Viitorul sună eficient: în 2021 o să avem mai mare productivitate față de 2019

De ce o să avem mai mare productivitate? Suntem îngrijorați când ne gândim la viitorul nostru post-coronavirus. Ne temem pentru siguranța job-urilor noastre. Și nu știm cum o să ni se schimbe viața profesională.

Însă, un lucru este cert: distanțarea socială ne va face mai productivi. De ce? Pentru că reduce sau chiar va elimină trei elemente semnificative care ne țineau în loc atunci când venea vorba despre eficiența profesională. Le luăm pe rând în cele ce urmează: 

1. Mai puține ședințe inutile (16% mai multă productivitate)

Un studiu recent realizat de Atomik Research pentru compania tehnologică Mavenlink a arătat că întâlnirile sunt de cele mai multe ori complet inutile. Mai mult decât atât, între 41 și 50% dintre respondenți au spus că acestea reprezintă unul dintre cele mai importante motive pentru care nu sunt productivi.
Și aici intervine distanțarea socială: având în vedere că nu ne vom mai petrece atât de mult timp în sălile de ședință și că mulți angajați vor alege să lucreze de acasă să aibă un program flexibil, multe dintre ședințele inutile vor dispărea. Iar asta o să salveze foarte mult timp. Cât de mult? Conform unui studiu făcut de MIT, peste 16% din zi ne-o consumăm în ședințe inutile. Deci, răspunsul este simplu: destul de mult, cam 16% creștere în productivitate.

Citește și: Lucrezi de acasă? Poți să fii mai productiv, iar angajatorul trebuie să te sprijine

2. Mai puține distracții la birou (15% mai multă productivitate)

Aceeași respondenți din studiul făcut pentru Mavenlink au spus că o altă sursă de ineficiență o constituie colegii foarte vorbăreți. Un motiv în plus pentru a crede că timpul birourilor deschide va apune. Dar, având în vedere că multe companii vor trebui să schimbe design-ul birourilor, concentrându-se pe distanțarea socială și protejarea siguranței angajaților, toate aceste zgomote nedorite ar trebui să fie reduse substanțial. 

Mai multe studii estimează că datorită acestor schimbări am putea vedea o creștere de până la 15% în productivitatea oamenilor. Asta doar schimbând puțin design-ul birourilor. Simplu, nu?

3. Mai puțin timp pierdut pe drum (13% mai multă productivitate)

Autoizolarea a obligat chiar și cele mai sceptice companii să aplice politici care să încurajeze lucrul de acasă sau programul flexibil. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Și se pare că în viitor acestea vor fi singurele soluții. Din cauza măsurilor de distanțare socială multe companii vor continua să-și lase angajații să lucreze remote, în loc să mărească suprafețele birourilor cu 1-2 etaje (vă dați seama ce costuri extra ar trebui suportate?!). 

Dar lucru remote înseamnă mai puțin timp pierdut pe drum. Iar cei care lucrează în zona foarte aglomerate, precum Pipera, știu că a pierde 1-2 ore pe drum în fiecare zi înseamnă o rată foarte scăzută de productivitate. Și dacă am face un calcul simplu, o singură oră pierdută pe drum înseamnă 13% mai puțină productivitate. Dacă am munci remote, acest proces ar fi cu plus, nu cu minus cum a fost în trecut. 

2020 ar înseamna o creșterea productivității cu 44% față de 2019

Studiile arată că dacă lucrezi de acasă poți fi mai productiv. Așa că, toate măsurile care încurajează distanțarea socială nu ar face decât să ne crească productivitatea cu aproape 44%. Adică 110 zile lucrătoare pe an. Sau aproape 44 de oameni în plus fără niciun cost, la 100 de angajați. 

În plus, oferindu-le posibilitea să lucreze de acasă sau să aibă un program flexibil înseamnă să ai niște angajați mai fericiți și implicit mai eficienți, mai entuziasmați și mai productivi. Unde mai pui că arătându-le că ai grijă de ei, vor deveni mai loiali și vor rămâne în echipa ta pentru mai mult timp. 

Aveți grijă de voi și de cei dragi. Iar dacă aveți nevoie de orice sfat din zona resurselor umane, suntem aici. we do HR. Let’s build together.