7 semne despre cum îți dai seama că ar trebui să dai afară un angajat

Niciun angajat nu ar trebui să fie surprins atunci când este demis. În afară de situațiile în care compania este luată prin surprindere de anumite situații tensionate – probleme economice, de regulă – lucrurile trebuie să fie previzibile. Însă, atunci când vorbim despre demiteri, nu este loc de surprize. Niciun angajat nu ar trebui să fie demis fără să i se explice deciziile și să fie pregătit să își asume responsabilitatea.

Pe de altă parte, această decizie nu este deloc simplu de luat de niciun manager. Atunci când l-ai angajat ai crezut că este persoana potrivită pentru echipa ta. Ai crezut în experiența și în personalitatea arătată. Așa că este greu de acceptat că acesta fie nu performeaza, fie nu mai este demn de încrederea ta. 

Însă, de multe ori nu este vina angajaților pentru că nu sunt productivi sau pentru că au un comportament neadecvat. Tăcerea înseamnă aprobare. Așa că, pentru situațiile în care nu ești mulțumit de acțiunile lor, încearcă să te implici, să oferi feedback și să încerci să corectezi atunci când este cazul. Concedierea trebuie să vină ca ultima actiune într-un lung proces de reabilitare.

Și pentru că spuneam că această decizie nu este deloc ușor de luat, mai jos v-am pregătit șapte motive sau situații în care demiterea angajatului este obligatorie:

1. Atunci când un angajat are un comportament nepotrivit pe care nu încearcă să și-l corecteze

Regulile sunt făcute pentru a fi respectate. Iar dacă un angajat nu reușește acest lucru și în tot timpul pe care l-a avut pentru a-și îndrepta comportamentul nu a făcut nimic, atunci este timpul să fie lăsat să plece. 

2. Atunci când își afectează emoțional colegii

Trăim într-o societate în care bullying-ul este foarte prezent. Iar urmările pe care le are acesta în rândul oamenilor sunt de necontestat. Așa că, dacă te confrunți cu o astfel de situație la birou, trebuie să acționezi cât mai repede cu putință. Dacă simți că atmosfera din cadrul unei echipe este tensionată, atunci investighează și ia măsurile necesare. 

3. Atunci când nu sunt productivi și îi deranjează și pe ceilalți

Echipa ta nu poate să își asume obiectivele pentru că cineva nu participă. Iar lucrul acesta începe să se repede din ce în ce mai des în cazul persoanei respective. Mai mult, nicio repercusiune nu a dat roade. Atunci e cazul să iei măsuri și să lași persoana respectivă să plece. 

4. Atunci când un angajat este apatic

Dacă nu-i pasă de locul de muncă, de client, de companie sau de colegii săi, atunci nu are niciun motiv pentru care trebuie să facă parte din echipa ta. Și este timpul pentru un ultimatum: fie își schimbă comportamentul, fie își găsește un alt loc de muncă.

Citește și: 10 cărți pe care ar trebui să le citești înainte să îți dai demisia

5. Atunci când un angajat caută mereu tensiune sau dramă

Acești angajați nu fac decât să creeze disconfort și tensiune în echipă. Mereu în căutarea bârfelor, se hrănesc din durerile și necazurile celorlați. Iar compania nu are nevoie de așa ceva. Indiferent de nivelul profesional, aceștia nu sunt un element pozitiv în cadrul echipei tale.

6. Atunci când devin subiecți în situații violente

Cele mai multe companii au deja politici interne în care se stipulează exact că orice implicare într-o astfel de situație aduce după sine terminarea contractului. Nu există scuze sau încă o șansă, decizia este simplă și foarte clară. Însă, pentru ca angajatul să nu fie surprins sau revoltat că a fost demis, recomandăm să existe aceste reguli puse în contract și explicate foarte clar încă de la începutul colaborării (mai ales dacă compania activează în domenii în care acest gen de situații ar putea fi posibile – cum ar fi barurile sau restaurantele). 

7. Atunci când acest angajat este prima persoană care îți vine în minte când trebuie să te gândești la demiterea cuiva din echipă

Există un ultim motiv pentru care este nevoie să demiți pe cineva: dacă acesta este prima persoană care îți vine în minte atunci când te gândești la cineva care ar merita să părăsească echipa. Dacă i-ai oferit deja nenumărate șanse, dacă i-ai explicat de nenumărate ori de ce nu este bine cum procedează și cum ar trebui să se schimbe, atunci este cazul să iei măsurile finale. 

În mod evident a concedia pe cineva nu este deloc un lucru ușor. Însă dacă acționezi cum trebuie, atunci acestă măsură va fi rapidă și cât mai puțin dureroasă pentru toată lumea implicată.