Cum să te pregătești pentru un interviu de angajare?

Ai aplicat online pentru job-ul la care ai visat mereu. Și ai fost sunat să vii la interviu. Nu mai știi cum să sari de bucurie. Nu mai poți de entuziasm, până când auzi că interviul ar trebui să aibă loc în 48 de ore. 2 zile, exact. Și atunci, ce faci? Îți dorești atât de mult să reușești, dar cum te pregătești pentru cel mai important pas din cariera ta?

În primul rând, nu te panica. Apoi, pregătește-te pentru marea zi. Și gândește-te că vei reuși. În plus, poți să citești materialul de mai jos în care îți propunem o scurtă strategie cu ce ai putea face din momentul în care primești telefonul cu invitația la interviu și până după finalul acestuia. Și nu uita, ai încredere în tine că o să reușești.

Imediat după ce ai vorbit cu omul de HR

1. Pregătește-te pentru interviu exact ca atunci când erai în fața celui mai greu examen din sesiune

Caută cât mai multe informații despre companie și despre job-ul respectiv. Încearcă să înțelegi și să înveți lucrurile respective. Iar dacă job-ul pentru care te duci la interviu presupune să ai cunoștințe într-un anumit domeniu, poate ar fi cazul să ți le revizuiești (exact ca ultima citire pe care o făceai în dimineața dinaintea examenului).

2. Încearcă să îți faci o listă cu potențiale întrebări (și răspunsuri) pe care este posibil să le primești în timpul interviului

Gândește-te la lucrurile despre care ai mai vorbit la alte interviuri de angajare. Încearcă să vorbești cu alți oameni care lucrează în compania respectivă și să îi întrebi cum a decurs interviul pe care l-au avut ei cu oamenii de la resurse umane.  

Cu 36 de ore  înaintea interviului …

3. Exersează răspunsurile pe care le-ai pregătit pentru fiecare întrebare

Nu trebuie să ții minte răspunsul cuvânt cu cuvânt, însă important este să fii pregătit pentru a livra informațiile pe care îți dorești să le comunici. Caută să răspunzi la întrebări oferind cât mai multe informații. Și încearcă să eviți să pui întrebări a căror răspunsuri le-ai putea găsi cu doar o căutare simplă pe internet. În plus, este important să lucrezi și la modul în care încerci să le expui – poate ar fi bine să exersezi cu voce tare în fața unei oglinzi.

4. Analizează foarte bine descrierea job-ului și fă o mică comparație între cerințele de acolo și ce oferi tu (experiențe, aptitudini etc)

Pentru fiecare cerință din descrierea job-ului, gândește-te care sunt punctele din CV-ul tău care te recomandă drept cel mai puternic candidat. Gândește critic toate aceste argumente și încearcă să le expui în cel mai profesionist mod posibil. Iar dacă există cerințe pe care nu le îndeplinești, încearcă să găsești argumentele potrivite care să demonstreze că poți să faci față job-ului și fără el.


Citește și: 20 de întrebări pe care ai putea să le folosești cu succes la interviurile de angajare


Cu 12-24 ore înainte de interviu …

5. Relaxează-te înaintea interviului

Mănâncă sănătos. Dormi bine. Încearcă să te gândești cum o să reușești să cucerești interviul respectiv. Poate încerci și câteva tehnici de respirație ori puțină meditație. Orice te poate ajuta să fii relaxat, încrezător și concentrat.

Cu 3-6 ore înaintea interviului

6. Alegeți vestimentația potrivită

Încearcă să îți adaptezi alegerea ținutei la job-ul pentru care lupți. Nu alege haine care l-ar putea distrage pe intervievat. Poți chiar să îl întrebi pe acesta dacă există vreun dress code pentru interviu. Însă cel mai important, alege o vestimentație în care să te simți confortabil.

7. Ai încredere în tine

Exersează postura corpului, un limbaj non verbal care să arate interes și o ascultare activă și încearcă să a o strângere de mână fermă. Poate ar fi bine să pleci la drum și cu un gând pozitiv de care să te ții … un exemplu ar putea fi acesta “indiferent de rezultat, important este ca eu să fac tot posibilul să reușesc”.

Ar fi bine să te imaginezi și în impostează în care nu obții job-ul respectiv. În acest fel o să fii pregătit pentru toate situațiile. Și în acest fel vei putea să înveți cât mai multe lucruri din această experiență.

8. Nu lăsa nicio informație necomunicată

Încearcă să afli înaintea interviului care sunt informațiile (documente, referințe) de care ar fi interesați intervievatorii tăi. Și nu uita să le aduci cu tine la interviu. Niciodată nu este de prisos să ai la tine o copie a CV-ului.

În timpul interviului

9. Încearcă să ții un fel de rezumat al interviului

În timpul interviului și câteva minute după ce s-a terminat încearcă să îți acorzi câteva minute pentru a face o scrută analiză a felului în care a evoluat: plusuri și minusuri. Poți chiar să ți le notezi și să le ai ca referință pentru interviurile următoare.

6-12 ore după interviu …

10. Neapărat: follow-up

După interviu poți să trimiți un mesaj în care să le mulțumești pentru întâlnire și să îți reconfirmi dorința de a obține job-ul respectiv. Dar, nu exagera: nu suna în fiecare zi.

Feedback-ul este foarte important, așa că încearcă să îl obții. Iar în cazul neplăcut în care nu ai primit job-ul, poți să le spui că încă ești interesat de el și să îi întrebi care sunt lucrurile care te-ar face un candidat mai atractiv în viitor.