Cum poți să fii productiv atunci când lucrezi de acasă și copii sunt pe lângă tine

Un studiu recent realizat peste ocean de Have Her Back Consulting a arătat că oamenii sunt foarte îngrijorați de cum va arăta viața lor după pandemia de coronavirus. Mulți dintre ei își puneau problema cum o să poată să muncească în timp ce trebuie să aibă în continuare grijă de copiii care învață acasă. Un lucru este cert, această situație o să continuare pentru multe dintre familiile de la noi. Și atunci, ce putem face pentru a fi productivi chiar și atunci când lucrăm de acasă, iar cei mici sunt pe lângă noi. Câteva sfaturi găsiți mai jos: 

1. Profită de diminețile și serile pe care le ai

Dacă job-ul îți permite, atunci încearcă să lucrezi cât mai mult seara și dimineața. Atunci copiii tăi ar trebui să doarmă și tu să te poți concetra mai ușor pe ce ai de făcut. Însă, asta înseamnă să te trezești mai devreme de 7am și, eventual, să lucrezi seara mai mult. Și să nu uităm de perioada de după amiază când copiii ar trebui să își facă somnul energizant. Așadar, dacă poți să îți aranjezi calendarul astfel, vei avea mai mult timp să stai cu cei mici. 

Citește și: 5 sfaturi care o să te ajute să rămâi concentrat. Plus un exercițiu de 20 de minute care să-ți limpezească mintea

2. Lucrezi de acasă? Folosește aplicațiile care să te ajute să-ți organizezi mai bine timpul

Nu încerca să te bazezi pe disciplină și pe forțele proprii, tehnologia ne-a oferit acum șansa de a avea un ajutor chiar în telefonul pe care îl avem în mână. Să profităm de asta: puneți aici calendarul, task-urile, reminderele și orice informație ai avea nevoie pentru a fi organizat și productiv. 

Citește și: 5 aplicații care te vor ajuta să fii mai productiv

3. Încearcă să-ți delimitezi spațiul de muncă

Delimitează-ți spațiul de muncă, astfel încât cei mici să înțeleagă că atunci când ești la birou, nu te pot deranja. Dacă poți avea o cameră specială pentru asta, ar fi minunat, dacă nu măcar un colțișor al tău. Însă încearcă să te ții de această delimitare și să nu duci muncă și în altă parte. 

Imediat ce copiii au înțeles că acela este spațiul tău de lucru, optimizează-ți pentru a fii mai productiv. Poți încerca următoarele idei: 

  • îmbracă-te de birou
  • asigură-te că ai lumină naturală în zona în care lucrezi, poate ar fi bine să ai și ceva plante pe birou
  • alege-ți scaunul potrivit, astfel încât să nu ai dureri de spate
  • poziționează-ți calculatorul astfel încât să nu te obosească și să te ajute să te concentrezi cât mai bine

Citește și: Cum s-a schimbat piața muncii din cauza pandemiei de COVID-19

4. Lucrezi de acasă? Ține-ți copiii ocupați

Jucării, desene, povești, prieteni … orice ai nevoie pentru a-i ține cât mai mulți ocupați. Nivelul lor de atenție este mai mic decât al tău, iar cel de plictiseală mult mai mare. Așa că ai nevoie să introduci în programul lor cât mai multe lucruri care să le trezească interesul: programe educaționale, jucării care să le dezvolte anumite aptitudini sau cunoștiințe, ore de joacă cu prietenii.

5. Fă-le program

Poate am crede că cei mici nu pot fi organizați. Însă, în realitate, psihologii ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. Vorbește-le celor mici despre noul context, explică-le de ce lucrezi de acasă și care sunt regulile. Vor înțelege exact ce se întâmplă, nu trebuie să îi menajezi, ci doar să fii transparent, coerent și concis. Și fă-le un program, oricât de greu ar fi să te ții de el la început.


Dacă ai nevoie de ajutor în carieră, suntem aici. we do HR. Let’s build together.