, însă făcute bine vor da rezultate, iar visul tău pentru o nouă provocare profesională o să fie mai aproape. Acești pași te vor ajuta să înțelegi cu adevărat ce tip de mentor cauți și care sunt lucrurile de care ai nevoie de la o astfel de relație. Trebuie doar să ai încredere în tine. Ai făcut deja primul pas pentru o carieră care să te împlinească!

Dacă ai nevoie de o schimbare în carieră, cauți un loc de muncă sau te gândești la reconversie profesională, suntem aici. we do HR. Let’s build together.