Ce ar trebui să știi înainte să aplici la un job în străinătate

Din ce în ce mai mulți oameni pleacă din țară. Poate că ai visat mereu la o experiență de lucru în străinătate sau poate îți dorești o schimbare, dar important este să fii pregătit pentru o astfel de aventură. Și să știi exact care sunt schimbările la care trebuie să faci față: barierele culturale, procesele administrative sunt de multe ori niște pietre grele de încercare. Mai mult decât atât, pentru o astfel de mutare trebuie să începi din timp să cauți un loc de muncă. Iar aici intervine competiția acerbă de pe piața de muncă, dar și pregătirea puțin mai detaliată a unei aplicări. Și, evident, un proces mai complicat de primire a job-ului. Așa că, trebuie să fii pregătit pentru toți acești pași. E până la urmă o schimbare importanta și tocmai de aceea găsești mai jos câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont înainte de a începe o astfel de experiență: 

Ai grijă ce job alegi în străinătate

Există job-uri peste tot în lume și multe dintre orașe sunt minunate atunci când le descoperi la pas din postura de călător, dar oare sunt potrivite pentru tine? Înainte să începi să aplici pentru un job și, mai ales, înainte să iei decizia de a te muta în altă în străinătate, documentează-te. Află dacă locul respectiv este potrivit pentru domeniul în care lucrezi și dacă ai avea potențial de angajare și de evoluție profesională.

Așa că, înainte să iei orice decizie investighează care este costul de viață în acel loc în comparație cu orașul în care trăiești acum, care este situația de pe piața de muncă de acolo și cum te-ai putea integra în orașul respectiv din punct de vedere cultural, social, economic (caută informații despre limbă, tradiții, oameni, prețuri, orice). 

Și pentru a înțelege orașul în care ar urma să te muți, încearcă să-ți răspunzi măcar la cele patru întrebări de mai jos: 

  • Câte job-uri sunt disponibile?
  • Care este salariu mediu în țara respectiv? 
  • Care este salariu mediu pentru jobul tău în țara respectivă?
  • Care este costul de viață în orașul în care ar urma să te muți?

Încearcă să fii candidatul potrivit pentru piața internațională

Atunci când aplici pentru un job în străinătate procesul de recrutare poate fi același, însă competiția este mult mai mare. Nu concurezi doar cu oamenii din țara respectivă, ci și cu alții care, ca și tine, vor să își schimbe orașul în care trăiesc și muncesc. De aceea, obiectivul tău atunci când aplici pentru un job în afară este să te faci remarcat pentru piața internațională. Și iată câteva modalități să faci asta: 

  • Demonstrează calități de lider: această calitate este esențială pentru companiile din străinătate. Iar dacă te gândești să te muți din țară, ar trebui să începi de acum să îți clădești un profil în această zonă – ia inițiativă la birou, nu evita responsabilitățile în cadrul companiei în care lucrezi acum, fă voluntariat și încearcă să conduci echipele din care faci parte. 
  • Fii parte dintr-o asociație profesională: aproape orice industrie are o asociație din care poți face parte, în acest fel vei putea să te dezvolți profesional, participând la conferințe și seminare, dar mai ales poți face networking, cunoscând astfel oameni din domeniul tău și nu numai. În acest fel, vei avea relații cu oamenii din aria ta de interes nu doar de pe plan local, ci și internațional. 

Ulterior, include toate aceste informații în CV pentru ca angajatorii să te remarce și să vadă că te implici și ai o experiență care să le fie necesară în echipă.

Lucrează la CV-ul și scrisoarea ta de intenție

Verifică informațiile pe care le pui în materialele pe care le folosești pentru formularul de înscriere. Și ai grijă să corespundă cererilor internaționale. Aici poți găsi câteva informații folositoare despre cum să redactezi o scrisoare de intenție. Ai grijă ca datele pe care le treci să fie în concordanță cu nevoile trecute de angajator și  pune accent pe informațiile pe care le folosești la: 

  • Rezumat / descrierea personală
  • Educație
  • Istoricul de angajare
  • Aptitudini, certificări și cunoștiințe

Citește și: Cum ar trebui să răspunzi la cele mai plictisitoare și mai des întâlnite întrebări dintr-un interviu de angajare

Analizează procesul de obținere a vizei / dreptului de muncă în străinătate

Chiar dacă pentru mulți a lucra în străinătate este un vis pentru realizarea căruia ar face orice, procesul prin care poți trece pentru asta este, de multe ori, anevoios și destul de complicat. Așa că trebuie să știi exact care sunt pașii necesari pentru obținerea dreptului de muncă și/sau a vizei. Apoi ai grijă să aplici din timp pentru acestea, astfel încât să nu ai probleme în a atinge deadline-ul pentru începutul contractului de muncă. 

Și nu uita să începi să te familiarizezi cât mai repede cu locul în care urmează să trăiești: de la alegerea cartierului în care te vei muta, la echiparea casei sau la stabilirea drumului de la birou – acasă. Iar la final, poate nu ar fi rău să începi și un curs de învățare a limbii din regiunea respectivă. 

Orice ai face, important este să pleci la drum cu încredere în forțele proprii și cu entuziasm. Începe o nouă aventură în viața ta și important este să te bucuri de toate lucrurile cu care te vei întâlni pe acest drum.