Cum ar trebui să răspunzi la întrebările de angajare?

Atunci când aplici pentru un job și ești chemat la interviu simți că ai câștigat o bătălie important. Și nici nu are cum să fie altfel, doar ți-ai dorit foarte mult să primești invitația respectivă. Este o reușită importantă pentru tine și merită să o privești ca atare.

Însă, de la a obține o invitație la interviu și până la a câștiga efectiv job-ul respectiv, mai este cale lungă. Iar interviul este, probabil, cel mai important pas către a-ți îndeplini visul.

Și atunci, ce trebui să faci pentru a-l trece cu succes? Cum ar trebui să răspunzi și ce nu ar trebui să spui niciodată la aceste întrebări, astfel încât să fii sigur că ce vei spune la interviu te va aduce cu un pas mai aproape de job-ul pe care ți-l dorești. Analizăm împreună cinci situații cu care este foarte posibil să te întâlnești la următorul tău interviu de angajare.

Situația #1

Întrebare: Poți să îmi povestești puțin despre tine?

Răspuns: folosirea de detalii despre viața de familie, istorie medicală, amănunte neimportante din viața profesională.

De ce nu trebuie să răspunzi așa: ar trebui să ne ferim mereu de astfel de subiecte (mai ales că unele dintre ele sunt și ilegal sau imoral de povestit). Mai mult decât atât, în cazul unui interviu nu trebuie să aduci în discuție nici lucrurile care ți-ar putea afecta credibilitatea – în fond, ești acolo pentru a le arăta oamenilor că poți fi cel mai mult pentru acel job, așa că trebuie să ai încredere în tine.

Cum ar trebui să răspunzi: o scurtă descriere a experienței pe care ai avut-o până atunci, subliniind argumentele pentru care ești omul potrivit pentru acel job. Iar dacă ai timp, poți aduce câteva detalii despre viața ta personală, precum interese sau pasiuni. 

Situația #2

Întrebare: Ce știi despre această companie?

Răspuns: informații evidente, precum industria în care activează sau să te ferești să dai un răspuns complet

De ce nu trebuie să răspunzi așa: răspunsul pe care îl dai ar trebui să nu arate că “nu ți-ai făcut temele” înainte de interviu. Așadar, răspunsul tău ar trebui să arate nu doar că ai avut un interes real de a te informa despre companie, ci și că ți-ai dedicat câteva minute bune pentru a te documenta despre aceasta. Așa că, sfatul nostru: informează-te și pregătește-ți un răspuns dinainte să ajungi la interviu.

Cum ar trebui să răspunzi: descrie lucruri despre produsele / serviciile pe care le oferă compania. Poți aminti, de asemenea, despre publicul lor, despre modelul de business sau alte informații care sunt publice.


Citește și: 20 de întrebări pe care ai putea să le folosești cu succes la interviurile de angajare


Situația #3

Întrebare: Care este cea mai mare calitate pe care o ai?

Răspuns: sunt un om de echipă

De ce nu trebuie să răspunzi așa: răspunsul acesta este mult prea general – nu oferi cu adevărat nicio informație despre calitățile care să te diferențieze. Mai mult decât atât, toată lumea ar trebui să fie un om de echipă, așa că răspunsul pare forțat și lipsit de originalitate.

Cum ar trebui să răspunzi: vorbește despre CUM poți să colaborezi cu colegii tăi, astfel încât să fiți eficienți. Și spune DE CE este primordial pentru tine să dezvolți aceste relații. Poți oferi aici și exemple care să susțină informațiile oferite. 

Situația #4

Întrebare: Care este cea mai mare slăbiciune pe care o ai?

Răspuns: lucrez prea mult / sunt un perfecționist

De ce nu trebuie să răspunzi așa: să fim serioși … cine nu și-ar dori să aibă un angajat a cărei cea mai mare slăbiciune să fie aceea că lucrează prea mult sau că este perfecționist. Problema unui astfel de răspuns este aceea că omul respectiv nu este dispus să se evalueze corect și să-și admită locurile unde trebuie să evolueze.

Cum ar trebui să răspunzi: cu onestitate. Dacă ai mai avut alte experiențe profesionale, nu este atât de greu să îți dai seama care sunt punctele tale forte și care sunt cele slabe, așa că împărtășește-le cu onestitate. Vorbește despre zonele în care ai nevoie să lucrezi, dar și despre cum faci lucrul acesta. Răspunsul ideal este acela care demonstrează că ești conștient de o slăbiciune și că ești în stare să înveți continuu pentru a o îmbunătății.  

Situația #5

Întrebare: De ce vrei să lucrezi aici?

Răspuns: pentru că am nevoie de un job

De ce nu trebuie să răspunzi așa: poate că ai crede că un astfel de răspuns ar putea fi amuzant, diferit, onest, dar nu este deloc așa. Dacă nu vei oferi un argument suficient de bun, cel mai probabil nici nu vei primi acel job. Nu uita totuși că mai sunt și alți candidați care luptă pentru același job ca și tine.

Cum ar trebui să răspunzi: pentru a oferi cel mai bun răspuns ar fi bine să faci înainte o mică cercetare despre companie (filosofie, produse, business). Așa că, un răspuns bun ar putea fi ceva de genul acesta “ești un lider în industria X și vreau să fiu parte dintr-o companie care își dorește să fie un model, perfecționându-se de fiecare dată pentru a oferi publicului său un produs și mai bun”.