5 cărți pe care să le citești după birou, recomandate de Bill Gates

Nu este nevoie să citești atât de mult precum o face Bill Gates, încă cărțile ne aduc informații și universuri care ne deschid către noi drumuri și idei. Înaintea unei marii decizii, precum este aceea de a-ți da demisia sau a începe o afacere proprie, ai nevoie de multă inspirație, motivație și multe cunoștințe. De aceea, recomandarea noastră este să citești de fiecare dată atunci când ai ocazia.

Și, tocmai de aceea, găsiți mai jos cinci recomandări făcute de Bill Gates:

Seveneves, de Neal Stephenson

„Seveneves, o lectură perfectă în timp ce aștepți să vină sfârșitul lumii” (The New York Times)

Pământul este o bombă cu ceas. În scurt timp, tot ceea ce înseamnă viață va deveni scrum și cenușă. N-ai unde să fugi, n-ai unde să te ascunzi, n-ai motive să speri că într-o bună zi o poți lua de la capăt. Spațiul cosmic pare singura soluție. Dar există riscul ca oamenii să nu știe să renunțe la jocuri de putere și ambiții nici măcar atunci când de asta depinde supraviețuirea propriei specii. Ca să te bați nu-i nevoie să știi cum. E nevoie doar să te hotărăști. 

Aceasta este descrierea cărții science fiction a lui Neal Stephenson. O carte pe care o găsiți tradusă și în limba română. 

Recomandare Bill Gates: How Not to be Wrong, de Jordan Ellenberg 

Cartea scrisă de Jordan Ellenberg a devenit foarte rapid un bestseller New York Times. Acesta combină concepte din economie și filosofie cu principii din matematică și statistică pentru a explica care este impactul acestora în viața noastră cotidiană. Matematician și scriitor, Ellenberg transformă fiecare capitol într-o discuție individuală despre subiecte foarte diverse, de la politică, la jocurile de noroc. În anumite capitole principiile matematice devin destul de greu de înțeles, însă, autorul știe cum să le explice pentru a te ține încă alături de el în poveste.

Citește și: 10 cărți pe care ar trebui să le citești înainte să îți dai demisia

The Vital Question, de Nick Lane

Pământul înseamnă viață prin oceanele, pădurile, cerul sau orașele sale. Cu toate acestea există o gaură neagră, o informație ascunsă care nu ne lasă să știm de ce este viața atât de complexă și, mai ales, cum a apărut ea pentru prima dată. În carte,  autorul și biochimistul Nick Lane reformează radical istoria evoluției, prezentând o soluție la unul dintre conceptele care a încurcat generații întregi de oameni de știință. Acesta încearcă să readucă importanța energiei în prim-planul conversației despre viață. Iar ideile propuse în carte ne pot ajuta să înțelegem cum funcționează energia și, de ce nu, cum ne poate ajuta această să vindem cancerul sau să eradicăm malnutriția. „The Vital Question”încearcă să ofere un răspuns riguros la una dintre cele mai importante întrebări: de ce suntem așa cum suntem și de ce suntem aici?

The Power to Compete, de Ryoichi Mikitani și Hiroshi Mikitani

Cartea este o serie de dialoguri între economistul Ryoichi care a murit în 2013 și fiul sau, Hiroshi, fondatorul companiei IT, Rakuten. Cei doi prezintă motivele pentru care companiile japoneze sunt devansate de competitorii lor din China și Coreea de Nord și analizează modul în care ar putea acestea să revină în competiție. Cartea celor doi vorbește despre viitorul Japoniei, o țară extrem de interesantă pentru toți cei interesați de economia globală. 

Recomandare Bill Gates: Sapiens: A Brief History of Humankind, de Noah Yuval Harari

„Interesantă și provocatoare… Ne ajută să înțelegem de cât de puțin timp suntem pe acest pământ, de cât de puțin timp există lucruri precum agricultura sau știința și de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înțeles” (Barack Obama)

Publicată inițial în Israel în 2011, „Sapiens” a devenit rapid bestseller internațional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi, inclusiv în română. 

Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat între timp și cum au dispărut celelate specii? Noah Yuval Harari îmbină istoria și știința pentru a pune în discuție tot ce știm despre noi înșine. Ne arată cum am ajuns să lucrăm împreună pentru a construi orașe, regate sau imperii. Autorul ne explică cum am ajuns să credem în zei, în legi și în cărți, dar și cum am devenit sclavii birocrației, ai consumerismului și ai încercării de a atinge un concept atât de complex precum fericirea. De asemenea, cartea ne provoacă să privim în viitor și să ne întrebăm „încotro ne îndreptăm și ce vrem să devenim?”.