Se termină era birourilor open space? Cum ni se va schimba viața la birou în era post-coronavirus

Pandemia de coronavirus o să treacă. Se va găsi un tratament sau un vaccin. Va exista autoimunizate. Indiferent cum vom face asta, vom reuși să depășim această perioadă. Așa că munca de acasă nu o să mai fie singura variantă. Dar cum o să ne întoarcem la birou? Și, mai ales, cum va arăta acesta? 

Experții spun că viața la serviciu ni se va schimba pentru totdeauna. Iar munca în spații deschise s-ar putea să fie doar o amintire. Cine știe, poate vom reveni la această variantă undeva în viitor. 

Vorbim despre un trend al ultimilor ani care a schimbat design-ul birourilor din întreaga lume. O algere pe care nu doar cei care lucrau în birouri închiriate în hub-uri o făcuseră, ci și companii internațioanale. Dar barierele care să ne protejeze împotriva coronavirusului sunt extrem de mici în aceste tipuri de birouri. Și atunci ce facem? 

Cum ni se vor schimba birourile la nivel de design?

În Seoul, Coreea de Sud, 43.5% dintre angajații care lucrau pe același etaj într-o companie de call center au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cum arăta biroul în care lucrau?

Sursă foto: National Geographic

Este clar că cel puțin pentru perioada viitoare lucrurile trebuie să se schimbe. În Olanda există o companie care desenează „6 feet offices” – birouri cu aproape 2 metri distanță între oameni. 

Este posibil ca spațiile de birouri delimitate să se întoarcă – celebrele cubicle-uri. Dar cu siguranță coridoarele vor fi mai mari, având în vedere că distanțarea socială va fi o prioritate în viitor. 

De asemenea, este posibil ca poziționare la mesele de birou să se schimbe, iar oamenii să lucreze spate în spate, nu ca acum în linie sau față în față. 

Nu în ultimul rând, tehnologia ar putea să fie una o soluție salvatoare – este posibil să avem lifturi sau uși cu activare vocală sau electrocasnice cu activare automată. Iar dezinfectarea spațiilor de lucru o să fie o prioritate pentru toată lumea, cu siguranță o activitate care ar trebui automatizată.

Citește și: Lucrezi de acasă? Poți să fii mai productiv, iar angajatorul trebuie să te sprijine

Cum ni se va schimba viața la birou?

Fără doar și poate schimbările cele mai importante vor trebui făcute la nivel personal. Va trebui să purtăm măști, mănuși și să avem grijă să ne dezinfectăm în permanență. Iar îmbrățișările și strângerile de mână vor trebui înlocuite cu alte saluturi.

Fotografiile și post-it-urile vor trebui digitalizate, fiind destul de greu de dezinfectat. Lucrurile folosite la comun vor fi redus semnificativ. Iar munca de acasă sau programul flexibil vor fi soluții pentru mult timp de acum înainte. 

Deplasările în interes de serviciu vor fi reduse semnificativ. Iar având în vedere că întâlnirile online devin o normalitate și își arată totodată eficiența, este posibil să nu mai revină niciodată. Fără doar și poate, videoconferințele vor deveni o normalitate. 

Aveți grijă de voi și de cei dragi. Și nu uitați, hidratați-vă, dormiți suficient și mănâncați sănătos! Iar dacă aveți nevoie de orice sfat din zona resurselor umane, suntem aici. we do HR. Let’s build together.